BASHAR AL-ASSAD: - Jeg lever og dør i Syria, sier Assad. Han har ingen tro på at det internasjonale samfunnet vil gripe inn militært i konflikten. Foto: AP
BASHAR AL-ASSAD: - Jeg lever og dør i Syria, sier Assad. Han har ingen tro på at det internasjonale samfunnet vil gripe inn militært i konflikten. Foto: APVis mer

- Jeg lever og dør i Syria

Bashar al-Assad avslår tilbud om eksil, og advarer mot invasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias president Bashar al-Assad gjør det klinkende klart for omverdenen at han ikke har tenkt seg noe sted.

I et intervju med Russia Today TV står Assad fast på at han ikke vil gi etter for internasjonalt press.

- Jeg ble ikke skapt av vesten for å reise til vesten, eller noe annet land, sa han til kanalen. Jeg er syrisk, ble skapt i Syria, og lever og dør i Syria.

Kommentaren tolkes som et svar på David Camerons utspill om å gi Assad fritt leide ut av Syria dersom det er det som må til for å få slutt på blodbadet. Det er altså ikke aktuelt for despoten.

- Hva som helst, hva som helst for å få den mannen ut av landet, og en trygg overgang i Syria, sa Cameron til Al Arabiya.

Det er ikke Camerons ideelle scenario, men en akseptabel løsning dersom det kan spare menneskeliv.

- Jeg ville foretrekke at han måtte ta konsekvensene for det han har gjort. Jeg tilbyr ham absolutt ikke en exit-plan til Storbritannia, men om han vil dra, så kan han dra; det kan ordnes, fortsatte Cameron.

Verdenssamfunnet griper ikke inn Assad er tilsynelatende overbevist om at verdenssamfunnet ikke vil gripe inn militært mot regimet.

- Jeg tror kostnaden forbundet med en invasjon av Syria, skulle den skje, ville være større enn verden som helhet kan bære. Ettersom vi er den siste verdslige, stabile bastionen med sameksistens i regionen, vil det gi en dominoeffekt som påvirker verden, sa Assad blant annet.

- Og dere vet hvilken effekt det vil få på resten av verden. Jeg tror ikke vesten er på vei i den retningen, men dersom de er det, så vet ingen hva som kommer til å skje som følge av det, sa han videre.

Russland og Kina, begge medlemmer av FNs sikkerhetsråd, har blokkert sanksjonsforslag mot regimet. De samme landene, med flere, har dessuten sagt at de ikke vil støtte en invasjon.

Russland sier de ønsker en diplomatisk løsning på konflikten, og Kina har tilbudt seg å bidra med en plan som skal føre til våpenhvile og humanitær hjelp.

Imens fortsetter blodbadet Tirsdag meldte den syriske opposisjonshæren at 50 syriske soldater var blitt drept av en selvmordsbomber. Fra offisielt hold hevdes det at to ble drept og ti ble skadet, skriver CNN. Hvilken informasjon som er riktig er umulig å få verifisert.

Søndag skal en bombe ha gått av ved et hotel i hovedstaden Damaskus. Mandag skal 162 mennesker ha mistet livet rundt om i landet.

Anslagene over hvor mange som skal ha blitt drept siden konflikten startet i mars i fjor er sprikende. De fleste sier mer enn 30 000, og noen nærmere 40 000. Opposisjonen melder, ifølge CNN, om over 33 000 drepte.

DAVID CAMERON: Britenes statsminister er åpen for å la Bashar al-Assad gå i eksil. Han er ikke velkommen til Storbritannia. Foto: JOHN SUPER/AP
DAVID CAMERON: Britenes statsminister er åpen for å la Bashar al-Assad gå i eksil. Han er ikke velkommen til Storbritannia. Foto: JOHN SUPER/AP Vis mer