- Jeg kunne ikke la kona gjøre hagearbeidet

Reidar Nordby jr. til Dagbladet.no. Unnlot å innberette 380 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En snau time etter at det ble kjent at Reidar Nordby jr. går av som administrerende direktør i Norsk Tipping AS, sier Nordby at han er lettet over at saken er kommet ut.

- Det føles som en lettelse. Men jeg beklager prosessen rundt min avgang. Det var ikke slik jeg hadde sett det for meg, sier Nordby til Dagbladet.no.

Nordby fratrer stillingen etter å ha ledet selskapet i snart 20 år. Årsaken er at han har unnlatt å innberette et samlet beløp på 380 000 kroner for hagearbeid utført på hans private eiendom.

Bakgrunnen for de økonomiske mislighetene er en spesiell avtale inngått mellom Nordby og styret i Norsk Tipping AS i 2000.

Avtalen innebar at Nordby ble trukket 1000 kroner av månedslønna i sommerhalvåret mot at det ble utført gartnerarbeid i hagen hans.

Siden 2000 har Norsk Tipping betalt til sammen 430 000 kroner for hagearbeid på Nordbys eiendom.

Stor tomt

Nordby hadde på det tidspunktet avtalen ble inngått blitt valgt til president i World Lottery Association. Det vervet betydde mange reisedøgn borte fra eiendommen på Hamar, og gjorde at Nordby bekymret seg spesielt for hvordan det skulle gå med hagen.

- Jeg kunne ikke la kona gjøre hagearbeidet, sier Nordby om den fem mål store tomta.

GA BEKYMRINGER: Denne fem mål store eiendommen ga Reidar Nordby jr. bekymringer i en travel hverdag. Hvem skulle stelle i hagen når han var ute og reiste? Løsningen ble en spesialavtale med Norsk Tippings styre. Foto; HAMAR KOMMUNE
GA BEKYMRINGER: Denne fem mål store eiendommen ga Reidar Nordby jr. bekymringer i en travel hverdag. Hvem skulle stelle i hagen når han var ute og reiste? Løsningen ble en spesialavtale med Norsk Tippings styre. Foto; HAMAR KOMMUNE Vis mer

Han forteller at han fikk ideen til avtalen da han så de som klippet gresset rundt bygget til Norsk Tipping.

- Jeg tenkte: «Tenk om vi kunne inngå i denne hagestellordningen!», sier Nordby, og utdyper hvorfor det var så viktig at det ble gjort hagearbeid på eiendommen hans.

- Jeg var bekymret for at huset og tomta mi ville se fraflyttet ut og at det ville innby til innbrudd.

- Styret varslet

Nordby, som står likningsført med en formue på vel 11 millioner, bedyrer at han ikke bevisst har forsøkt å unnlate innberetning for skattemyndighetene. Siden 2000 er det utbetalt cirka 52 000 kroner per år til firmaet som utført hagearbeidet. 

Nordby forteller at han først ble klar over hvor store gartnerutgifter det dreide seg om for et år siden, men at han den gang ikke reflekterte over at noe var feil.

Først for en måned siden tok Nordby selv kontakt med likningsmyndighetene.

- Hva var det som fikk deg til å ta kontakt?

- Jeg kunne ikke la kona gjøre hagearbeidet

- Det var noen som hadde tatt saken til styret, og styret sa at dette er mye dyrere enn avtalt. Det var jeg helt enig i. Dette var tankeløst av meg, sier Nordby.

Han har gitt sin beklagelse til Norsk Tipping, og er nå forberedt på at han må betale restskatt.

Den nye jobben «med særlig ansvar for internasjonale relasjoner» ser han fram til å ta fatt på.

- Kommer du til å gjøre hagearbeidet selv heretter?

- Det vil arbeidssituasjonen vise. Men jeg håper selvsagt å få bedre tid til hagearbeid, sier Nordby til Dagbladet.no.

TANKELØST, MEN IKKE KRIMINELT: Reidar Nordby jr. sier det var tankeløst, men ikke kriminelt av han å unnlate å innberette beløpene for likningsmyndighetene.