- Jeg lente meg mot politibilen, ti minutter etter hørte jeg eksplosjonen

Flere nordmenn opplevde gårsdagens Mallorca-terror på nært hold.

LETTET: - Man tenker jo på hva som kunne ha skjedd, sier Janne Næss som i går gikk forbi politistasjonen. Næss lente seg inntil bilen der en bombe hadde blitt plassert, ti minutter senere eksploderte den. Ole Buljo er daglig leder på den norske baren Gjøkeredet og var vitne til de sjokkerte politimennene og det brennende bilvraket. Foto: Pål Stokka.
LETTET: - Man tenker jo på hva som kunne ha skjedd, sier Janne Næss som i går gikk forbi politistasjonen. Næss lente seg inntil bilen der en bombe hadde blitt plassert, ti minutter senere eksploderte den. Ole Buljo er daglig leder på den norske baren Gjøkeredet og var vitne til de sjokkerte politimennene og det brennende bilvraket. Foto: Pål Stokka.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALLORCA (Dagbladet.no): Seks ETA-medlemmer er nå navngitt og etterlyst for torsdagens bilbombe som tok livet av to politimenn fra den paramilitære politistyrken Guardia Civil, på det populære feristedet Palma Nova like ved Magaluf.

Flere nordmenn Dagbladet har snakket med har vært i nærheten av og kjent vibrasjonene fra eksplosjonen som rammet ferieøya i går, men få kan ha vært nærmere enn Janne Næss.

Næss har bodd og jobbet på Mallorca i over 30 år, og hun er sjokkert over terroristaksjonen på den ellers så fredelige ferieøya. En episode hun opplevde på nært hold.

Sjokkert
- Etter et sykehusopphold var jeg til en legekontroll, og det var da jeg gikk forbi politistasjonen. Det var noe galt med skoen min, så jeg lente meg mot politibilen som sto der, for å støtte meg. Ti minutter etter var vi et lite stykke fra politistasjonen, og hørte eksplosjonen, sier Næss som fortsatt er svært skjelven

- Det er klart man tenker på hva som kunne ha skjedd, sier hun.

Janne Næss beskriver Mallorca som et svært trygt feriested, og er derfor sjokkert over at hennes hjemsted nå er blitt utsatt for et terrorangrep de trodde de aldri ville oppleve.

- Jeg syntes dette er veldig synd, jeg trodde aldri vi skulle bli utsatt for noe slikt her, sier hun til Dagbladet.

Kjørte forbi rett etter bomben gikk av
Ole Buljo er daglig leder ved den norskdrevne baren «Gjøkeredet», hverken han eller Næss tror turistnæringen vil lide store tap på grunn av gårsdagens bilbombe.

- Det kan være at noen tenker seg om akkurat nå, men på lang sikt tror jeg ikke vi vil merke noe. Dette var nok et enkelttilfelle, lynet slår ikke ned samme sted to ganger, mener Buljo.

Ole Buljo opplevede også bilbomben på nært hold, han kjørte forbi stasjonene til Guardia Civil få minutter etter eksplosjonen.

- De hadde ikke rukket å sperre av området engang, jeg så bare et forvridd vrak, masse flammer og røyk. Det var også flere politimenn som sto rundt og gråt, sier Buljo til Dagbladet.

- Alltid følt oss trygge
«Gjøkeredet» er en godt besøkt bar, og flere av de norske som har vært innom uttrykker bekymring sier Buljo. Baren viste i går nyheter fra Norge for å holde alle informert om hva som hadde skjedd.

- Det er jo veldig merkelig at de tør å utføre et slikt terrorangrep her på Mallorca, det må jo være vrient med fluktmuligheter fra en øy som dette. Vi har alle trodd det ville være svært liten mulighet for at noe slikt skulle skje her. Vi har alltid følt oss trygge her på øya, sier Buljo som har vært på Mallorca ti sommersesonger.

Sikkerhetsberedskapen i Spania har den siste tiden vært på høyeste nivå. Det var på forhånd forventet aksjoner fra den baskiske separatistorganisasjon da det 31. juli var 50 år siden ETA ble stiftet. Tirsdag 29. juli ble 60 mennesker skadet da en bilbombe eksploderte ved en stasjon tilhørende Guardia Civil i Burgos, og torsdag omkom altså to politimenn på Mallorca.

GJØKEREDET: Her samles nordmenn på Mallorca hver kveld. Foto: Pål Stokka.
GJØKEREDET: Her samles nordmenn på Mallorca hver kveld. Foto: Pål Stokka. Vis mer