- Jeg lekte med de to barna i går

Huseieren på Grefsen fortviler. Barna pleide å leke i barnehagen over veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solveig Høgtun i Advokatfirmaet Elden har blitt oppnevnt som forsvarer for den 44 år gamle mannen som er siktet for å ha drept sin egen kone og sine to små barn.

- Jeg har ikke vært i kontakt med min klient nå i kveld, så jeg vet ikke hvordan han har det eller hvordan han stiller seg til siktelsen. Vi håper å komme i gang med avhørene i morgen, sa Høgtun til Dagbladet seint i går kveld.

Alle de fire involverte er av irakisk statsborgerskap.

Den trippeldrapssiktede 44-åringen kom til Norge første gang i 1999 som asylsøker. Han fikk bosettelsestillatelse i 2002, men dro så ut av landet i noen år, før han kom tilbake i mai i år.

Han bosatte seg så sammen med resten av familien, som hadde tilhold på Unni Gumbs korttidshjem på Grefsen. De to barna skal ha kommet til Norge for første gang sammen med siktede i mai i år.

Politiet har ingen formening om hva som kan ha vært motivet. De har ennå ikke avhørt 44-åringen, og vet heller ikke hvordan han stiller seg til siktelsen.

- Vi vil avhøre den drapssiktede så snart han er i stand til det, sier Rohde.

På åstedet tok politiet beslag i det de mener er drapsvåpenet.

STUKKET I HJEL: Ved 19-tiden i går kveld hentet krimteknikere fra Kripos ut en av de drepte barna fra huset i Bjerkealleen hvor drapene skjedde på Grefsen i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
STUKKET I HJEL: Ved 19-tiden i går kveld hentet krimteknikere fra Kripos ut en av de drepte barna fra huset i Bjerkealleen hvor drapene skjedde på Grefsen i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

12 personer var inne i huset da drapene skjedde. Flere hørte ropene om hjelp, men ingen så hva som skjedde bak døra til familiens soverom på hospitset på Grefsen.

Lekte med barna

Huset i Bjerkealleen 24, der drapene skjedde, heter Unni Gumbs Korttidshjem. Det er drevet av 61 år gamle Unni Gumbs, som leier ut rommene til Oslo kommunes rusmiddeletat. Huset brukes av barnefamilier med akutt behov for bosted - ikke av narkomane.

- Jeg tror ikke jeg klarer dette, sier en sterkt preget Unni Gumbs når Dagbladet ringer.

- Jeg har drevet med utleie i 35 år. Jeg har blant annet drevet et stort pensjonat for rusmisbrukere. Men jeg har aldri, aldri vært i nærheten av noe sånt, sier Unni Gumbs.

Hun kjente selv de tre som ble brutalt myrdet i går.

- Jeg lekte med de to barna forrige dagen, sier Gumbs.

Barna så båre

- Jeg lekte med de to barna i går

Ifølge kommunen tar korttidshjemmet imot store og små barnefamilier. Det kan derfor ikke ta imot rusmisbrukere og personer som kan virke skremmende på barn. Det er også rom for enkeltpersoner i huset. Beboerne har tilbud om å spise på to frivillighetssentraler.

Pia Friis er daglig leder i Kanvas-barnehagen Bjerkealleen barnehage, som ligger rett over veien for åstedet. Hun syns det hele var veldig dramatisk.

- Barna var ute da det skjedde. Plutselig kom det flere ambulanser og politibiler, og da tok vi med oss barna inn. To av ungene så en kvinne ligge på en båre, sier Friis.

Selv var hun inne da oppstyret begynte. Ettermiddagen gikk med til å snakke med barna og berolige foreldrene deres.

- Vi har bare fortalt barna at det har vært slåssing i nabohuset over gata, så får vi se hva de har fått høre når de kommer i morgen. Vi anbefaler foreldrene om at barna ikke ser nyheter om dette. Det er jo tross alt barn involvert her, sier Friis.

Barna som bor i Unni Gumbs korttidshjem har brukt uteområdet rundt barnehagen som lekeplass om kveldene, ifølge Friis.

- Men vi kjente dem ikke. Det har vært veldig stor gjennomtrekk i huset, forteller Friis.

- Hun var tydelig skadet

Eirik Seljelie (18) bor noen gater bortenfor åstedet. Han var også i Bjerkealléen da ambulansene kom.

- Jeg så de bar ut moren. Hun var tydelig skadet, sier Seljelie til Dagbladet.

Kvinnen var i live da politiet kom til stedet, men døde av skadene. Hun rakk ikke å forklare noe til politiet, hun var for hardt skadet.

Eirik Seljelie forteller at drapet skjedde i et stille område.

- Man forventer jo ikke at slikt skal skje her. Jeg har bodd her siden jeg var to, og det har alltid vært et fredelig strøk. Det som har skjedd er tragisk, det går inn på oss, sier Seljelie.

Han er fornøyd med at gjerningsmannen ble pågrepet umiddelbart.

- Det er bra politiet har tatt gjerningsmannen, da kan vi i hvert fall føle oss trygge, avslutter Seljelie.