- Jeg lever godt med det som er sagt

Majoren som startet forsvarsbråket legger saken bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Major Truls Kongssund lever godt med at forsvarssjefen mente hans utspill om situasjonen til de norske soldatene i Afghanistan var «tøvete».

Nå har han tatt ferie før han skal reise tilbake til Afghanistan, og likevel tar han seg tid til kort å kommentere dagens høring med forsvarssjef Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen.

- Jeg registrerer at Stortinget ser seg fornøyd med den redegjørelsen som forsvarssjefen og forsvarsministeren har gitt. Jeg har fått fram mitt budskap og har derfor ingen videre kommentar til saken.

Det var i en kronikk forrige uke at major Truls Kongssund og andre offiserer i Telemark Bataljon gikk ut i VG med åpen kritikk av forsvarsledelsen. Bakgrunnen er kutt i det norske Afghanistan-bidraget.

Diesen svarte med å kalle kritikken for «tøvete» og mente at den kom fra en «ung og ambisiøs offiser som ikke klarer å skille mellom personlig skuffelse over ikke å få en så fin avdeling som han hadde sett for seg, og sikkerheten».

- Jeg synes det er synd at debatten i forrige uke fokuserte så mye på Diesens person. Det tok viktig fokus fra sakens kjerne, og jeg tror mange var mye mer såret på mine vegne enn jeg var selv.

Det var ingen angrende forsvarssjef som måtte pressen i dag.

- Men jeg ser at jeg ville spart meg selv, ministeren og dere i pressen for mye arbeid ved å bruke et mer diplomatisk ord for det jeg mener, sier forsvarssjefen til Dagbladet.no.

Truls Kongssund ønsker ikke forfølge saken videre.

- Jeg lever godt med det som har blitt sagt. Saken anses ferdig fra min side, og avdelingen retter fokus mot oppdraget og de siste forberedelsene før avreise, sier Truls Kongssund til Dagbladet via sms.