KLAR MED BOK: Eirik Jensen. Foto: Ragna Lise Vikre / Kagge forlag
KLAR MED BOK: Eirik Jensen. Foto: Ragna Lise Vikre / Kagge forlagVis mer

- Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom

Politilederen Eirik Jensen skriver om sjokket da han ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Hadde selvmordstanker på cella
• Les også: - Hver gang fikk jeg slengbemerkninger fra den ene avhørslederen, og da ble jeg forbanna

(Dagbladet): - Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom.

- I begynnelsen ante jeg ikke hva det var som hadde ført meg hit, men i løpet av det første avhøret skjønte jeg i det minste litt.

Det skriver Eirik Jensen om da han ble pågrepet og satt på glattcelle i februar i fjor i boka «På innsiden», som utgis av Kagge forlag, og som er i salg i morgen. I boka forteller den korrupsjonssiktede politilederen historien om sitt liv som politimann.

Nekter skyld Den erfarne politimannen nekter straffskyld, og beskriver i boka hvor sjokkert han ble da han ble pågrepet på vei inn på jobb i politihuset på Grønland i Oslo og plassert i arresten.

I boka omtaler han korrupsjons- og narkotikasiktede Gjermund Erik Cappelen, som hevder på sin side at han har gitt Jensen store kontantsummer som betaling for informasjon og hjelp til å innføre «tonnevis» med hasj til Norge, som «Henrik».

Han skriver om hvordan «Henrik» ifølge Jensen ble oslopolitiets viktigste informant i narkotikasaker, og hvordan de bygget opp et gjensidig tillitsforhold.

- Kriminelle og informanter har som regel en haug med problemer og floker å forholde seg til. Vi hjelper til så godt vi kan, og dermed oppstår denne underlige greia de de føler en form for takknemlighet, skriver han.

Jensen nekter straffskyld, og for å ha tatt imot penger eller utilbørlige tjenester fra Cappelen.

NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet.
NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet. Vis mer

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier Cappelen har forklart Spesialenheten for politisaker at kontakten mellom Jensen og Cappelen handlet om narkotikainnførsel.

- Om han var informant har ikke vært noen hovedgreie i denne saken. Han har svart på spørsmål om dette, og ikke benektet at han har gitt noen opplysnigner. Men han har sagt at kontakten mellom dem dreide seg det den utviklet seg til å bli: Innførsel av hasj i et samarbeid, sier de Vibe til Dagbladet.

Spørsmål på cella I boka skriver Jensen at han tror Cappelen har fabrikkert en historie, fordi han var i ei knipe fordi han ble beskyldt for å være politiinformant.

Jensen skriver at han stilte seg følgende spørsmål da han satt på cella:

«Hvem var egentlig involvert her?
Hva var bakgrunnen for saken?
Hvilke bevis eksiterte?
Fantes det bevis?
Var det bare påstander?
Var det fabrikkert?
Var det en misforståelse?
Hadde jeg gått i en felle?
Hvor godt konstruert var egentlig denne fella?
Hvor langt tid vil dette ta?
Hvem passer på bikkja mi som er alene hjemme?
Faen heller.»

Troverdig forklaring på pengene i veggen Spesialenheten for politietterforskning har tidligere i ting- og lagmannsrett fått medhold i hefte av 248 000 kroner som sikkerhet for mulig inndragning av utbytte fra straffbar virksomhet etter en eventuell dom i saken. Det er også tatt beslag i 34 000 kroner, som ble funnet i en vegg hjemme hos Jensen. Oslo tingrett har tidligere slått fast at Jensens forklaring på disse pengene er troverdig.

Den siktede politimannen har i et intervju med TV 2 forklart at det hadde han alltid i tilfelle han måtte komme seg raskt av gårde og ikke ønsket å etterlate seg elektroniske spor. I et senere intervju med samme kanal har Jensen hintet om at han kan ha blitt lurt i en felle av kriminelle.

Jensen har de siste månedene nektet å la seg avhøre av Spesialenheten for politisaker, blant annet fordi han frykter lekkasjer.

Han var mest profilert som leder for gjengprosjektet ved seksjon for organisert kriminalitet, som ble opprettet etter skuddvekslingen mellom B-gjengen og Young Guns midt i folkemengden på Aker Brygge i 2006.

Politilederen er også ekspert på Hells Angels og Bandidos, og har i en årrekke vært sentral i arbeidet med å unngå voldelige sammenstøt mellom de største MC-gjengene.

Jensens sjef gjennom 10 år, Øyvind Nordgaren, sier i dag til Dagbladet at Jensen har «helt eksepsjonelle evner» som politimann, og at pågripelsen var det største sjokket han har opplevd i sin karriere.

Dialogmodell Jensen har vært en forkjemper for en dialogmodellen, og har tidligere sagt at han som politimann har måttet ha tett kontakt med kriminelle for å forhindre vold og konflikter.

I fjor fikk denne modellen, som ble utarbeidet og frontet av Jensen, ros av Oslo tingrett, i forbindelse med en sak mot Hells Angels.

«Rettens vurdering er at i Oslo der MC-klubbene er etablert, har dialogmetoden bidratt til å redusere risikoen for konflikter mellom MC-klubbene og i den sammenheng risikoen for bruk av våpen, og også redusere risikoen for konflikter mellom klubbene og samfunnet for øvrig.»

Jensen har blant annet skrevet en rapport om arbeidet mot MC-gjengene og dialogmetoden, med tittelen «Alt starter og avsluttes med et håndtrykk».