Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg liker ganske enkelt ikke arabere, pakistanere og somaliere»

Det skriver journalisten bak Finansavisens innvandringsregnskap til sine venner på Facebook.

JOURNALIST PÅ FACEBOOK: Det er ikke bare i Finansavisen journalist Kjell Erik Eilertsen skriver om innvandrere. Her er hans innlegg på sin lukkede Facebook-side for noen dager siden. Foto: Skjermdump
JOURNALIST PÅ FACEBOOK: Det er ikke bare i Finansavisen journalist Kjell Erik Eilertsen skriver om innvandrere. Her er hans innlegg på sin lukkede Facebook-side for noen dager siden. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Hegnars Finansavisen fikk mye oppmerksomhet rundt sitt «Innvandringsregnskap» i forkant av fjorårets stortingsvalg.

Særlig kostnaden av hver ikke-vestlig innvandrer - beregnet av Finansavisen til 4,1 millioner kroner ut fra SSBs tall - ble en gjenganger i innvandringsdebatten.

Senere beregnet Finansavisen kostnaden for en somalier til 9 millioner kroner, og 5,1 millioner kroner for en pakistaner.

«Kortene på bordet» Nylig ga en av journalistene bak artiklene, Kjell Erik Eilertsen, uttrykk for sterke meninger om nettopp disse innvandrergruppene i sin lukkede gruppe på Facebook, hvor noen hundre Facebook-venner etter det Dagbladet får opplyst har tilgang.

«La oss avslutte denne tåpelige diskusjonen. La oss legge kortene på bordet. Jeg liker ganske enkelt ikke arabere, pakistanere og somaliere, og det har ingenting med hudfarge å gjøre, og det finnes selvfølgelig unntak. Men det dreier seg om tilbedere av en primitiv ørkenreligion», skrev han et stykke over midnatt natt til 26. juli.

Han skriver også at han har delt leilighet med en araber en gang, noe som gikk greit.

«Jeg liker rett og slett ikke kulturen og mentaliteten», forklarer Eilertsen på Facebook.

«En dumhet» I en epost til Dagbladet presiserer Eilertsen hva han mener om temaet, etter at Dagbladet spurte ham om Facebook-ytringene er noe han fortsatt står for, og om han synes det er problematisk siden han tidligere har skrevet om somaliere og pakistanere i Finansavisens innvandrerregnskap.

«Jeg liker ikke islamisme. Det ville vært en mer presis formulering. Det var dumt av meg å bruke folkegrupper som synonym for islamisme og en rekke uheldige forhold man finner i islamske land. En dumhet slik man gjerne sier i privat lag», skriver han blant annet i innlegg, som Dagbladet gjengir i sin helhet i tilknytning til denne artikkelen.

- Følges opp Dagbladet stilte de samme spørsmålene til Finansavisens redaktør Steinar Grini, og spurte ham også om dette betyr noe for Eilertsens troverdighet og om hvordan Finansavisen ser på journalisters bruk av sosiale medier til meningsutveksling om saker de selv dekker.

Her er Grinis skriftlige svar:

«Prinsipielt ønsker eller vil vi ikke sensurere ytringer og meninger våre journalister har på sosiale medier. Vår oppgave er å redigere Finansavisen. Men hvis ytringene skader arbeidsgiveren, og ikke er dekkende for hva Finansavisen står for, forventer vi at journalistene tar hensyn til dette ved sine ytringer på sosiale medier. Dette gjelder også i denne sak, og den vil bli fulgt opp internt.»

- Forfeilet Dagbladet har også snakket med ekspert på presseetikk og tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund Per Edgar Kokkvold, som understreker at han uttaler seg på prinsipielt grunnlag, og ikke kjenner den konkrete saken Dagbladet omtaler.

- Noen anfører at journalister så og si bør stå over samfunnet og ikke være engasjert i noe og ikke være medlemmer av organisasjoner, men det mener jeg er forfeilet, sier Kokkvold.

Han synes likevel at journalister bør følge noen forsiktighetsregler i sosiale medier, som han ser på som offentlige arenaer.

Lukkede grupper - Hvis det er noe en journalist ikke ville finne på å skrive eller formidle i det mediet man er ansatt, vil jeg anbefale å la det være. De fleste medier har regler for dette, skrevne eller uskrevne, sier Kokkvold.

- Blir det annerledes hvis det er en lukket gruppe på for eksempel Facebook?

- Pressens faglige utvalg har sagt at om det man formidler på en lukket Facebook-gruppe er veldig sterke meninger, og man i tillegg har svært mange følgere, må kan også regne med at det kan bli sitert fra lukkede Facebook-grupper.

- Hva er «mange»?

- Om det er fem-seks personer er det noe helt annet enn om det er hundrevis, sier Kokkvold.

Har har følgende tommelfingerregel for journalister på sosiale medier:

- Hvis man pretenderer å drive nøytral formidling, synes jeg også man må gjøre det samme på sosiale medier, sier Per Edgar Kokkvold.

TOMMELFINGERREGEL: - Hvis man pretenderer å drive nøytral formidling, synes jeg også man må gjøre det samme på sosiale medier, sier Per Edgar Kokkvold - på generelt grunnlag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOMMELFINGERREGEL: - Hvis man pretenderer å drive nøytral formidling, synes jeg også man må gjøre det samme på sosiale medier, sier Per Edgar Kokkvold - på generelt grunnlag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!