TOK FARVEL: Ekspolitiker Trond Birkedal og Frp-politiker Tristan Dupré fulgte Margaret Thatchers begravelse i London i dag. Foto: Keith Hammett / Dagbladet.
TOK FARVEL: Ekspolitiker Trond Birkedal og Frp-politiker Tristan Dupré fulgte Margaret Thatchers begravelse i London i dag. Foto: Keith Hammett / Dagbladet.Vis mer

- Jeg kunne ikke holde tårene tilbake

Trond Birkedal bestemte for ti år siden at han skulle delta i Thatchers begravelse. Det var verdig og sterkt, sier eks-Frp-eren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dagbladet møter eks-Frp-kronprins Trond Birkedal og hans venn, sentralstyremedlem i FpU, Tristan Dupré, på gata i London. De har reist ens ærend til London for å ta farvel med Margaret Thatcher.

- Det er ti år siden jeg sa at den dagen Margaret Thatcher dør, da skal jeg være der, sier Trond Birkedal.

- Ja, da hun døde var det bare å bestille billetter, sier Tristan Dupré.

Rørt til tårer De to valgte å følge begravelsen fra Fleet street, rett ved RAF-kirken St. Clement Danes, og fikk se kisten bli båret fra den svarte jaguaren over på hest og kjerre. Nordmennene ble rørt til tårer da kortesjen passerte dem akkompagnert av korpsmusikk og sangen «Loch Lomond»,  på vei mot Royal Courts of Justice, Ludgate Hill og videre til seremoni i St. Pauls Cathedral.

- Dette var sterkt og verdig. Det er vanskelig å beskrive følelsen av at hun ble båret forbi oss. Jeg klarte ikke å holde tårene tilbake. Egentlig er det rart at man kan bli så rørt i begravelsen til en man aldri har møtt, sier Birkedal til Dagbladet.

- Den siste av de store For både Birkedal og Dupré har Thatcher vært et stort forbilde.

- Hun er et stort politisk forbilde. Hun er den siste av de store som går bort. Hun var hard, tøff og handlekraftig. Ingen politikere i dag har en sånn kjerne. Det samme med Reagan. Det var ikke tvil om at det de gjorde var riktig. Derfor ble de også gjenvalgt, sier Birkedal, og beskriver en gang han var i London på leting etter Thatchers hjem.

DELTOK: Flere enn 2000 gjester fra hele verden var invitert i Margaret Thatchers begravelse. Her er Dronning Elizabeth (nummer tre fra høyre) i prat med Thatchers barn, Mark og Carol Thatcher ved St. Pauls katedral. Foto:  REUTERS/Joel Ryan/Pool.
DELTOK: Flere enn 2000 gjester fra hele verden var invitert i Margaret Thatchers begravelse. Her er Dronning Elizabeth (nummer tre fra høyre) i prat med Thatchers barn, Mark og Carol Thatcher ved St. Pauls katedral. Foto: REUTERS/Joel Ryan/Pool. Vis mer

- Jeg gikk rundt i London en hel lørdag for å finne ut hvor hun bodde. Til slutt fant jeg det. Jeg snakket med en politimann utenfor som sa at hun var der inne. Venninnen jeg var sammen med, sa at jeg ikke var tilsnakkendes resten av dagen. Jeg var helt i min egen verden, sier Birkedal. Selv om han er ute av norsk politikk etter å ha blitt dømt for overgrepmot en 15-åring, har han fortsatt et sterkt engasjement.

- Jeg er for ung til å huske henne, men har lest mye om henne, og sett filmen. Hun har vært et forbilde for mange i Fpu. Thatcher skar igjennom. Hun er min desiderte favoritt, foran Ronald Reagan, sier Dupré.

-  Jeg synes ikke man kan sette den ene over den andre, sier Birkedal, som også er stor Reagan-fan, og har besøkt hans hvilested hele tre ganger.

- Fortjener begravelsen Margaret Thatcher får, som Winston Churchill, en nær statlig begravelse. Kisten ble eskortert av militært personell gjennom gatene i dag. Forsvarets korps spilte. Dronningen og prins Philip deltok i begravelsen, i tillegg til britiske nåværende og tidligere politikere, kjendiser og politiske ledere fra hele verden. Sikkerhetsopplegget er enormt i London i dag. I Storbritannia har begravelsen blitt kritisert av enkelte. Men de to nordmennene synes ikke begravelsen var overdådig i det hele tatt.

- Det var nøkternt, men verdig. Thatcher sa selv nei til alt som ville koste for mye, som flyparade over byen. Det er sikkerhet det er brukt penger på i dag. Det er to statsministre som har betydd mye, som har fått en slik begravelse. Historien vil vise at det Thatcher gjorde, var riktig, mener Birkedal, og sier trist:

- I dag må vi dessverre si at «This lady is not returning.»

Les også:
Her tar britene farvel med Thatcher.
Jernring rundt jernkvinnen.
Ikke invitert: Erna Solberg.

SEREMONIEN: I St. Pauls katedral i London i dag. Foto: REUTERS/Christopher Furlong/Pool.
SEREMONIEN: I St. Pauls katedral i London i dag. Foto: REUTERS/Christopher Furlong/Pool. Vis mer