RYDDER OPP: Myndighetene har i dag ryddet opp på gården hvor Terry Thompson hadde over 50 villdyr. Foto: AP
RYDDER OPP: Myndighetene har i dag ryddet opp på gården hvor Terry Thompson hadde over 50 villdyr. Foto: APVis mer

- Jeg lar ikke dyra løpe fritt rundt

Sa Vietnam-veteranen i fjor. Natt til onsdag slapp han løs 50 villdyr, før han tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter timer med klappjakt på de livsfarlige ville dyrene - nærmere 50 dyr - som ble sluppet løs fra en privat dyrepark i Zanesville, Ohio i USA, var det sent onsdag kveld bare to dyr på frifot.

Det var Vietnam-veteranen, krigspiloten og forretningsmannen Terry Thompson som satte dyrene fri, før han tok sitt eget liv.

Sheriff Matt Lutz i Muskingum County sier til den lokale TV-stasjonen WSFA 12 at det nå «bare» er to dyr de ikke har kontroll på.

300 kg tiger - Det er en ape - Rhemus Macaque fra Asia - og en ulv vi ikke har kontroll på. Apen veier vel 15 kilo og kan være svært farlig, sier sheriffen.

Sent i kveld avlivet sheriffen en puma.

Foreløpig har sheriffen og hans stab kontroll over 44 dyr, som alle er avlivet. Blant de fryktede villdyrene Terry Thompson slapp løs fra sin private dyrehage var blant annet en 300-kilos Bengal tiger, grizzlybjørner og fjell-løver.

Betjentene til sheriff Lutz var bevæpnet med skarp ammunisjon og har jaktet intenst på de ville dyrene.

Et av de store kattedyrene ble oppdaget på motorveiene i Ohio og skutt.

Seks levende Seks av dyrene Thompson hadde på gårdene sin lå fortsatt i burene på gården. Tre leoparder, en ung grizzly bjørn og to apekatter er nå i trygg forvaring hos Columbus Zoo i delastaten.

Disse inkluderer, tre leoparder, en ung grizzly bjørn, og to apekatter.

- Jeg lar ikke dyrene løpe fritt rundt. Jeg vil ikke gjøre noe som setter noen - inkludert meg selv og min kone - eller dyrene, i fare. Jeg har disse dyrene fordi jeg elsker dem og jeg er villig til å gjøre hva som helst for å ta vare på dem, sa Thompson til Zanesville Times Recorder i fjor, ifølge The Columbus Dispatch.

De fleste skolene i området holdt i dag stengt, på grunn av frykt for de ville dyrene.

- Dette har vært en vanskelig situasjon, sier sheriff Lutz.

SKUTT LØVE: Her er en løve, som ble skutt på flukt. Foto: AP
SKUTT LØVE: Her er en løve, som ble skutt på flukt. Foto: AP Vis mer

Ved siden av å jakte på de ville dyrene har sheriffen hatt stor pågang fra dyrevenner som ahar protestert mot det de mener er en grusom slakt av uskyldig dyr.

Muskingum County Sheriff Department har håndtert en rekke klager fra bevare i fortiden.

- Farlige Jack Hanna, direktør ved Columbus Zoo og ekspert på ville dyr avviser klagene fra dyrvennene.

- Sheriffen og hans menn hadde ingen andre muligheter, de må beskytte innbyggerne mot de ville og farlige dyrene, slå Zoo-direktøren fast overfor den lokale Tv-stasjonen.

Ohio har ingen regler som regulerer salg og eierskap av eksotiske dyr. Sheriffen i Muskingum County har ennå ikke sikker på nøyaktig hvor mange dyr som rømte fra den private dyreparken i Zanesville i Ohio i forbindelse med at eieren døde i natt.

Men 44 dyr er skutt og seks ble funnet i live i burene sine på gården til Terry Thompson.

30 dyr er skutt av politistyrkene, og politijakten dreier seg nå etter alt å dømme om et fåtall dyr.

- Vi ber folk om å være oppmerksom på hva som er rundt dem. Vi må være forsiktige, sier borgermester Howard Zwelling til CNN.

Sultne En dyreekspert som deltok på pressekonferansen i ettermiddag ga publikum råd om hvordan de skal forholde seg til rømlingene.

- Ser du en gepard, ikke løp. Disse dyra ser deg da ikke som et menneske, men noe som løper og som de vil fange, opplyste han.

Det er uklart om eksperten bidro til å berolige lokalbefolkningen.

- Vi prøver å finne disse dyra før de blir sultne og begynner å lete etter mat, uttalte han, og prøvde å beskrive den absurde situasjonen myndighetene har måttet håndtere:

- Dette er som om Noahs Ark full av løver, tigre og geparder har krasjet midt i Ohio, det er den beste måten jeg kan beskrive det på, sier eksperten.

På pressekonferansen bekreftet også politet at flere personer er arrestert i forbindelse med at de prøvde å stjele en løve eller tiger som hadde blitt skutt av politiet tidligere på natta.

TOK SITT EGET LIV: Terry Thompson slapp løs alle dyrene og tok deretter sitt eget liv. Foto: Zanesville Times Recorder/AP
TOK SITT EGET LIV: Terry Thompson slapp løs alle dyrene og tok deretter sitt eget liv. Foto: Zanesville Times Recorder/AP Vis mer

Det var klokka 17.30 i går lokal tid beboere oppdaget ville dyr blant annet på en vei som passerer under motorveien Interstate 70.

Fire tjenestemenn med automatvåpen tok seg til dyrepark-gården, der de fant eieren Terry Thompson død, melder NPR. Alle bura var åpnet og flere aggressive dyr oppholdt seg ved liket.

Flere store kattedyr kom løpende fra gården og hadde kommet rundt 500 meter da politiet ankom og skjøt dem. Så starten jakten på resten av rømlingene, mens politifolkene fryktet at kattedyra gjemte seg i trærne over dem.

Dyreparkeieren var ifølge NPR kjent som en eksentrisk skikkelse som satt bak spakene på fly, drev med båtrace og eide et mc-verksted som også fungerte som våpenbutikk.

- Han var ganske unik, sier nabo Bill Weiser.

ADVARSEL: Folk ble bedt om å holde seg innendørs. Foto: AP
ADVARSEL: Folk ble bedt om å holde seg innendørs. Foto: AP Vis mer