Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne ikke tro det jeg så

Amerikansk turist mektig imponert etter redningsaksjon. Politiet håper folk forbereder seg godt før de besøker de spektakulære attraksjonene.

SPEKTAKULÆRT OG DRAMATISK: Sent på kvelden 29. mai måtte to turgåere reddes ned fra fjellet Segla på Senja. Den amerikanske turisten og fotografen Ari Bixhorn ble vitne til aksjonen. Video: Ari Bixhorn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvelden 29. mai ble det igangsatt en omfattende redningsaksjon på fjellet Segla i Senja. Det regnet, og to turgåere hadde forvillet seg bort fra turløypene og fått problemer i det bratte terrenget på grunn av glatt underlag.

Troms politidistrikt opplyste på Twitter om at to luftambulanser, Sea King-helikopter samt brann- og redningsvesen deltok i redningsaksjonen.

Den amerikanske turisten Ari Blixhorn var på nabofjellet Hesten da redningsaksjonen pågikk, og fanget det hele på video som du kan se øverst i saken. Han var svært imponert over redningsarbeiderne.

- Jeg kunne ikke tro det jeg så. Venner og familie ble lamslått da de så videoen, sier han til Dagbladet.

- Få ting som irriterer meg så mye

Lokalpolitiker Aleksander Uteng (Ap) har i etterkant av episoden gått ut og etterspurt mer midler til lokalberedskapen i kommunen.

- Det er få ting som irriterer meg så mye som når man bruker penger på mye annet enn kjerneområdene til en kommune. Sikkerhet til innbyggerne og besøkende også i de små bygdene er viktig, sier han til Folkebladet, som først omtalte saken.

Han påpeker at de mange turistene medfører et stort ansvar for kommunen, og forsikrer om at han vil følge opp vedtaket fra 2018 om økt investering i beredskap for nabobygdene Kårvik og Fjordgård.

Ifølge lensmann på Senja, Arnold Nilsen, hører imidlertid denne episoden til sjeldenhetene. I 2018 er det anslagsvis 10 000 som har besøkt fjellet, men han kan ikke huske at noen har havnet i en situasjon som de to turgåerne den siste tida.

- Vi ser at det er turister som ikke er så godt kjent, som får litt større utfordringer. Men vi forventer ikke at dette skal bli et stort problem heller denne sesongen, sier han til Dagbladet.

Flere hundre meter rett ned

De siste åra har flere kjente turistattraksjoner iverksatt tiltak for å få ned antall redningsaksjoner. I 2017 ble antall aksjoner på Trolltunga nesten halvert, etter at Odda kommune satt inn «slippersvakter» for å stoppe dem som ikke er beredt på den 22 kilometer lange turen.

Samme nedgang skjedde også året etter. I fjor var antall redningsaksjoner nede i 12 ved det populære turistmålet.

Nilsen tror ikke det vil være behov for liknende tiltak på Senja, men understreker at folk bør skaffe seg kunnskap om terrenget før de tar ut på ferden.

- Ett eller to trasévalg kan være trygge, mens utenfor kan det være farlig. Flere steder er det bratt flere hundre meter rett ned i sjøen. Det finnes turbøker og guider der man kan lese seg opp på forholdene, men jeg anbefaler også å spørre lokalbefolkningen, sier han, og legger til:

- Dessuten er det mange mer eller mindre organiserte turer, så det skal ikke være noe problem å koble seg på andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!