Torjus spiser søppel:

- Jeg lever som en konge

Istedenfor å storhandle på butikken, dykker Torjus Bredvold i søppelcontainere etter mat.

GRATIS: Torjus Bredvold finner matvarer i søppelkasser. Foto: Karoline Guldbæk Olsen.

GRATIS: Torjus Bredvold finner matvarer i søppelkasser. Foto: Karoline Guldbæk Olsen.

Vis mer
Publisert

- Jeg lever som en konge, sier Torjus Bredvold til Dagbladet.

Det siste året har mange nordmenn fått mindre å rutte med.

Strøm har blitt dyrere, og matvareprisene har steget i en lengre periode. På toppen av det hele, kom det nok en prisøkning 1. februar.

Men Bredvold har ikke merket noe til de økte matvareprisene.

Han finner nemlig maten sin i søppelkassene til dagligvarebutikkene helt gratis, også kjent som «dumpster diving».

- Det er vanvittige mengder som kastes som kunne gått til folk som trenger det, det er vi nødt til å snakke om, sier Bredvold.

Ga mersmak

I over en måned har han nesten utelukkende levd på mat han har funnet i søppelcontainere.

Dette, for å både teste seg selv, men også for å belyse det han mener er et problem med matsvinn.

Han tillater seg imidlertid å krydre maten og ta litt smør på skiva, innrømmer han.

Det startet som et prosjekt som skulle vare fra 2. til 31. januar.

- Målet mitt var å bevise at det var spiselig, og at du ikke blir syk. Du kan ha et variert kosthold, og lage nydelig mat, sier han.

HANSKER: Bredvold har en pakke med engangshansker i lomma som han bruker når han skal lete etter middag i søppeldunken. Foto: Karoline Guldbæk Olsen.
HANSKER: Bredvold har en pakke med engangshansker i lomma som han bruker når han skal lete etter middag i søppeldunken. Foto: Karoline Guldbæk Olsen. Vis mer

- Det er virkelig ikke søppel - det er gull!

Bredvold hevder at han har «dumpstret» varer for minst 5184 kroner den siste måneden, og sier at han enkelt kunne ha funnet for mer.

- Jeg har rett og slett funnet så mye, at jeg ikke trenger å dra ut så ofte, sier han.

På instagramprofilen deler han flere retter han har laget ut av det mange vil anse som søppel.

Advarer

Man kan kanskje være skeptisk til å spise mat fra søpla, men Bredvold mener at det går fint, så lenge man tar forholdsregler.

- Jeg har vurdert alt jeg har tatt. Da gjelder det å undersøke hvorfor de har kastet maten, sier han.

- Hvis noe er satt ned 40 prosent på grunn av dato, er det bare kastet fordi ingen kjøpte det.

TILBUDSVARER: Bredvold mener at varer som er satt ned, kastes fordi ingen andre kjøper det. Disse varene fant han på et par sekunder, i en søppeldunk i Oslo. Foto: Karoline Guldbæk Olsen.
TILBUDSVARER: Bredvold mener at varer som er satt ned, kastes fordi ingen andre kjøper det. Disse varene fant han på et par sekunder, i en søppeldunk i Oslo. Foto: Karoline Guldbæk Olsen. Vis mer

Han sier at det er viktig å lukte og smake på maten, og å sjekke om det er blitt tilbakekalt.

- Jeg undersøker også om produktet er tilbakekalt på grunn av helserisiko og om det kan være forbundet med for eksempel et salmonella-utbrudd.

Han holder seg imidlertid unna blant annet fritert og marinert mat, fordi dårlig lukt kan skjules av sauser, sier han.

Kan bli syk

Margrethe Hovda Røed jobber i med biologisk mattrygghet i Mattilsynet. Hun mener at man ikke alltid bør stole på at nedprisede varer er trygge.

- Maten har blitt håndtert som avfall, og ikke som mat. Det er nok derfor tryggere å kjøpe mat som selges med prisreduksjon i butikken på grunn av redusert holdbarhet, sier hun til Dagbladet.

Man kan risikere at maten er forurenset av andre varer eller at butikken har kastet maten av grunner som ikke alltid er lett å se, sier Røed.

- Mat som har passert «siste forbruksdag» kan forurense annen mat, containeren vil kunne være generelt skitten og man kan kanskje også risikere at noen kaster ting i containeren som ikke bør være i kontakt med mat, sier hun.

- Faren for å bli syk av slik mat øker også dersom maten ikke oppbevares kjølig, slik som i en søppelcontainer

- Hekta

Bredvold forteller imidlertid at han enda ikke har blitt syk av maten, og at han kommer til å fortsette.

- Jeg er hekta. Jeg har brukt mindre tid på å «dumpster dive», enn å handle. Du tar det du får, og velger kreative løsninger, erfarer han.

SE, LUKT, SMAK: Det er også tryggere hvis man steker maten først, forteller Bredvold. Foto: Privat
SE, LUKT, SMAK: Det er også tryggere hvis man steker maten først, forteller Bredvold. Foto: Privat Vis mer

Bredvold er ikke alene om å «dumpster dive», og ifølge ham er det flere og flere som får øynene opp for konseptet.

De økende matvareprisene kan være noe av grunnen, mener han.

- Det er større aktivitet i gruppene på Facebook, og jeg har fått mange spørsmål om hvordan man kan starte med det, forteller han.

ROTTENE KLATRER: Lillian Hansen reagerer på søppelkasse-designet på Majorstua i Oslo. Video: Tiktok @lillianhansen82. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Et døende fenomen

Men «dumpster diving» er litt som sopp-plukking. Du skal helst ikke dele hvor du finner maten, blant annet fordi det kan føre til at flere og uerfarne flokker til dunkene.

Ifølge Bredvold vet ikke alltid uerfarne «dumpstere» hvordan det bør gjøres, og kan for eksempel etterlate rot.

Et resultat kan da bli at flere butikker låser igjen søppeldunkene sine, sier han.

MATVARER: Denne søppeldunken på Manglerud i Oslo var full av mat da Dagbladet tittet oppi. Ved siden av var det to andre søppeldunker, med like mye mat. Foto: Karoline Guldbæk Olsen.
MATVARER: Denne søppeldunken på Manglerud i Oslo var full av mat da Dagbladet tittet oppi. Ved siden av var det to andre søppeldunker, med like mye mat. Foto: Karoline Guldbæk Olsen. Vis mer

- Mange er avhengige av dette for å få hverdagen til å gå rundt, og å snakke om det, kan ramme de som allerede har lite å rutte med. Det er leit.

Han mener likevel at man ikke skal tie helt om mengden mat som kastes.

- Vi er nødt til å snakke om det. Samtidig kan «dumpster diving» være et døende fenomen, påpeker han.

- Helt bakvendt

1. januar ble nemlig nye sorteringslover for avfall innført.

Bedrifter må nå sortere ut matavfall og plastavfall separat og levere det til materialgjenvinning, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Dette betyr at mat må tas ut av emballasje før det blir kastet, slik at det kan sorteres.

Bredvold mener at «dumpster diving»-miljøet må rope høyt om dette, før det er for seint.

- Det er viktig å fokusere på at det kastes mye spiselig mat nå som «dumpster diving» fortsatt er mulig. Vi trenger en matkastelov som motiverer og forplikter butikker til å gi bort maten i stedet, mener Bredvold.

- Ellers kan «dumpster diving» forsvinne for godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer