- Jeg legger meg flat, sier fengselssjefen

Men klageretten ut i det blå. Regjeringsadvokaten anker dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mor til drapsofferet Trond Martin Reistad på Veitvet i Oslo følte det som et nytt slag  i ansiktet da hun åpnet posten fredag ettermiddag.

I et brev fra Berg fengsel ved Tønsberg fikk hun beskjed om at sønnens drapsmann startet permisjon i hennes eget nabolag om halvannen time.

Her er hele brevet.

I praksis er det ikke noe varsel. Tidligere hadde drapsofferets familie fått fire-fem dagers varsel ved de sju permisjonene tidligere i år.

Etter en fersk dom i Oslo tingrett om at pårørende til drapsofre også skal få klagerett når drapsmannen går løs, trodde Rita Elisabeth Reistad at hun og familien skulle få det enklere - ikke verre.

Nå beklager fengselsleder Kay Henning Sudland på det sterkeste at drapsofferets mor og resten av familien fikk en helt urimelig belastning i helgen.

Legger seg flat

- Jeg legger meg helt flat. Jeg må bare beklage den unødvendige belastningen for de pårørende og tar til etterretning at de administrative rutinene våre ikke var gode nok, sier Sudland til Dagbladet.no.

 LEGGER SEG FLAT:  Fengselsleder Kay Henning Sudland tar all skyld for varslingsglippen da en drapsdømt innsatt ved Berg fengsel hadde permisjon sist helg. Arkivfoto: Torbjørn Berg,
LEGGER SEG FLAT: Fengselsleder Kay Henning Sudland tar all skyld for varslingsglippen da en drapsdømt innsatt ved Berg fengsel hadde permisjon sist helg. Arkivfoto: Torbjørn Berg, Vis mer

Han vil ikke skylde på at den innsatte er ny ved hans institusjon eller at personalet ikke var kjent med at Rita Elisabeth Reistad har hemmelig telefon. Brevet om permisjonen fredag 28. september klokka 16.00 ble skrevet og postlagt onsdag 26. september.

Reistad og sønnen holdt seg inne i helgen og avlyste familiebesøk fra datter, sveigersønn og barnebarn fordi drapsmannen var et steinkast unna.

- Jeg har ikke fått rapport om at det har skjedd noe irregulært i forbindelse med permisjon. Det ville jeg i så fall ha fått vite om. Men jeg forstår jo samtidig at det ikke minker belastningen pårørende fikk med urimelig kort varsel, sier fengselslederen til Dagbladet.no mandag ettermiddag.

Han regner 7 til 14 dagers varsel om rimelig varslingsfrist ved ordinære permisjoner.

Anker klagerett-dom 

For tre og en halv uke siden ga Oslo tingrett medhold i et søksmål fra Baneheia-mor Ada Sofie Austegard og hennes advokat Håkon Brækhus om at pårørende til drapssaker skal få rett til å klage på hvor drapsmannen skal oppholde seg under permisjoner.

Men det er et stykke fram før pårørende kan få nytte av dommen.

- Staten kommer til å anke denne dommen. Vi er uenige i rettens vurdering av lovanvendelse, opplyser advokat Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten til Dagbladet.no.

- Jeg legger meg flat, sier fengselssjefen

Akkurat det var hennes motpart i Oslo tingrett, advokat Håkon Brækhus, forberedt på.

- Vi får håpe ankesaken kommer opp for lagmannsrett raskere enn det vanlige året slikt tar av hensyn til sakens viktighet for mange, kommenterer Brækhus.

Med dagens varslingsordning uten klagerett mener han at pårørende bør få fire ukers varsel ved fengselspermisjoner. 

UBEHAG: </B> Rita Elisabeth Reistad åpnet posten rett etter at postmannen hadde vært på besøk fredag ettermiddag. Da fikk hun vite at sønnens drapsmann startet permisjon fra fengslet haklvannen time seinere - i nabolaget på Veitvet.
VIL HA KJAPP BEHANDLING: Advokat Håkon Brækhus håper kommer opp så raskt som mulig.