Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne solgt unna alle

Nestleder Fredrik Bjercke Punsvik (25) i Unge Høyre kunne solgt unna alt staten eier i norsk næringsliv.

ØKONOMI: Fredrik Punsvik, nestleder i Unge Høyre vil selge unna statens eierandeler i en rekke selskaper - gjerne alt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ØKONOMI: Fredrik Punsvik, nestleder i Unge Høyre vil selge unna statens eierandeler i en rekke selskaper - gjerne alt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg kunne solgt unna alle, men vi kan gjerne starte med Flytoget, Cermaq og Bane-service. Jeg kan gjerne legge på SAS også hvis vi får en god pris, sier Fredrik Bjercke Punsvik (25), nestleder i Unge Høyre til Finansavisen.

Han var én av mange landsmøtedelegater i Høyre som ønsker å redusere statens eierskap i norsk næringsliv.

640 milliarder kroner Verdiene av statens eierandeler i selskaper som er notert på Oslo Børs er på 640 milliarder kroner. Det er snakk om store eierandeler i selskaper som Statoil, Telenor, DNB, Yara, Hydro, Cermaq, Aker Kværner og SAS.

Ingen av delegatene Finansavisen snakket med på Høyres landsmøte hadde vansker med å finne selskaper å privatisere, og de fleste ville gjerne nevne flere enn tre selskaper.

I løpet av juni skal Nærings-departementet legge frem en liste over statlige selskaper der staten skal redusere sitt eierskap. Regjeringspartiene har slått fast den vil redusere statens direkte eierskap i norsk økonomi for å sikre maktspredning og styrke det private eierskapet, men at reduksjonen må skje gradvis og at Norge i overskuelig fremtid fremdeles ha et «betydelig statlig eierskap».

Vil snu argumentasjonen Punsvik håper regjeringen i eierskapsmeldingen er villig til å selge selskaper som også er populære i befolkningen.

- Det er et poeng i seg selv at staten i mindre grad har hånden på selskaper som private kan drifte. Det er ingen grunn til at staten skal holde på med Flytoget, for eksempel, sier han til avisen.

Punsvik og Weierud mener det er tilhengerne av statlig eierskap som bør sitte med bevisbyrden.

- I stedet for å etterlyse gode grunner til å selge, bør man heller spørre om det er noen grunn til at staten skal eie selskapene. Hvis ikke, bør man selge, sier Punsvik til Finansavisen.

Også blant mer erfarne tillitsvalgte i Høyre er det stor privatiseringsvilje.

- Det er mye man kan selge seg ut av. Staten må ut av SAS før eller siden. Statkraft og Statnett kan man selge seg ned i, i hvert fall noe. Der er det sterkt behov for et privat supplement, sier tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch.

- Jeg er selv kunde i DNB, og har fulgt nøye med på selskapet det siste året. Jeg forstår ikke hvorfor staten skal eie noe i selskapet i det hele tatt. De blander kortene, både når det gjelder renter, lederlønn og spleiselag, sier Liv Aanby (58), leder i Vegårshei Høyre og valgkamp-leder i Aust-Agder Høyre.

«Statens lange fingre» Av de ti deltagerne vi snakket med, trakk fire frem DNB og Telenor, mens tre deltagere nevnte SAS og Aker Kværner Holding.

Flere nevnte også Entra og Mesta, men siden selskapene allerede er vedtatt privatisert, ble delegatene bedt om å nevne et annet selskap i stedet. Etter at regjereringen har lagt frem forslaget sitt skal Stortinget behandle salgslisten.

I praksis vil Kristelig Folkeparti og Venstre med sin vippeposisjon få et avgjørende ord med i laget. Torbjørn Sølsnæs, som er medlem av arbeidsutvalget i Oslo Høyre, peker på at statlig eierskap er én av flere viktige saker for partiet.

- Det bør være grenser for hvor staten har sine lange fingre. Det er bekymringsfullt at staten har en så dominerende rolle på Oslo Børs. En hovedutfordring i norsk økonomi er at det er for lite vekstkapital på private hender, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Hagens dustete forslag
Elbiler har liten effekt på luftkvaliteten
Utsetter tiltak mot avgiftssmell i nord

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!