Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg levde av å snekre svart

Hovedtiltalt i Gullborgen-saken nektet å forklare seg for politiet. I dag forklarte han seg i Oslo tingrett.

FORSVARET: Fv.: Forsvarsadvokatene Randulf Schumann Hansen, Kjetil Magnus Berg, Johnny Veum og Trygve Staff  i det rettsaken etter ranet av Gullborgen startet mandag. 


Foto: Berit Roald / Scanpix
FORSVARET: Fv.: Forsvarsadvokatene Randulf Schumann Hansen, Kjetil Magnus Berg, Johnny Veum og Trygve Staff i det rettsaken etter ranet av Gullborgen startet mandag. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 28 år gamle norsk-albaneren med folkeregister-adresse i Rælingen, er en av de fem mennene som står tiltalt for å ha boret seg fram til velvet og gullet til 38 millioner. 

Utbyttet er søkk borte etter Gullborgen-brekket i Oslo i februar 2010. I dag startet rettssaken i Oslo tingrett mot fem albanere. Ytterligere to menn er tiltalt i Albania.

28-åringen har nektet å forklare seg for politiet. I dag forklarte han seg i tingretten, først om sin norske bakgrunn.

Aleine til Norge som 16-åring Han forklarte at han kom til Norge aleine som 16-åring og fikk asyl på humanitært grunnlag.

Han startet i tømrerlære i Nord-Norge, ble pågrepet av politiet der i en sak han ikke ble dømt for og sonet seinere en dom i Trondheim for en annen sak.

I retten forklarte han ikke hva slags sak han ble straffedømt for.

Siden 2007 har han hatt tilhold i Oslo-området, og bodde i to år hos en fetter i Rælingen. Slik ble han registrert med fast adresse der i Folkeregisteret.

Snekret svart - Jeg har jobbet svart som tømrer siden jeg kom til Oslo-området og fram til slutten av 2009. Da registerte jeg et budbilfirma og hadde fått med meg en kar jeg kunne stole på. Det er ikke lett å finne i våre dager. Men vi kom aldri i gang med firmaet før jeg ble pågrepet 25. mars i fjor, forklarte han i tingretten.

Han flyttet ut fra fetteren våren 2009, bodde først et halvt år hos en kjæreste på Årvoll og så på forskjellige adresser i Oslo de siste ukene fram til Gullborgen-brekket og pågripelsen.

De to «faste» adressene var Keysers gate 7B og Sarpsborggata 2, som påtalemyndighetene mener er leilighetene der brekket ble planlagt.

Var i Oslo under brekket 28-åringen forklarte at han var på flere besøk hos kjente i Tyskland i fjor vinter. Men han «mener å huske» at han var i Oslo helgen 13. og 14. februar da Gullborgen bletømt for verdier.

- Jeg hørte først om det fra media, forklarte han i retten i dag.

Han nekter for å ha noe med innbruddet å gjøre.

De to leilighetene var det albanske venner som disponerte. En av de medtiltalte i Gullborgen-saken bodde også i Keysers gate 7B.

Selv ble han pågrepet i Sarpsborggata 2 sammen med en pengetellemaskin, sambandsutstyr, politiradio og finlandshetter.

Murpuss fra Gullborgen Tekniske eksperter har funnet murpuss av samme type som i kjelleren i Gullborgen i en leiebil som tiltalte disponerte i fjor vinter.

- Jeg lånte bort bilen til fetteren min, en av de andre tiltalte her i dag og til fire-fem andre. Kanskje de har misbrukt bilen, jeg vet ikke, var forklaringen på det beviset.

I en vennlig, men bestemt tone avviste han en rekke spørsmål fra aktor Trude Elisabeth Sperre om navnene på mange av vennene som hjalp han med tak over hodet og smør på brødet.

- Jeg har levd av inntektene fra svart tømrerarbeid, gjentok han.

Han er også tiltalt for kiosk- og kafeinnbrudd i Rakkestad, Drammen og Oslo i perioden 2006 - 2008.

Narvesen-brekk til 400 000 I det ene tilfellet - i Narvesen-kiosken i Christian Michelsens gate 1 i Oslo natt til 7. februar 2008 - er han tiltalt for å ha fått med seg 389 647 kroner i kontanter. Sammen med en annen albaner skal han ha åpnet safen med vinkelsliper. I tillegg skal de ha fått med seg tobakk for 91 950 kroner.

- Jeg har aldri vært der. Og jeg kjenner ikke han andre som er tiltalt, svarte han på aktors konfrontasjon om DNA-spor fra innbruddet som skal ha blitt funnet i en leiebil der han i leiekontrakten var oppført som ekstrasjåfør.

Påtalemyndigheten mener også at 28-åringen er en av to innbrytere som kom halvveis inn til den store gullskatten hos Hamar-firmaet K.A. Rasmussen høsten 2009 før de ble skremt av alarmen.

Ifølge tiltalen var det gull og platina for 100 millioner kroner i velvet. I dag nedjusterte aktor det anslaget til 20 millioner kroner.

- Tror aldri jeg har vært på Hamar før, jeg har kanskje kjørt gjennom der. K. A. Rasmussen hadde jeg ikke hørt om før jeg så navnet i tiltalen, forklarte han i retten.

Innrømte automatbrekk Han nekter også skyld for et Narvesen-brekk på Strømsø Torg i Drammen natt til 27. januar 2008. Der var utbyttet 165 000 kroner i kontanter og tobakk og telekort for 170 000 kroner.

- Har aldri vært der, var forklaringen i retten.

Derimot innrømmet han å ha vært med på å bryte seg inn hos Narvesen i Rakkestad og bryte opp tre spilleautomater natt til 19. september 2006.

Kaos på kafe I tillegg erkjenner han seg skyldig i et innbrudd hos Cafe Kaos i Thorvald Meyers gate 56A i Oslo natt til mandag 7. april 2008.

Vinkelsliper banet ifølge tiltalen vei til kassaapparat og to safer med 83 000 kroner i kontanter.

Tolv flasker vodka, tobakk og en iPod Nano ble også utbytte der.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media