Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne vært død

Tobarnsmor Brita Bjerke Valbøll (40) fra Oslo lå nyoperert på Rikshospitalet med store smerter i håndleddet. Da kom en ruset sykepleier og satte ei sprøyte med det som trolig er et morfinpreparat på henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den skremmende episoden skjedde lørdag morgen. Den svenske sykepleieren (27) ble i går varetektsfengslet i fire uker, siktet for forsøk på legemsbeskadigelse med gift samt for å ha tatt narkotiske medisiner fra et narkotikaskap på Rikshospitalet.

Sykepleieren er straffedømt to ganger tidligere i Sverige. På tross av at hun hadde et kriminelt rulleblad, ble sykepleieren ansatt på Rikshospitalet i mars.

Operert

Brita Bjerke Valbøll ble operert i håndleddet fredag kveld. Morgenen etter kom den nå siktede sykepleieren inn på rommet hennes.

- Jeg lå med ryggen mot døra og hadde det ikke så bra. Jeg følte at noen hadde kommet inn i rommet og sto bak meg. Det var en dame i sykehusklær, grønne bukser og hvit sykehuskjortel. Hun spurte på svensk hvordan jeg hadde det, og jeg svarte at jeg hadde vondt, og at gipsen var for trang. «Det kan du få noe for,» sa sykepleieren til meg, forteller Brita Bjerke Valbøll til Dagbladet.

På dette tidspunktet begynte Brita å merke at sykepleieren oppførte seg underlig. Pleieren spurte hvor sprøytene var, gikk ut på badet for å lete, lette etter sprøyte i Britas nattbordsskuff og forsvant ut av rommet. Så kom hun tilbake med en blomst pakket i plast, som hun vannet på rommet.

- Jeg syntes dette var rart, og tittet nærmere på henne. Hun hadde navneskilt, skilt som viste at hun var anestesisykepleier, og en nål fra utdannelsesstedet sitt.

Sykepleieren forklarte deretter at hun ikke kunne se fordi hun hadde glemt kontaktlinser og briller hos kjæresten. Brita, som er legesekretær, la godt merke til den besynderlige oppførselen.

Fra en annen avdeling

Det hun ikke visste, var at sykepleieren, som hørte til på hjertemedisinsk avdeling, bare minutter tidligere hadde forsynt seg i narkotikaskapet på sin egen avdeling.

Dette er sykepleieren også siktet for. Hvorfor sykepleieren valgte å gå over på ortopedisk avdeling for å sette ei sprøyte på Brita, er uforklarlig. Det er på det rene at hun ikke hadde noe der å gjøre.

- Jeg synes det var merkelig at en anestesisykepleier kunne gå på jobb uten å kunne se, og jeg hadde ikke lenger lyst på medisinen. Sykepleieren hadde nå funnet ei sprøyte, og jeg sa tre ganger at jeg ikke ville ha den, og at jeg blir kvalm av medisinen. Da tok hun fram en tablett fra lomma og sa at den ville dempe kvalmen hvis jeg tok den før sprøyta. Selv om jeg følte at noe var galt, var hun ansatt ved sykehuset, hun var en autoritet, og jeg måtte stole på henne. Hun satt sprøyta i åren min, forteller Brita.

Sykepleieren slengte sprøyta i søpla før hun forlot Britas rom.

- Jeg blir raskt småruset, og akkurat da sykepleieren var ferdig, kom en annen sykepleier inn og spurte om hun skulle stelle.

Etter ti minutter kjente hun at hun ble mer ruset, hun begynte å kaste opp, og ringte etter hjelp.

Den andre sykepleieren fattet mistanke, slo full alarm og fikk stoppet den rusede sykepleieren i vestibylen på sykehuset. Politiet ble raskt tilkalt, og pågrep henne.

- Jeg ble liggende ruset veldig lenge. Hun tømte sprøyta i åren min. Jeg visste ikke hva som hadde blitt sprøytet i meg, og hadde det utrolig dårlig. Jeg kunne dødd av dette dersom hun hadde satt en overdose på meg. Jeg har ikke tort å tenke tanken ut på hva som egentlig har skjedd meg. Det er bare skjebnen som gjør at jeg er her i dag, sier Brita.

Tok blodprøver

Sykepleierne på avdelingen tok umiddelbart tak i situasjonen, men visste ikke hva som var i sprøyten. Det ble tatt blodprøver, og en sykepleier satt ved Britas side resten av dagen.

- Jeg klandrer ikke avdelingen jeg lå på, men jeg setter spørsmålstegn ved avdelingen sykepleieren jobbet på, og sykehuset der noe sånt kunne skje, sier Brita.

- Heldigvis har jeg en familie som tar godt vare på meg, sier hun.

Den 27-årige sykepleieren er siktet for forsøk på legemsbeskadigelse med gift og for å ha tatt narkotiske medisiner fra medisinrommet på sykehuset. Kvinnen nekter for å ha satt sprøyta, men erkjenner straffskyld for å ha tatt medisinene.

31. mars ble den svenske sykepleieren ansatt ved sykehuset. Da hun ble ansatt, visste sykehuset ikke at hun var straffedømt to ganger tidligere i Sverige, for vold mot en annen kvinne, og for reseptbedrageri.

Kvinnen er også siktet i en ny bedragerisak, som er i bero i det svenske rettssystemet fordi hun har forlatt Sverige.

SKREMMENDE: - Jeg kunne dødd av dette dersom hun hadde satt en overdose på meg. Hun tømte sprøyta i åren min, sier Brita Bjerke Valbøll til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media