AKSJONERTE:  Bree Newsome tok i dag ned et sørstatsflagg utenfor en offentlig bygning i byen Columbia i Sør-Carolina. Rundt tre kvarter etter ble flagget plassert tilbake igjen av politimenn. Foto: AP Photo/Bruce Smith
AKSJONERTE: Bree Newsome tok i dag ned et sørstatsflagg utenfor en offentlig bygning i byen Columbia i Sør-Carolina. Rundt tre kvarter etter ble flagget plassert tilbake igjen av politimenn. Foto: AP Photo/Bruce SmithVis mer

- Jeg kunne ikke vente mer

Demonstrant klatret opp for å ta ned sørstatsflagg foran offentlig bygning i Sør-Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 23. juni åpnet folkevalgte i delstaten Sør-Carolina i USA for en mulig fjerning av sørstatsflaggene utenfor offentlige bygninger.

Forslaget har ennå ikke tredd i kraft og for aktivisten Bree Newsome ble ventetiden på den eventuelle nedheisingen for lang, skriver Washington Post.

- Vi kan ikke fortsette på denne måten mer. Det er på tide med et nytt kapittel der vi viser alvor i kampen mot hvit overlegenhet og bygger sann etnisk likeverd, sa kvinnen til Washington Post etter å ha tatt ned symbolet utenfor et statsbygg i Columbia.

På bakken ble hun møtt av politimenn som anholdt henne for så å henge opp flagget igjen.

Får støtte fra kjent filmskaper - Jeg er forberedt på å bli fengslet, skal Newsome ha sagt til politimennene.

Newsome skal tidligere ha blitt arrestert i forbindelse med aksjoner. Hvilke strafferammer 30-åringen møter denne gangen er foreløpig ukjent, men Newsome høster allerede applaus på sosiale medier.

Blant tilhengerne er regissør Michael Moore, som blant annet er kjent for dokumentarfilmene Bowling in Columbine og Farenheit 9/11.

- Til venner av Bree Newsome: Jeg kan betale kausjonspengene hennes og de eventuelle andre kostnadene hun får i forbindelse med dette, skriver Moore.

Massakre skapte debatt Sørstatsflagget har vært et sentralt symbol i Sør-Carolina siden 1961, men blir av mange også sett på som et rasistisk symbol tilknyttet tiden der afroamerikanere ble brukt som slaver.

- Sør-Carolina må komme over sin historie. Den hører hjemme på museum, ikke på offentlig grunn, skal J. Elliott Summey, folkevalgt fra Charleston, ha sagt til NBC.

Andre er ikke like positive til lovforslaget.

- Jeg sympatiserer med de 61 prosentene som ikke vil ta det ned. For de av oss som har forfedre som kjempet i borgerkrigen er flagget et symbol for å hedre disse, sier James Mikell Burns, en republikansk folkevalgt, ifølge Fox6now.com.

Sprer seg til flere stater I delstaten kom debatten opp om flagget etter at 21 år gamle Dylann Roff den 17. juni drepte 9 mennesker i en rasistisk motivert kirkemassakre.

Nå vurderer politikere i delstater som Missisippi og Virginia å ta flaggets fremtid opp til debatt. I Sør-Carolina, der flertallet var stort for å ta det opp til debatt, må et lovforslag først gjennom statens justiskomité, før det blir tatt opp til vurdering.

- Hvis jeg måtte sette en tidsgrense, så ville jeg sagt den 1. august. I hvert fall før september, sa demokrat og delstatspolitiker Todd Rutherford om sakens videre gang til USA Today.

 MED SØRSTATSFLAGG:  Dylann Roof (21), som den 17. juni skjøt og drept ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina, har tidligere posert med et sørstatsflagg. Foto: AFP PHOTO/LASTRHODESIAN.COM
MED SØRSTATSFLAGG: Dylann Roof (21), som den 17. juni skjøt og drept ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina, har tidligere posert med et sørstatsflagg. Foto: AFP PHOTO/LASTRHODESIAN.COM Vis mer