Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne lent meg fram og tatt på ubåten

Nytt vitne står fram.

UBÅTJAKT: En av marinens mindre båter på ubåtjakt i Nämndöfjärden 21. oktober.
Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix
UBÅTJAKT: En av marinens mindre båter på ubåtjakt i Nämndöfjärden 21. oktober. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av november kom det fram at svenske myndigheter skal ha klare bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

Det ble slått alarm etter at det ble meldt om sikre observasjoner av en undervannsfarkost. Forsvaret satte inn alle tilgjengelige midler, og søkte med skip, helikopter og militært personell i jakten på det som ble antatt å være en ubåt.

- Kunne tatt på den Nå står et av vitnene som bidro til at det svenske forsvaret startet en ubåtjakt fram for første gang.

Båtmekanikeren Robin Klameth gjorde en observasjon av farkosten utenfor Stavsnäs 31. oktober, tre timer før et annet vitne slo alarm om en utbåt nær Lidingö, skriver Dagens Nyheter.

Han forteller til avisa at han var i ferd med å prøvekjøre en båt han hadde fikset, da han oppdaget bobler i vannet. Han trodde først det var en hval, men skjønte at det var snakk om en ubåt da den befant seg noen hundre meter fra ham.

Han forteller at fartøyet var cirka 20 meter langt og anslår hastigheten til å være rundt tre knop.

- Jeg kunne strukket ned hånden og tatt på den. Det var et respektinngytende syn. Jeg var ikke direkte sugen på  å lene meg fram og banke på den, jeg holdt meg på god avstand, sier han til avisa.

100 prosent sikker Siden han tidligere hadde mistet telefonen sin i vannet, fikk han ikke fotografert fartøyet.

På spørsmål om hvorvidt han har tvilt på om det virkelig var en ubåt han så, svarer han:

- Jeg har bodd her ute hele livet og aldri sett noe lignende. Det var helt vindstille. Det var ingen andre båter i nærheten. Jeg er hundre prosent sikker på at det var en ubåt.

Det svenske forsvaret anser ifølge Dagens Nyheter Robin Klameths observasjon som troverdig, men den fortsatt ikke offisielt klassifisert.

Ble latterliggjort Også tidligere i oktober var svenskene på ubåtjakt.

Mange hevdet det kunne være snakk om en russisk ubåt, noe som førte til at svenskene ble latterliggjort i russisk presse.

Russiske myndigheter kalte den svenske ubåtjakten for «grunnløs» og «en komisk tragedie».

Etter ganske nøyaktig én uke med søk meldte det svenske forsvaret at de hadde avsluttet den store søkeinnsatsen i Stockholms skjærgård.