- Jeg løp inn for å hente sønnen min

Vittorio Prefetto løp ut av hjemmet sitt mens huset raste sammen rundt ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Italia blant Europas mest utsatte
• Les også: - Ingen registrerte nordmenn i skjelvområdet

(Dagbladet.no): Dødstallene stiger fortsatt etter det kraftige jordskjelvet som rammet Italia i natt.

50 personer er bekreftet omkommet, opplyser den italienske innenriksministeren ifølge nyhetsbyrået AP.

40 personer skal være savnet og mange tusener er hjemløse, og dødstallene er forventet å stige.

Myndighetene for samfunnssikkerhet sier at 10 000 til 15 000 bygninger er ødelagt av skjelvet. Over 50 000 kan ha blitt hjemløse etter jordskjelvet, opplyser italienske myndigheter ifølge NTB.

- Det er et mirakel at jeg lever
Vittorio Prefetto, journalist i lokalavisa Centro, våknet opp tidsnok til å redde seg, kona og to barn ut fra huset i sentrum av Aquila. I et telefonintervju med en av sine kolleger forteller han hva som hendte:

- Vi ble vekket i firetida av et voldsomt skjelv, alt falt rundt oss, møbler, alt. Jeg løp inn for å hente sønnen min som sover på et annet rom, jeg var redd for at døra skulle bli ødelagt og at vi ikke ville få ham ut. Vi løp ned trappen alle fire, mens biter av huset falt rundt oss.

FARLIG ARBEID: Redningsmannskapene jobber under svært vanskelige forhold og må være forsiktige så de ikke forårsaker nye ras. Foto: Scanpix
FARLIG ARBEID: Redningsmannskapene jobber under svært vanskelige forhold og må være forsiktige så de ikke forårsaker nye ras. Foto: Scanpix Vis mer

Han forteller at de kom seg ned i første etasje og ut på gata. Da de hadde løpt 50-60 meter bortover til et av torgene i sentrum, falt huset deres sammen bak dem.

- Familien som bodde ved siden av oss kom seg ikke ut, jeg vet ikke om de er reddet av brannmannskapene. Vi sto på torget midt i byen der i et par timer, med disse menneskene som var sperret inne under mursteiner og restene av bygninger, vi forsøkte å ringe nødnumre, men ingen linjer fungerte. Overalt falt hus sammen, fasaden på kirken redd ved raste i bakken. Det var forferdelig, en tragedie.

Familien har nå kommet seg i sikkerhet og er evakuert til et idrettsanlegg et stykke utenfor byen, sammen med 300 andre.

- Jeg ble gravd fram etter tre timer
Den 23 år gamle elektronikkstudenten Guido Mariani overlevde skjelvet, men mistet vennene sine.

EPISENTERET: Jorskjelvet som rammet Italia var hele 6.3 på Richters skala. Foto: Jordskjelv.no
EPISENTERET: Jorskjelvet som rammet Italia var hele 6.3 på Richters skala. Foto: Jordskjelv.no Vis mer

- Jeg lå tre timer under restene av huset. Jeg klarte ikke å komme meg løs. Heldigvis hadde to bjelker over meg hindret veggen i å treffe meg, forteller Mariani til avisa La Repubblica.

23-åringens øyne er vidåpne av sjokk. Ved siden av ligger liket av hans venn og jevnaldrende, som han har delt leiligheten i sentrum av Aquila med i to år. Den dødes far faller ned på kne og ber foran sin sønn.

- Det var vanlige innbyggere som dro meg fram fra ruinene med bare hendene. Jeg skrek og ropte om hjelp, jeg hørte mobiltelefonen min ringe, men jeg klarte ikke å ta den. Endelig så jeg en åpning, noen hender dukket fram, de grep meg og jeg kom ut. I bygningen der jeg bor var det et tjuetalls leiligheter. Jeg vet ikke hvor mange folk som ligger igjen under ruinene. Det var marerittaktige scener.

Stengt vei og luftrom
Italienske medier kommer stadig med nye meldinger om antall drepte og savnede. Sjefen for sivilforsvaret, Guido Bertolaso, sier at dødstallene vil stige.

- Dette er små tettsteder, som har blitt svært berørt av denne tragiske hendelsen, sier han ifølge Il Giornale.

La Republica forteller at sju studenter er fanget under det sammenraste studenthjemmet i Aquila. Redningsmannskap fra sivilforsvaret og brannmenn graver desperat med hendene for å frigjøre menneskene som var i den fire etasjers høye bygningen da den kollapset under jordskjelvet. 

KART: DAGBLADET GRAFIKK
KART: DAGBLADET GRAFIKK Vis mer

- Mange, mange bygninger har kollapset og det er mennesker fanget inne i dem. Redningsmannskapene er på vei til stedene som er rammet og vi jobber desperat for å redde ut folk fra ruinene. Tusenvis av mennesker er hjemløse og vi jobber med å skaffe alle tak over hodet, sier Guido Bertolaso til CNN.

Hovedveien mellom Roma og Aquila er nå stengt for alle andre enn redningsarbeidere, og også luftrommet er stengt slik at redningshelikoptre kan komme med telt og annet utstyr, ifølge Sky News.

Pysjamas og tepper
Jordskjelvet målte hele 6,3 på Richter-skalaen og hadde sitt episenter 85 kilometer nordøst for Roma, og kom etter at to mindre jordskjelv rammet regionen søndag. Italias statsminister Silvio Berlusconi har erklært nasjonal unntakstilstand.

Hundrevis av mennesker søker sammen i gatene i småbyene. De har fått utdelt tepper og stoler, men mangler alt etter at hjemmene deres ligger knust.

Øyenvitner forteller om dusinvis av unge, gamle og kvinner som tuller seg inn i tepper, mange har bare pysjamas på.

HAR MISTET ALT: Fire eldre damer har fått tepper til å holde varmen mens de venter på å bli evakuert ut av Aquila. Mange tusen mennesker er hjemløse etter jordskjelvet. Foto: Scanpix
HAR MISTET ALT: Fire eldre damer har fått tepper til å holde varmen mens de venter på å bli evakuert ut av Aquila. Mange tusen mennesker er hjemløse etter jordskjelvet. Foto: Scanpix Vis mer

Sykehuset i Aquila har hatt store problemer, blant annet med drikkevannet fordi forsyningskanalene ble ødelagt av jordskjelvet.

REDDET UT: Redningsmannskapene redder ut en kvinne fra ruinene i Aquila. Vanlige mennesker er aktive i redningsarbeidet sammen med brannmannskaper og Sivilforsvaret. - Det var vanlige innbyggere som dro meg fram fra ruinene med bare hendene, sier 23 år gamle Guido Mariani, som ble reddet etter å ha ligget fanget i tre timer. Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix
REDDET UT: Redningsmannskapene redder ut en kvinne fra ruinene i Aquila. Vanlige mennesker er aktive i redningsarbeidet sammen med brannmannskaper og Sivilforsvaret. - Det var vanlige innbyggere som dro meg fram fra ruinene med bare hendene, sier 23 år gamle Guido Mariani, som ble reddet etter å ha ligget fanget i tre timer. Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix Vis mer