Oslo 20111104 Naveed Muradi med vennskapsringen han ga den drepte i haloween-drapet på Bislett.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo 20111104 Naveed Muradi med vennskapsringen han ga den drepte i haloween-drapet på Bislett. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg kysset ham på panna og sa «ha det»

Her er Naveed (21) med ringen som viste vennskapet til halloween-drapsofferet Andreas Nilstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag hadde Naveed Muradi (21) en av sine tyngste dager noensinne. Da tok han farvel med bestemkompisen Andreas Nilstad (22), som ble knivdrept etter en fest sist lørdag.

- Vi var veldig gode venner, og jeg kjenner familien hans godt. De sendte meg en tekstmelding og spurte om jeg ville være med og se ham, sier han.

Utenfor Rikshospitalet møtte han familien, og sammen gikk de inn for å ta et siste farvel med den drepte 22-åringen.

- Det var utrolig tungt, verre enn jeg trodde det skulle være. Andreas var alltid aktiv, og satt sjelden stille mer enn ti minutter. Det var så rart å se ham ligge der helt i ro. Det var egentlig da det først gikk opp for meg at han virkelig er borte. Men det var veldig bra for meg å se ham, sier han til Dagbladet.

- Jeg var spent om om jeg kom til å klare det. Men det var fint å se ham og snakke til ham. Jeg kysset ham på panna og sa «hadet». Han lå der med et smil om munnen, og det så bare ut som om han sov, forteller Naveed.

Fikk tilbake vennskapsring 21-åringen kom sammen med familien sin som flyktninger fra Afghanistan i 2004. Etter et kort opphold i Oslo flyttet de til Hemsedal, og etter en stund ble han og Andreas gode kamerater.

- Til å begynne med likte han meg ikke i det hele tatt. Men så møttes vi på en fest, begynte og prate, og han var veldig opptatt av hvordan jeg hadde det, og om jeg likte Hemsedal. Etter det hang vi mer og mer sammen, sier Naveed.

Rundt halsen har han en sølvring i et kjede. Den ga han til Andreas for fire år siden, og da Dagbladet intervjuet ham dagen etter drapet, fortalte han om vennskapsringen, og sa han håpet å få den tilbake.

- Vi var på en fest i Hemsedal for rundt fire år siden, vi drakk og hadde det moro. Jeg hadde på meg en ring som han likte, og han spurte om han kunne få den. «Den skal minne meg om deg», sa han til meg.

DREPT: Andreas Nilstad (22) ble drept lørdag forrige helg. Dagen etter skulle han feiret ettårsdag med kjæresten sin. Foto: Privat.
DREPT: Andreas Nilstad (22) ble drept lørdag forrige helg. Dagen etter skulle han feiret ettårsdag med kjæresten sin. Foto: Privat. Vis mer

Det ønsket fikk Naveed oppfylt på tirsdag. Nå bærer han ringen som et minne etter kompisen.

- Han ville ha den som et minne om meg. Nå har jeg den rundt halsen som et minne etter han, sier Naveed.

Sliter med å forstå Naveed var invitert på halloweenfesten, men takket nei siden han skulle på en fest med jobben.

- Jeg ringte ham på lørdag siden jeg hadde en del på hjertet. Han ville at vi skulle møtes, og ba meg på festen, men jeg kunne ikke. Søndag skulle han feire ettårsdag med kjæresten sin, så vi avtalte å møtes mandag.

I ettertid har Naveed tenkt mye på kjæresten til Andreas, som han også kjenner. I tillegg kjenner han 22-åringen som fortsatt ligger hardt skadet på Ullevål universitetssykehus. Naveed sliter med å forstå hva som skjedde i leiligheten i Pilestredet den natta.

- Han var veldig glad i kjæresten sin, og en utrolig bra person. Jeg kan ikke forstår hvorfor og hvordan noe sånt som dette kunne skje med akkurat Andreas, sier han.