«Jeg liker ikke at noen skal påtvinge oss resolusjoner»

JERUSALEM (Dagbladet): - Vi kunne ha oppnådd dette via forhandlinger, sier Israels utenriksminister Shimon Peres. Han snakker om FN-resolusjonen som sier at både israelere og palestinere må stanse voldsspiralen umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig dundrer israelske skudd i den palestinske byen Ramallah.

Dagbladet møtte den tidligere fredsprisvinneren i Knesset i går etter at han hadde hatt et møte med tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Der gjorde Peres det klart at han ikke har mye til overs for FN-resolusjonen.

- Jeg liker ikke at noen skal påtvinge oss resolusjoner. Vi kunne ha oppnådd resultater via forhandlinger. Den beste løsningen er ikke å tvinge på oss løsninger, sier Peres, før han haster videre i parlamentet.

Livsfarlig

FN-kravet om voldsstans hadde ingen virkning i går.

Israelske stridsvogner rullet inn i Gaza, støttet av kamphelikoptre. Samtidig trengte stridsvognene helt inn i sentrum av Ramallah, hvor en palestinsk oberst, en israelsk løytnant og en italiensk fotograf var blant de drepte.

- Helt forferdelig og livsfarlig. Israelerne har okkupert nesten hele byen og bryr seg ikke om noen. Presse, sivile, hjelpearbeidere... De dreper alle. De bryter internasjonale lover og menneskerettigheter, sier et aktivt medlem i Yassir Arafats Fatah-organisasjon til Dagbladet.

Fatah-medlemmet i slutten av 20-åra forteller at livredde palestinere i Ramallah holder seg innendørs. En rekke palestinere har imidlertid fått israelsk besøk i husene sine, og mange personer er arrestert. Palestineren melder om skyting og rullende stridsvogner utenfor vinduet.

- Sharon er gal. Han vil tydeligvis drepe oss alle. Men midt i all elendigheten er det én ting som er sikkert. Det palestinske folket er sterkere enn noensinne. Vi nekter å gi oss og fortsetter marsjen til Jerusalem, sier Fatah-medlemmet til Dagbladet.

Verre enn Somalia

Den norske Røde Kors-representanten Ola Skuterud er også sjokkert over voldsutviklingen. I går stod Røde Halvmåne-ambulansene stille helt fram til klokka 12.

- Folk torde ikke å dra ut. Det var for farlig. Når de først kom i gang, lå det 25 mennesker og blødde. De ventet utålmodig på hjelp, sier Skuterud.

Sjøl har han lang erfaring fra diverse krigsområder, som borgerkrigen i Somalia.

- Dette er mye verre. Og her snakker vi om en såkalt sivilisert stat som går til angrep på et helt folk uten midler, raser Skuterud.

Uten tillit

Thorbjørn Jagland var medlem i Mitchell-komiteen. I dag er han ikke oppløftet. Etter hektisk møtevirksomhet med israelske Shimon Peres og Josse Beilin, i tillegg til USAs ambassadør og palestinerne Abu Ala og Saeb Erekat i går, ser han svært lite lys i tunnelen.

- Det er ingen grunn til optimisme. Partene har mistet all tillit til hverandre. Det hersker et totalt tillitsbrudd, sier Jagland.

Palestinerne føler at israelerne har forhandlet - for så å føre dem bak lyset. Israelerne mener de har tilbudt palestinerne mer enn noensinne.

- Den totale mangel på tillit skremmer meg. Det er tydelig at det for begge partene er meget vanskelig å forstå sin motpart. Det er en lang vei å gå, sukker Jagland, som er i Midtøsten som leder for Sosialistinternasjonalens Midtøsten-komité.

Også Jaglands tidligere regjeringsmedarbeider, Terje Rød-Larsen, er meget kritisk til den voldelige spiralen som har pågått de siste to ukene. I går rettet FNs spesialutsending kraftig kritikk mot Israels militære operasjoner mot palestinerne.

- Vi er i den mest kritiske situasjonen på over ti år. Blodbadet er forferdelig. Vi er inne i avgrunnen, sa Rød-Larsen på en pressekonferanse i Jerusalem i går.

Rød-Larsen kritiserer også Israels bruk av stridsvogner, helikoptre og F-16 jagerfly mot de palestinske områdene og for å forårsake tap av menneskeliv.

- IDFs aggressive tilsidesettelse av medisinsk personells og ambulansers sikkerhet når de prøver å behandle eller evakuere ofre, er uakseptabel.

  • 1170 palestinere og 340 israelere er drept siden intifadaen startet i september 2000.
IKKE HELT ENIGE: Israels utenriksminister Shimon Peres fortalte Thorbjørn Jagland at han hadde foretrukket at tirsdagens FN-resolusjon ikke hadde blitt vedtatt i Knesset i går.
OVERMAKTA: En israelsk soldat stopper en eldre palestinsk mann under et angrep i Ramallah på Vestbredden.