Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne se frykten deres da de så meg. Jeg var naken og skrek

Eman al-Obeidi forklarer hvordan hun klarte å komme seg vekk fra Kadhafis soldater som voldtok henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyske Eman al-Obeidi ble kjent over hele verden da hun tok seg inn på pressehotellet Rixos Hotell i Tripoli for å fortelle sin historie.

- Først ble jeg voldtatt av 15 personer. De hengte meg opp. Så gjorde de fra seg på meg. Og de urinerte på meg, sa hun, før hun til journalistene, før sikkerhetsvakter og hotellansatte brøt inn.

En ansatt tok fram en brødkniv og kalte henne forræder. Journalister protesterte og flere ble slått og sparket i tumultene som oppsto.

28-åringen ble ført vekk av dresskledde menn, kastet i en bil og kjørt av gårde. Etter det så ingen henne.

- En annen jente lå på gulvet Nå har hun gitt et sjeldent intervju til nyhetsbyrået AP uten noen representanter for det lybiske regimet tilstede.

Hun sier hun var på vei hjem fra en venn i taxi da hun ble stanset 24. mars. Der sier hun at hun ble tvunget inn i et militært kjøretøy da soldatene fant ut at hun var fra Benghazi, opprørernes hovedstad.

- Det var flere soldater i bilen og en annen jente som de hadde tatt og som lå på gulvet ved føttene deres, sier al-Obeidi til AP.

De ble kjørt til et større hus, muligens et palass, og der hevder al-Obeidi at torturen startet.

- Jeg prøvde å kjempe i mot. Jeg slo tilbake og fortsatte å slåss. Til slutt bandt de beina og armene mine sammen, sier hun.

Hun hevder at hun kjente Kadhafis søskenbarn som mannen som ledet an.

Klatret ut av vindu Den tredje dagen hun var fanget, så hun en mulighet til å rømme. En annen kvinne som var blitt holdt fanget hadde blitt sluppet løs i huset, fordi hun ikke kjempet mot lenger. Kvinnen hjalp al-Obeidi med å komme seg løs.

Naken klarte hun å klatre ut av et vindu. Hun fikk tak i en metallstang og klarte å true seg forbi vaktene på utsiden.

- Jeg kunne se frykten deres da de så meg. Jeg var naken og skrek.

Da de åpnet porten, løp hun for livet.

- Jeg løp ut av huset mens jeg skrek og gråt. Voldtektsmennene jaget meg med bil. Men naboene begynte å komme ut i gata og de beskyttet meg, sier hun.

PÅGREPET: Eman al-Obaidi løp inn på pressekonferansen med de utenlandske journalistene, men ble stanset av sikkerhetsvakter.  Foto: REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix
PÅGREPET: Eman al-Obaidi løp inn på pressekonferansen med de utenlandske journalistene, men ble stanset av sikkerhetsvakter. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix Vis mer

Hun sier hun fikk klær av noen av nabokvinnene.

- De spurte om jeg ville gå til politiet. Men jeg visste at jeg ikke ville få en rettferdig behandling der, sier hun.

I stedet dro hun til hotell Rixo hvor hun visste det bodde utenlandske journalister.

- Jeg var ikke redd, jeg ville vise verden hvordan Kadhafis soldater virkelig var og jeg tenkte ikke på meg selv eller familen, sier hun.

Vil tilbake til familien Som AP påpeker er det umulig å verifisere alt al-Obeidi sier, først og fremst fordi journalistene i Libya og hovedstaden Tripoli har svært begrenset handlingsrom.

al-Obeidi sier hun nå bare ønsker å flytte tilbake til familen. Hun har prøvd å komme seg til dem, men ikke fått det til, fordi de bor i en del av landet som er kontrollert av opprørerne. Hun hevder at Kadhafi-regimet nekter henne å forlate hovedstaden.

28-åringen sier hun vært hos påtalemyndighetene daglig etter at hun ble sluppet fri. Hun mener saken nå er snudd på hodet, da hun beskyldes for å ha begått en kriminell handling da hun navnga mennene som hun hevder voldtok henne.

Moussa Ibrahim, talsperson for Kadhafis regime, har bekreftet at hun ble voldtatt, men hevdet samtidig at hun var prostituert og at hun hadde en kriminell fortid. al-Obeidi har avvist påstandene.

al-Obeidis mor har sagt at hun ble tilbudt både penger og et nytt hus, mot at datteren trakk historien.

FORTVILET: Eman al-Obaidi forsøkte fortvilet å forklare hva hun hadde blitt utsatt for. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix
FORTVILET: Eman al-Obaidi forsøkte fortvilet å forklare hva hun hadde blitt utsatt for. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media