- Jeg lagde Munch-kopiene

Her er mannen som lurte dagens tabberanere på Hotel Continental.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To maskerte tyver forsøkte onsdag å stjele tre verdifulle Munch-verker på Hotel Continental. De er i skrivende stund fortsatt på frifot, og det er ikke kjent om de vet at det er tilnærmet verdilsøe kopier de har under armen.

Nå snakker mannen som lagde kopiene ut.

- Jeg har sett og avfotografert veldig mye Munch, sier fotograf CG Wesenberg til Dagbladet.no.

Han har jobbet med digital avfotografering av kunst siden 1996. Han vil ikke si når han avfotograferte Continentals Munch-samling, eller gi noen andre detaljer om oppdraget.

- Det er konfidensielt.

Eksploderende marked

Siden det store tyveriet fra Munch-museet i fjor har han fått en rekke oppdrag, også fra private.

- Jeg har spesialisert meg på slike oppdrag. Markedet eksploderte etter det siste Munch-tyveriet. I mange vestkanthjem vil potensielle tyver oppdage at de stjeler noe verdiløst påført et «kopi-stempel». Slik samfunnet har utviklet seg har jeg dessverre fått en del økt omsetning på dette her.

- Er det dyre verker du får inn?

- Det dyreste jeg har avfotografert var en akvarell til fire millioner kroner. Men jeg tenker ikke på verdien. Jeg vet hva jeg skal gjøre.

- Hvem er det som gir deg slike oppdrag?

- Folk som har råd til og vet å sette pris på denne typen bilder. Dette kan være et greit sikkerhetstiltak hvis du skal reise bort. Får du ubudne gjester trenger du ikke være redd for originalene.

- Blir bildene helt like?

- Vi bruker et digitalkamera og en plotter som koster mer enn en vanlig småbil. Legger du en reproduksjon ved siden av originalen vil et trent øye se forskjell, men ikke når det henger bak glass og ramme. Et museum i England har erstattet all sin moderne kunst med slike reproduksjoner.

- Hvor mye koster det å lage en kopi?

- Det kommer helt an på størrelsen. Er det større enn A3 risikerer du å måtte betale like mye som et nytt litografi fra en ukjent kunstner, altså mellom 3 000 til 8 000 kroner. Vanskelighetsgraden varierer. Det kommer an på fargene. Å gjengi farger en til en er noe av det mest kompliserte du kan gjøre. Det kan ta en hel natt å lage to slike kopier. Det kan hende du må kjøre ut 20 - 30 kopier før det sitter.

- Kan denne teknikken brukes til forfalskning?

- Uten tvil. Det er bare å kjøpe et digitalt kamera til 250 000 og en printer. Men jeg signerer kopien med mitt navn og merker de med kopi.

Les mer om Wesenbergs teknikk på Foto.no

LURTE SKURKENE: Fotograf CF Wesenberg (til venstre) sier han lagde Munch-kopiene som ble stjålet fra Hotel Continental. Her sammen med gallerist Kjell Strand og en rekke reproduksjoner av Odd Nerdrums verker.