- Jeg kunne ikke bedt om mer

Gjengvoldtatte Mukhtar Mai sier til Dagbladet.no at høyesterettsavgjørelsen gir nytt mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAHORE/OSLO (Dagbladet.no): Høyesterett i Lahore i Pakistan har beordret ny arrestasjon på de 13 mennene som tidligere i år ble løslatt i forbindelse med massevoldtekten av Mukhtar Mai (32).

 Dette betyr et gjennombrudd for kvinnen, som i går la frem sin ankesak for høyesterett i Lahore.

- Jeg var sikker på min sak, og forventet dette resultatet, sier hun til Dagbladet.no.

Vi snakket med henne like etter at høyesterettsavgjørelsen ble kjent i formiddag.

- Avgjørelsen gir meg enda mer mot til å kjempe for rettferdighet. Akkurat nå kunne jeg ikke bedt om mer, sier hun til Dagbladet.no.

Pakistanske Mukhtar Mai (32) ble verdenskjent etter å ha blitt dømt til å bli gjengvoldtatt av et stammeråd.

Hun ble rammet av de eldgamle stammelovene da hun i 2002 ble voldtatt av fire naboer. De meldte seg frivillig da de eldre i landsbyen bestemte at dette var en passende straff for Mai.

En mektig stamme i området hevdet lillebroren til Mai som bare var 12 år, hadde blitt sett sammen med en jente fra deres stamme.

Det hele viste seg senere å bare være oppspinn, en anklage som ble satt ut for å dekke over at gutten hadde blitt misbrukt seksuelt.

Seks av Mais naboer ble først dødsdømt for ugjerningen, mens åtte ble frikjent. Men en anke i mars førte til at fem av de seks også ble frikjent, mens den siste fikk straffen redusert til livsvarig fengsel.

Mukhtar Mai anket alle frifinnelsene, og har altå fått fullt medhold i høyesterett i dag. Kjennelsen fører til at det blir ny straffesak.

De tiltalte skal sitte fengslet til saken kommer for retten, melder AP og BBC.

Mens nyhetsbyrået forstår kjennelsen som at 13 nå har fått tiltalen gjenopprettet, mener BBC at det dreier seg om de seks som opprinnelig ble dømt.

Tidspunkt for ny rettssak er ikke fastsatt.

Les også:

• Gjengvoldtatt og tiltalt

• Dømt til å bli voldtatt

• Mai må møte voldtektsmennene igjen