Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg løp i panikk

George Gayner (23) overlevde skytemassakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEKALB/ILLINOIS (Dagbladet.no): Det var bare ti minutter igjen av forelesningen denne torsdag ettermiddagen på selveste valentinsdagen.

De fleste av de rundt 150 studentene satt og noterte og fulgte med på geologiundervisningen på storskjermen, da 27 år gamle Stephen Kazmierczak plutselig kom inn i auditoriet via sceneinngangen og gjorde seg selv til drapsmann.

- Han kom inn i rommet uten å si et ord og uten noe bestemt uttrykk i ansiktet. Men han hadde noe bestemt i blikket. Han visste hva han gjorde, sier George Gayner (23) til Dagbladet.no.

George forteller at drapsmannen ikke var kledd i helsvart, slik en rekke vitner har forklart.

- Jeg vet ikke hvor det kommer ifra. Han var kledd i dongeribukse, grå t-skjorte og hvit cap, sier George og helt sikker i sin sak.

Hadde fire pistoler

Det var litt over klokka tre i går ettermiddag lokal tid at Stephen Kazmierczak, en tidligere toppstudent ved Northern Illinois University, skjøt og drepte fem studenter, skadet 16 andre med hagla og de fire pistolene han hadde, før han satte punktum for den grusomme handlingen ved å ta sitt eget liv.

To av våpnene ble kjøpt 9. februar, det vil si for en knapp uke siden, opplyser politiet.

UNNSLAPP MASSAKREN: - Han visste hva han gjorde, sier George Gayner (23). Foto: KRISTOFFER EGEBERG
UNNSLAPP MASSAKREN: - Han visste hva han gjorde, sier George Gayner (23). Foto: KRISTOFFER EGEBERG Vis mer

Alle fire våpnene ble kjøpt på en våpenbutikk i Champaign, der Kazmierczak var student ved University of Illinois.- Løp i panikk
Avgangsstudenten George Gayner satt langt bak i auditoriet med plass til vel 300. Da Stephen Kazmierczak løsnet de første skuddene, var George en av de første som kom seg ut av rommet der panikken og dødsropene spredte seg raskt.

Å sette ord på hvilke tanker som farer gjennom hodet i en sånn ekstremsituasjon er alt annet enn lett.

- Jeg og de andre bare løp i panikk. Du handler bare på instinkt i sånne situasjoner. Først etterpå prøver du å sette sammen inntrykkene og skjønne hva som har skjedd, forteller en tydelig beveget George.

- Hvorfor?
Da George stormet ut av auditoriet forsøkte han å stoppe de som var på vei inn for å se hva som stod på ferde. George forteller at politiet var på stedet umiddelbart, men ute av stand til å avverge situasjonen.

Dagen etter den ufattelige tragedien rammet lille DeKalb utenfor Chicago, prøver både innbyggerne her og resten av USA å skjønne hvorfor dette skjedde igjen, under ett år etter at Virginia Tech-massakren krevde til sammen 33 menneskeliv.

Why? spør også Chicago Sun-Times over hele forsida i dag. Spørsmålet er på alles lepper i en by der 25 000 av i alt 65 000 innbyggere er studenter.

Stephen Kazmierczak var student ved Northern Illinois University så sent som våren 2007. Han var en fremragende student, som hadde gjort seg bemerket med sine sosiologiavhandlinger om det amerikanske fengselssystemet.

image: - Jeg løp i panikk

Gikk på medisiner

Kazmierczak, tidligere ustraffet, var også visepresident i en av studentorganisasjonene på Northern Illinois University.

Selv om motivet for massedrapet ikke er avklart og det er kommet ut få opplysninger, har politiet i dag opplyst at 27-åringen gikk på medisiner.

Venner av Stephen Kazmierczak har forklart at han for kort tid siden skal ha sluttet å ta medisinen, og at han skal ha endret adferden.


Studentene reist hjem
Sorg og ubesvarte spørsmål henger i lufta over et universitetsområde som ligger nærmest øde og forlatt i vinterkulda.

Nå er det tv-stasjoner og journalister som har rykket inn på campus for å sin bit av historien.

George Gaynes er en av få studenter som er igjen, men også han reiser hjem til familien i Homer Glenn. Han aner ikke hvordan han skal takle det grusomme han har vært i gjennom. Han bare vet at han må.

- Jeg må bare komme meg i gjennom dette. Jeg må ta det som det kommer, sier George til Dagbladet.no.

DREPTE FEM: Stephen Kazmierczak endret oppførsel etter å ha kuttet ut medisiner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media