- Jeg kunne brukt en annen tone

Bush angrer på aggressiv Irak-retorikk. Og frykter Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den aggressive retorikken før invasjonen av Irak fikk verden til å se på George W. Bush som en «fyr som virkelig ivret etter krig», sier den amerikanske presidenten.

I et intervju med The Times sier Bush at han beklager de skarpe motsetningene krigen har skapt og at han er bekymret for at USA er blitt misforstått.

- Sett i ettertid tror jeg at jeg kunne brukt en annen tone, en annen retorikk, sier Bush i intervjuet.

Uttrykk som «død eller levende» antydet at den amerikanske presidenten ikke var en fredens mann, sier Bush.

Frykter Obama-splitt

Han er bekymret for at Barack Obama kan komme til å slå sprekker i Vestens samlede front mot Iran dersom han blir Bushs etterfølger i Det hvite hus. 

Bush vil bruke de siste månedene i presidentstolen til å etterlate et solid grunnlag for internasjonalt diplomati i Iran-spørsmålet, sier han.

Bush understreker videre at han synes det har vært svært vanskelig å sette unge amerikanske soldaters liv i fare ved å sende dem i krigen.

 AVSKJEDSGTURNE:  President George W. Bush kom i går til Tyskland og forbundskansler Angela Merkel på Meseberg slott 70 kilometer nord for Berlin. Foto: REUTERS/SCANPIX.
AVSKJEDSGTURNE: President George W. Bush kom i går til Tyskland og forbundskansler Angela Merkel på Meseberg slott 70 kilometer nord for Berlin. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Skal ikke dø forgjeves

- Jeg prøver å møte så mange av familiene som jeg kan. Og det er min plikt til å trøste og berolige så godt jeg kan. Jeg har også en plikt til å sørge for at livene deres ikke ble tapt forgjeves, sier han.

Nå er han på avskjedsturne i Europa på tampen av presidentperioden. (NTB).

ANGRER IRAK-RETORIKK: I et intervju med britiske The Times i dag tar president George W. Bush selvkritikk på at han kunne brukt en annen tone da Irak-krigen ble satt i gang for fem år siden. Her poserer presidenten i 2003 ombord på krigsskipet "USS Abraham Lincoln" på California-kysten , seks uker etter den amerikanske invasjonen i Irak.