- Jeg krever resultater

RAMALLAH (Dagbladet): Yassir Arafat venter konkrete resultater av toppmøtet i Oslo. - Jeg krever at de avtalene som er inngått mellom meg selv og min partner Yitzhak Rabin, blir iverksatt, sier Arafat til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvilke konkrete resultater?

- At vi gjør framskritt og sluttfører det som vi er blitt enige om, sier han.

Palestinernes president møtte i går utsendinger fra Sosialistinternasjonalen i Ramallah på Vestbredden.

I runden med spørsmål fra medlemmene i Midtøsten-komiteen, som ledes av stortingsrepresentant Bjørn Tore Godal, kom det likevel fram at Arafat ennå ikke har sett noe forslag til offisielt dokument fra sin israelske motpart foran møtene i Oslo mandag og tirsdag.

- Inntil nå er ikke noe konkret lagt fram. Bare det som er sagt i massemediene. Men ingenting offisielt er nådd fram til oss, sa Arafat.

- Det er enighet om å starte forhandlinger 7. november. Vi håper det skjer.

Bill bestemmer

Arafat svarer ja på spørsmål fra Dagbladet om han håper å få se en tidsplan for forhandlingene om en rammeavtale som skal være klar i månedsskiftet januar- februar neste år.

- Kommer det til å bli lagt fram en Oslo-erklæring etter møtet?

- Hvem vet? Det kommer mye an på president Bill Clinton. Møtet i Oslo vil finne sted under hans overvåking, sier Arafat, som gikk sterkt ut mot den israelske bosettingspolitikken i sin tale til komiteen.

Peres optimist

Etterpå uttrykte Arafat seg slik:

- Det jeg krever, er at det som det er inngått enighet om mellom min partner Yitzhak Rabin og meg selv, blir iverksatt. Det var helt klart at ikke ett eneste nytt hus skulle føres opp i bosetningene. Ingen økonomisk støtte fra staten skulle bli gitt, forsvarsverkene skal ikke være mer enn femti meter fra det siste huset, sier han, og lister opp de tunge temaene som gjenstår i sluttstatusforhandlingene med Israel.

Det gjelder Jerusalem, som han kalte «den hellige hovedstaden i vår stat», flyktninger fra både før og etter krigen i 1967, grensene og vannforsyningene.

Statsminister Ehud Barak meldte avbud til komiteens møte i TelAviv i går. Men Shimon Peres møtte delegatene fra Sosialistinternasjonalen. Dagbladet spurte Peres om partene er klare til å inngå en avtale?

- Vel, partene holder kortene svært tett til brystet, men jeg tror det foreligger en vilje til å gjøre framgang, svarte Shimon Peres.

- På begge sider?

- På begge sider.

<B>KRASS: </B>Palestinas president, Yassir Arafat, gikk hardt ut mot isralesk bosettingspolitikk i går.