- Jeg legger ikke skylda på McCain, men...

Finanskrisa blir valgkampmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kollapsen av den 158 år gamle storbanken Lehman Brothers har sendt sjokkbølger over hele verden i dag.

Og med ett var fokuset i den amerikanske valgkampen dreid over på økonomi. Obama kom først på banen. Nesten to timer før McCain.

- I morges våknet vi opp til noen veldig alvorlige og foruroligende nyheter fra Wall Street. Situasjonen med Lehman Brothers og andre finansinstitusjoner er det siste i rekken av kriser som skaper enorm usikkerhet om framtida til vårt finansmarked, sa demokratenes kandidat Barack Obama.

Før han langet ut mot sin rival i valgkampen.

- Jeg gir ikke McCain skylda for disse problemene, men jeg gir filosofien han bekjenner seg til skylda, sa Obama, i nok et forsøk på å sette likhetstegn mellom sin republikanske motstander og den upopulære Bush-administrasjonen.

- Skal rydde opp på Wall Street

Knappe to timer senere, foran noen tusen tilhengere på et valgkamparrangement i Jacksonville, Florida, sa John McCain at han aldri ville ført USA ut i det økonomiske uføret det befinner seg i dag.

- Vi vil aldri sette USA i denne situasjonen igjen. Vi skal rydde opp på Wall Street, sa McCain.

MÅ RYDDE OPP? Enten blir det Barack Obama eller denne mannen, John McCain, som må ordne opp i den amerikanske finanskrisa. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/SCANPIX
MÅ RYDDE OPP? Enten blir det Barack Obama eller denne mannen, John McCain, som må ordne opp i den amerikanske finanskrisa. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/SCANPIX Vis mer

Han lovet at en McCain-Palin-administrasjonen vil få på plass et nytt regelverk, som vil gjøre det amerikanske finansmarkedet mer transparent og etterrettelig.

Men McCain kom også med en uttalelse som Obama-leiren umidddelbart grep fatt i:

- Jeg mener fundamentet i vår økonomi fortsatt er sterkt, men at dette er veldig vanskelige tider, sa McCain til de frammøtte på Jacksonville Veterans Memorial Arena.

Rett før hadde McCains tv-reklame med den illustrerende tittelen «Krise» gått på lufta.

Uttalelsen fra McCain viser at han ikke forstår hverdagen til den jevne amerikaner, mener talsperson for Obama, Bill Burton.

McCains motstandere, både i primærvalgkampen og presidentvalgkampen, har forsøkt å tegne et bilde av en erfaren politiker som ikke forstår seg på økonomi.

- Mange som har skylda

I et kort intervju måtte McCain svare for den økonomiske krisa og åtte år med Bush-politikk og seks år med republikansk kontroll over Kongressen.

- Jeg legger ikke skylda på McCain, men...

- Administrasjonen har ikke levd opp til ansvaret sitt. Det har heller ikke de spesifikke tilsynsmyndighetene.

- Jeg vil også peke på at demokratene har hatt kontroll over Kongressen de to siste årene - både Senatet og Representantenes hus - så det er mange som har skylda her, sa McCain til nyhetsbyrået AP.

- Som da Russland invaderte Georgia

Mens Obama var først ute med å kommentere bankkollapsen, var McCain først ute med tv-reklamen som foreslo tiltak for å løse finanskrisa.

Reklamesnutten «Krise» er et velkjent budskap i ny innpaking, mener analytikerne.

- Dette er den økonomiske ekvivalenten av Russlands invasjon av Georgia. En uventet hendelse som krever lederskap og retning, sier James Rickards i analysebyrået Omnis Inc.

Selv om krisen i det amerikanske finansmarkedet har ulmet i månedsvis, virker de to kandidatene dårlig forberedt på å takle dramatikken rundt Lehman Brothers.

Alt tyder på at de hadde håpet å flytte inn i Det hvite hus før de kom med detaljerte forslag til løsninger, skriver det anerkjente nettstedet Politico.

Begge de to kandidatene har sagt at de er imot at skattebetalernes penger skal brukes til å redde Lehman Brothers.

Vil begrense skadevirkningene

Foran Det hvite hus, med Ghanas president ved sin side, forsøkte president George W. Bush å berolige.

- Vi jobber med å minimere de negative ringvirkningene av utviklingen i dette finansmarkedet til resten av økonomien, sa Bush til journalistene.

- På kort sikt kan tilpasninger i finansmarkedet bli smertefulle. I det lange løp er jeg sikker på at at våre finansmarkeder er mer fleksible og motstandsdyktige og kan takle disse tilpasningene, sa den amerikanske presidenten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.