VIL TILBAKE: Sigurd Syvertsen holdt for to uker siden tale ved minnesmerket for hans drepte fangekamerater i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Et par dager senere fikk han et illebefinnende under en omvisning i Auschwitz.  Nå er hardhausen på beina igjen.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
VIL TILBAKE: Sigurd Syvertsen holdt for to uker siden tale ved minnesmerket for hans drepte fangekamerater i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Et par dager senere fikk han et illebefinnende under en omvisning i Auschwitz. Nå er hardhausen på beina igjen. (Foto: Asbjørn Svarstad)Vis mer

- Jeg kunne ikke vite at legen i virkeligheten var en sadistisk SS-offiser som tok livet av min venn

Veteranen Sigurd Syversen talte under en omvisning i Auschwitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Søndag for to uker siden, deltok Sigurd Syversen under 70-årsmarkeringene for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Sachsenhausen nord for Berlin.

93-åringen holdt en gripende tale ved minnesmerket for de norske ofrene. Han fortalte om den gangen han - som 18-åring - befant seg i en leir i nærheten. Kameraten hans ble syk og Syvertsen hadde hjulpet ham til sykestua.

- Jeg kunne ikke vite at legen i virkeligheten var en sadistisk SS-offiser som tok livet av min venn. Det var et brutalt møte med virkeligheten i en tysk konsentrasjonsleir, fortalte han de trellbundne tilhørerne - med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i spissen.

- Jeg hørte etterpå at det ble en sterk tale, bekrefter veteranen overfor Dagbladet:

- Jeg planlegger aldri på forhånd på hva jeg skal si.

Syk i Auschwitz
Dagen etter markeringene i Sachsenhausen, viste Sigurd Syvertsen en norsk skoleklasse rundt i Sachsenhausen, før han satte seg på flyet hjem til Oslo. Neste dag vendte han nesa den andre vegen igjen, og reiste med fly til Krakow.

STERK HISTORIE: Sigurd Syvertsen var 17 år gammel da han ble arrestert for motstandsarbeid og 18 da han kom til Sachsenhausen.  (Foto:Asbjørn Svarstad)
STERK HISTORIE: Sigurd Syvertsen var 17 år gammel da han ble arrestert for motstandsarbeid og 18 da han kom til Sachsenhausen. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

- Den første dagen var jeg i Auschwitz med en skoleklasse fra Sørvågen i Lofoten - og alt gikk fint. Men den påfølgende dagen gikk det ikke så greit, da jeg sto der foran ei ny gruppe. Plutselig fant jeg ikke ordene og alt flimret for øynene. Det endte med noen dager på et polsk sykehus. Men på lørdag ble jeg hentet av to karer fra Aktive Fredsreiser og du kan si at det var første gang jeg kom hjem til Norge i rullestol, ler han.

Mange turer
Sigurd Syvertsen var i mange år formann for Foreningen av Politiske fanger 1940-45, til denne i 2005 ble nedlagt.

- Fra de hvite bussene på 90-tallet begynte å rulle sørover med norske skolebarn til de tidligere konsentrasjonsleirene, var jeg med for å fortelle om våre - og mine - opplevelser. Det har blitt til noen hundre turer, men jeg vet ikke hvor mange.

I fjor ble Syvertsen tildelt «borgerprisen» fra Falkensee kommune for sin innsats som tidsvitne. Han tilbrakte en stor del av fangetida si i en underleir i kommunen, og har vært aktivt med på å bygge opp ei kz-brakke og en minnestein på stedet.

- Nå reiser jeg til veteranstedet Bæreia på to ukers rekonvalesens. Så tenker jeg at kreftene vender tilbake, slik at jeg kan fortsette å være tidsvitne for nye generasjoner. for jeg vil tilbake, sier Syvertsen til Dagbladet.

LA NED KRANS: Sigurd Syvertsen får hjelp til å legge ned krans ved minnetavla for de norske ofrene i Sachsenhausen. (Foto:Asbjørn Svarstad)
LA NED KRANS: Sigurd Syvertsen får hjelp til å legge ned krans ved minnetavla for de norske ofrene i Sachsenhausen. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer