- Jeg kutter av deg halsen om du ikke gir meg mine rettigheter nå

Bistandsadvokaten ba om lukkede dører under 13-åringens forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Alle de tiltalte sa seg ikke skyldig etter tiltalen, når rettsaken der en 13 år gammel jente skal ha blitt tvangsgiftet med sin 7 år eldre fetter, startet idag.

Som Dagbladet skrev igår, har Statsadvokatene i oslo tatt ut tiltale mot jentas 24 år gamle fetter, tante(47) og onkel(51), samt jentas mor(38) og jentas far(40), i det som omtales som den den alvorligste tvangsgifte-saken i Norge noensinne.

De fem må ifølge tiltalebeslutningen svare for rystende anklager. I tillegg til ekteskapsinngåelsen, skal den nå 17 år gamle jenta blitt voldtatt og mishandlet på det groveste gjennom flere år.

Ifølge tiltalen ble ekteskapsinngåelsen gjort av en imam i onkelens leilighet, nær Oslo sentrum. Der skal jenta ha blitt bedt om å svare på spørsmålene fra imamen, slik at hun inngikk et «religiøst fundert ekteskap» med fetteren.

Lukkede dører - Etter en gjennomgang av sakens spesielle karakter finner retten det naturlig å lukke dørene for presse og tilhørere under fornærmedes forklaring, sa dommer Jonas Madsø når han forkynte lukkede dører.

Den nå 17 år gamle jenta forklarer seg nå for retten bak lukkede dører. Pressen er har tilgang på lydoverføring fra retten:

- Familiene har hatt et veldig sterkt forhold, forteller jenta.

Hun forteller at onkelen er familiens overhode, og at han tar alle viktige beslutninger i familien fra Irak.

- Min onkel og tante er veldig opptatt av religion, mens min familie ikke er like opptatt av religion, forteller jenta.

- Er det en spesiell retning innen Islam dere tilhører? spør aktor, Statsadvokat Johan Øverberg.

- Vi er Shia-muslimer, forteller jenta.

- Jeg levde et normalt liv som alle andre barn, og hadde det veldig bra hjemme. Jeg lekte med venninner og søsken.

- Det var ingen vold hjemme hos oss. Men da faren min reiste til Irak ble det snakk om at jeg skulle være dama til fetteren min. Jeg trodde det var fleip.

BISTANDSADVOKAT OG AKTOR: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem tiltalte i en sak der tiltalen handler om tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her diskuterer jentas bistandsadvokat Simon L. Stende og Aktor, Statsadvokat Johan Øverberg før retten er satt. Foto: Espen Røst/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT OG AKTOR: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem tiltalte i en sak der tiltalen handler om tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her diskuterer jentas bistandsadvokat Simon L. Stende og Aktor, Statsadvokat Johan Øverberg før retten er satt. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

Så forteller hun at hun en dag etter skolen, ble tatt med hjem til onkelen, tanta og fetterens leilighet.

- Der var mamma, tante, og flere andre. Jeg ble sminket, og de pyntet meg. Så fortalte tanten min at jeg skulle gjenta ord som en mann som stod bak en dør sa. Jeg kjente ikke stemmen bak døra. På det tidspunketet visste jeg ikke at jeg skulle gifte meg. Så gjentok jeg det mannen sa.

- Etterpå var det en feiring, det ble tatt bilder.  Men da mamma skulle dra hjem fikk jeg ikke være med. Da sa tante at jeg nå var gift med fetteren min. Så kom Onkel og sa at jeg måtte bli hos dem den kvelden.

- Jeg gikk på skolen, men måtte bo med onkelen og tanten min. Hun forteller at onkelen begynner å utøve vold etter en stund i ekteskapet.

- Jeg kutter av deg halsen Jenta beskriver hvordan fetteren en kveld de to var alene hjemme, tok av henne klærne og forgrep seg mot henne, mot hennes sterke protester.

- Jeg kutter av deg halsen om du ikke gir meg mine rettigheter nå, sa han og flirte, forteller hun

Den nå 17 år gamle jenta fortalte at det skjedde flere ganger, og at han brukte vold for å tvinge henne.

På spørsmål fra aktor om hun fortalte om disse overgrepe til noen, forteller 17-åringen at hun fortalte det til moren. Moren skal ha tatt det opp med jentas tante, som mente at dette var noe hennes fetter hadde rett til.

- Tante likte at han slo meg, det viste at sønnen hennes var en mann. Hun mente at det var riktig å bli slått, hevder jenta.

- Alle i min familie har vært klar over at jeg har blitt slått, hevder hun.

Dagbladet følger rettsaken i Oslo tingrett.

FAKTA:


• En 13 år gammel jente ble tvangsgiftet med sin 7 år eldre fetter, i det som omtales som den mest alvorlige tvangsgifte-saken i Norge noensinne

• Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale mot jentas fetter(24), hans far(51) og mor(47), og jentas far(40) og og mor(38) (24-åringens onkel og tante).

• Ifølge tiltalen ble ekteskapsinngåelsen gjort av en imam i onkelens leilighet i Oslo.

• Et av de viktigste håndfaste bevisene skal være et fotografi, av fetteren og kusinen under ekteskapsinngåelsen.

• Ifølge tiltalen ble den nå 17 år gamle jenta, gjentatte ganger utsatt for vold, trusler og seksuelle overgrep fra fetteren etter ekteskapsinngåelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer