- Jeg liker ikke olje i det hele tatt

Svenskenes eks-statsminister Göran Persson prøvde å holde seg unna å kommentere norsk politikk.

 TALTE OM KLIMA: Göran Persson, tidligere svensk statsminister, var innleder under LO og SAMAKs klimaseminar ved Oslo Kongressenter i formiddag.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TALTE OM KLIMA: Göran Persson, tidligere svensk statsminister, var innleder under LO og SAMAKs klimaseminar ved Oslo Kongressenter i formiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskenes tidligere statsminister Göran Persson talte engasjert og følelsesladd om klima, rettferdighet og barnas framtid på de nordiske fagforeningene og sosialdemokratenes (SAMAKs) klimakonferanse i Folkets Hus i formiddag.

Selv om han prøvde, kanskje for det røde vertskapets skyld, klarte han ikke helt å holde seg unna å kommentere norsk oljepolitikk. Den tidligere toppolitikeren ble en anelse brydd og en smule rød da han ble spurt om sin holdning til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

— He-he, jeg kommenterer ikke den norske valgkampen. Men jeg liker ikke olje i det hele tatt, det vet du, sier Göran Persson til Dagbladet.

Kritiserer Frp
På diplomatisk vis sier han at oljeboring i nord er en sak som norske politikere må ta stilling til. Men han uttrykker klart at han ikke tror olje er framtida.

— Det er det sol, vind og vann som er, sier den tidligere lederen for Socialdemokraterna.

Langt mer komfortabel er han med å kritisere det blå regjeringsalternativet i nabolandet.

— Her i Norge hevder en av de mest framgangsrike politikerne at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Når det skjer i et progressivt land som Norge, hvordan tenker da den vanlige inder eller kineser? spør Persson, med klar referanse til Siv Jensen og Frp.

Nettopp fagforeningene kan spille en viktig rolle når det gjelder å få til ekte folkelig engasjement og når det gjelder modernisering, mener Persson.

- Naturligvis er folk redde for sin egen jobb. Men jeg er ikke redd for den nye teknologien, jeg er redd for den gamle, sier han.

- Ikke sprengstoff
SAMAK la i dag fram ti punkter for et bedre klima, med stikkord som utslippsreduksjoner, fornybar energi og energieffektivisering. Selv om Göran Persson er positiv til engasjementet, er han ikke imponert.

— Det er ikke sprengstoff i dette, sier svensken.

Det avgjørende nå er at klimakonferansen i København i desember resulterer i et klart steg framover, mener Persson. Selv er han kjent som mannen som førte Sverige inn i et grønnere spor da han var statsminister i 1996 — 2006. Sverige ble mindre avhengig av olje og reduserte klimagassutslippene med mer enn 13,5 prosent. Norges utslipp økte i samme periode