FORKLARTE SRG: Til tiltalte stefaren ga i dag sin forklaring i Nedre Romerike tingrett. Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer henholdsvis stefaren, og den medtiltalte moren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORKLARTE SRG: Til tiltalte stefaren ga i dag sin forklaring i Nedre Romerike tingrett. Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer henholdsvis stefaren, og den medtiltalte moren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jeg lot som jeg sovnet, og la meg oppå henne

Den overgrepstiltalte stefaren (49) forklarer bekymringmelding med spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): - Vi var en vanlig familie på fire. Ting var normalt. A4. Kjedelig. Mangla bare bikkja liksom.

Slik beskriver den 49 år gamle mannen som er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på sin stedatter starten av samboerskapet med Alvdal-moren.

Sammen med moren skal han ifølge tiltalen ha forgrepet seg på jenta i perioden 1990 til 1998, da familien bodde i Gjerdrum i Akershus. I Nedre Romerike tingrett hevder han at alle anklagene mot ham er løgn.

Han beskriver den nå 27 år gamle stedatteren som et vanskelig barn, som etterhvert tok opp mye tid energi. Han forteller at de ikke stolte på jenta, og ikke turte å la henne være alene med de yngste barna.

- X (navn på fornærmede) skjønte ikke alltid helt hva som er rett og galt. Hun var jo en snill jente, det var ikke det. Det var ikke noe vondt i henne. Men det var noe som gjorde oss bekymra. Jeg klarer ikke sette ord på det i dag, sa 49-åringen.

- Lata som I 1991 mottok helsestasjonen i Gjerdrum en bekymringmelding om den fornærmede jenta og hennes ett år eldre bror.

Til den anonyme melderen, som viste seg å være barnas tante, skal gutten ha sagt at stefaren pleide å vekke søsteren midt på natta og si at «hun skal ligge med ham.»

I en annen bekymringmelding fortelles det om blåmerker og bloduttredelser jenta skal ha hatt på bein, rygg og lår. 49-åringen trekker fram med en episode hvor han hadde lest for fornærmede på senga før hun skulle sove som mulig forklaring på den første meldingen.

- Etter jeg hadde lest et par bøker, skulle jeg gi kos. Jeg lot som jeg sovna og snorka og la meg oppå henne, og da tror jeg hun ble litt redd, fikk litt noia, sier han.

- X (navn på eldste datter) fikk lett blåmerker. De lekte mye ute. De hadde bondegård ute i miniatyr. Der holdt de på å leke hele dagen, og fikk kanskje noen blåmerker. Men jeg har aldri laget noen blåmerker på henne, i alle fall ikke med vilje, hevder han.

Forskjellsbehandling Gråtkvalt fortalte datteren mandag om overgrepene hun skal ha blitt utsatt for av moren og stefaren. Ifølge tiltalen fant overgrepene sted mellom 1990 og 1998 da de bodde på Gjerdrum i Akershus.

Hun fortalte om en hverdag preget av vold, overgrep og frykt. Hun måtte ofte være alene på soverommet sitt hele kvelden, mens resten av familien satt nede i stua, hevdet hun.

Stefaren hevder de to barna alltid fikk like mye leker, godteri og klær, men sier i sin forklaring at barna ikke fikk like mye kjærlighet fra moren.

I RETTEN: Aktor Svein Holden sammen med forsvarerne Steffen Brandstad og Harald Stabell i Nedre Romerike Tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN: Aktor Svein Holden sammen med forsvarerne Steffen Brandstad og Harald Stabell i Nedre Romerike Tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror, eller jeg veit, at han fikk mer kjærlighet enn det hun gjorde. Han var mer mammagutt, sa han.

På skolen fortalte jenta det barnevernsdokumentene kaller «de utroligste historier» om vold og at hun bare fikk dusje en gang i uka. Det var først da hun kom i et fosterhjem hvor hun følte seg trygg at hun fortalte om de seksuelle overgrepene.

- Jeg tror ting hadde vært annerledes hvis de hadde lyttet til alt jeg hadde å si da jeg var mindre, sa fornærmede mandag.

Pedofil Også den tiltalte moren nekter straffskyld. Hun ble i 2011 dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine to yngste barn og to nabobarn i den mye omtalte Alvdal-saken.

I går innrømmet moren for første gang siden hun fikk diagnosen pedofil at det stemmer at hun er det.

- Hvis det er en handlingsdiagnose, så er jeg pedofil. Jeg har forgrepet meg på sønnen min, så da er jeg jo pedofil, sa hun.

Men overgrepene hun gjorde i Alvdal skjedde på grunn av misbruk av alkohol og en dårlig omgangskrets, hevder hun. Og selv om hun ikke husker alle overgrepene mot de to yngste barna, mener hun det er uaktuelt at hun kan ha glemt at hun har forgrepet seg på sin eldste datter.

- Absolutt ikke. Fordi jeg har totalt avhold fra før jeg fikk X (navn på eldste sønn) og helt til 2004 eller 2005, sa hun i retten.

Det er satt av tre uker til saken i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm.