SMART Å VÆRE EDRU: - På middagene i Norges Bank er det slett ingen ulempe å være avholdsmann. Økonomene pleier å være mer og mer enig med meg utover kvelden, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMART Å VÆRE EDRU: - På middagene i Norges Bank er det slett ingen ulempe å være avholdsmann. Økonomene pleier å være mer og mer enig med meg utover kvelden, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg kunne aldri ha vært med i Høyre

Sier Frp's superøkonom Ketil Solvik-Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Ketil Solvik-Olsen er Frp-medlemmenes soleklare favoritt til å overta som partileder den dagen Siv Jensen gir seg.

Den 41-årige økonomen regnes som et av de sikreste kortene i en blåblå regjering, men betakker seg for omfavnelsen fra alle som mener han egentlig hører hjemme i Høyre.

- Nei, jeg kunne aldri vært med i det partiet. Høyre representerer «de gamle pengene», der den unge garden arver den eldre.

- Fremskrittspartiet representerer «de nye pengene», der folk har startet sitt eget, trosset byråkratiet og utviklet virksomheten sin, sier Solvik-Olsen.

Ærlig arbeid Han vet hva han snakker om, oppvokst som han er på farens bensinstasjon på Jæren.

- Jeg sto i kassa på somrene mens mine jevnaldrende dro på utenlandsferie. Jeg skiftet dekk da de dro på påskeferie. Ikke alltid like gjevt for en tenåring. Men jeg lærte ærlig arbeid og så på nært hold hvilke hindringer byråkratene forsøkte å legge for faren min, sier Ketil Solvik-Olsen.   

Ny nestleder I dag velges jærbuen til ny nestleder i Frp. I Dagbladets spørreundersøkelse blant partiets medlemmer og tillitsvalgte, er Solvik-Olsen ønsket som fremtidig Frp-sjef av dobbelt så mange som Anders Anundsen og tre ganger så mange som Per Sandberg.

Ketil Solvik-Olsen rødmer lett og blir nesten stum når han får se resultatene.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Men for all del, det er jo hyggelig...

Etter å ha fått summet seg sier han:

- Folk hevder stadig vekk: «Ketil er ikke en typisk Frp-er.» Nå kan jeg i hvert fall si: Jo, vet du hva, ut fra de tallene der - halvparten av partiets medlemmer synes faktisk at jeg er den som best representerer partiet. De assosierer seg med meg, de tror at jeg kunne gjort en god jobb.

- Jeg er ikke noe enkelt rart element som egentlig burde vært i et annet parti. Det viser at Fremskrittspartiet er mye mer mangfoldig og mye mer seriøst enn folk tror.

Legekonas tur Solvik-Olsen har takket nei til gjenvalg etter åtte år som stortingsrepresentant.

- Jeg kunne tenkt meg å fortsette på Stortinget. Men det lar seg ikke gjøre. Kona mi er snart ferdig spesialisert som lege. Så lenge sykehusene fortsetter å ansette henne på tremåneders kontrakter, har vi ingen forutsigbarhet.

- Den harde sannheten jeg måtte ta inn over meg til slutt var: Jeg vant i 2009, da fikk jeg fire nye år. Hun endte opp med å jobbe i Skien i 15 måneder. Det var langt fra ideelt med to små barn.

Solvik-Olsen orker ikke tanken på ny atskillelse.

- Hvis hun nå havner på et sykehus i en annen landsdel, kanskje i Nord-Norge, mens jeg skulle bli igjen i Oslo og representere Rogaland, ville bli helt umulig. Hvor skal barna på fire og seks år da bo?

- Med så mange x-er og y-er var det bare å melde pass. Jeg vant sist, nå vant hun. Men vi er også enige om: Vinner vi valget og det åpner seg en statsrådspost som er relevant for meg, så tar vi diskusjonen om igjen. Nestlederoppdraget kan jeg utføre uavhengig hvor i landet familien havner. Den lar seg også kombinere med en sivil jobb, sier tobarnspappaen.

Forutinntatte Ketil Solvik-Olsen har holdt foredrag på NHO-møter, på Unge Høyres elitekurs, i Civita og andre typiske Høyre-bastioner.

- Når de har hørt på meg en halv time, sier de ofte: «Jammen, dette høres jo logisk ut. Hvorfor har ikke de andre partiene gjort dette?» Fremskrittspartiet møtes alltid med forutinntatthet. Men jeg har stor tro på at folk til slutt lytter til oss hvis vi er gode nok til å forklare og argumentere.

- Den økte tiltroen til meg er et resultat av at jeg har brukt tid på å reise landet rundt og diskutert oljepolitikk og økonomisk politikk.

Avholdsmann Solvik-Olsen opplever å bli møtt med en helt annen respekt enn før.

- Hvis jeg hadde ringt en avisredaksjon eller tv-stasjon i 2005 og sagt at jeg hadde noen synspunkter om energipolitikk, ville jeg blitt møtt med: «Hvem er du? Har dere en energipolitikk?» For dem var jeg den ukjente Frp-eren i dette tullepartiet.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Nå har jeg fått vist hva jeg duger til og jeg opplever at når jeg snakker med folk, uansett bransje, så lytter folk på en annen måte.
Jeg har diskutert mye med fagøkonomer og eksperter. De gir meg mye støtte.

- På middagene i Norges Bank er det slett ingen ulempe å være avholdsmann. Økonomene pleier å være mer og mer enig med meg utover kvelden, sier Solvik-Olsen og gliser.

Sjenansen Frp-økonomen mener at den offisielle holdningen fra regjeringen er fortsatt å stemple Frp som uansvarlige.

- Men det er alt for mange fagøkonomer som sier til meg: "Du har rett", til at jeg bryr meg om forsøket på å underminere oss. Når jeg får bekreftelse fra fagfolk at det nye økonomiske systemet jeg legger opp til holder vann, får jeg styrke og ytterligere drivkraft til å forsette.

- Min svakhet er sjenansen. Men er det noe jeg er stolt av å ha fått til, så er det utdannelsen min. Jeg reiste til USA for å studere statsvitenskap og sosialøkonomi. Studiene skulle ta fem år, jeg ble ferdig på tre år med A i alle fag. Vi var bare 50 studenter ved det økonomiske fakultetet i University of Toledo i Ohio.

Det viktigste var kanskje ikke klasseromsundervisningen, men alle timene han satt og diskuterte med økonomiprofessorene etterpå.

- Det ga meg utrolig mye. Utdanningen gir trygghet. Jeg skal ikke si jeg kan alt, men jeg vet at jeg har en viss evne til å lære og å analysere.

Til Høyre? Når Ketil Solvik-Olsen får meldinger om at han like godt kunne vært medlem i Høyre, svarer han:

- Hvis det betyr at du er enig med meg, så er det jo egentlig du som skulle vært i Frp. For mine standpunkt kunne ikke blitt gjennomført i Høyre. Det er den erkjennelsen jeg må få folk til å våkne opp til.

- Vi vil justere den økonomiske politikken slik at vi skiller forbruk og investeringer. Nettopp fordi at det å maksimere de fire prosentene som oljefondet representerer av vår felles formue ikke er fullt så viktig som å maksimere verdien av vår arbeidskraft, sier Ketil Solvik-Olsen.