- Jeg kunne jo ikke bare kjøre forbi

Dansk forfatter tok med flyktningfamilie i bilen - ulovlig. Glemmer ikke de tomme blikkene til fem år gamle tvillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk politi har natt til i dag pågrepet fem personer for menneskesmugling i tilknytning til flyktningstrømmen gjennom Danmark med Sverige som mål.

De fem ble pågrepet på svensk side av Øresundbrua med i alt 14 mennesker gjemt i biler, melder nyhetsbyrået TT.

 KURS MOT SVERIGE:  En stor gruppe flyktninger på vei nordover fra Rødby i Danmark i den ene kjørebanen av E47 i går kveld. Foto: Ole Jensen, Demotix/NTB Scanpix.
KURS MOT SVERIGE: En stor gruppe flyktninger på vei nordover fra Rødby i Danmark i den ene kjørebanen av E47 i går kveld. Foto: Ole Jensen, Demotix/NTB Scanpix. Vis mer

Om lag tusen flyktninger kom til Danmark fra Tyskland med tog eller båt mandag, og de fleste begynte å gå langs E47 den om lag 200 kilometer lange veien til Sverige - dit de aller fleste sier at de vil.

300 av flyktningene har forsvunnet fra dansk pollitis kontroll, og seinere har 230 dukket opp i den sørsvenske storbyen Malmö.

 STOCKHOLM NESTE:  Raeed og familie på vei inn på Stockholmstoget på Malmö centralstation.
Foto: Ola Torkelssson, TT/NTB Scanpix.
STOCKHOLM NESTE: Raeed og familie på vei inn på Stockholmstoget på Malmö centralstation. Foto: Ola Torkelssson, TT/NTB Scanpix. Vis mer

Ekstra Bladet forteller om en aksjongruppe som hjelper flyktninger over en ny sjøetappe i småbåt. Den første turen over Øresund til svensk side tok to timer i ruskevær.

- Vil du til Sverige ?
Aksjonistene stiller opp jernbanestasjonen i København med en stor plakat på arabisk: Velkommen ! Vil du til Sverige ?

Jyllands-Posten forteller om den danske forfatteren Lisbeth Zornig, som tok med med i bilen seks flyktninger langs veien da hun var på vei hjem fra et foredrag.


De seks var en familie som hadde vært på veien i 40 dager fra Syria - først gjennom Tyrkia, til Hellas og nordover.

- Jeg vet ikke om det var lovlig eller ikke, men jeg kunne jo ikke bare kjøre forbi. Barna sovnet i bilen i løpet av fem minutter, sier hun til Jyllands-Posten.

Tomme barneblikk
De tomme blikkene til to tvillinger på fem år gjorde spesielt sterkt inntrykk på den danske forfatteren.

Etter dansk lov er det forbudt å gi flyktninger transport hvis det er grunn til å tro at de oppholder seg ulovlig i landet. 

Løkke Rasmussen: - Ikke transittland
Dansk politi har ingen spesiell overvåking av Øresundsbrua, men motorveien gjennom Lolland ble mandag stengt for å forhindre migranter og flyktninger å ta seg videre mot København og over brua til Sverige.

Veien ble åpnet igjen natt til tirsdag etter at politiet konstaterte at det ikke ble funnet flere flyktninger langs veien.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen slår fast at danske myndigheter ikke tillater at landet benyttes som transittland på denne måten. De som ankommer Danmark, skal registreres der, understreker han, men legger til at landet er i dialog med nabolandene om hvordan situasjonen skal håndteres videre, ifølge NTB - Ritzau.