FORKLARTE SEG I RETTEN: Roar Juel Johannessen forklarte seg i retten i dago m 17 tøffe år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORKLARTE SEG I RETTEN: Roar Juel Johannessen forklarte seg i retten i dago m 17 tøffe år. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg lovet Kristin å ta den jævelen som hadde drept henne

Far Roar Juel Johannessen forklarer seg om påkjenningen for familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet bevisføringen rundt erstatning- og straffeutmålingen etter at Henning Hotvedt i går ble kjent skyldig av juryen i Borgarting lagmannsrett.

Hotvedt har hele tiden bedyret sin uskyld.

Familien Juel Johannessen, ved far Roar, mor Anne og søster Linda, vitner i dag for retten om hvor mye drapet Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999 har påvirket dem som familie og hvor stor påkjenningen drapet og tida etter har medført. Familien mener at den lange tiden som har gått, må være skjerpende.

- Alt fungerte bra

Bistandsadvokatene, ved Nora Hallén og Astri Aas-Hansen, har lagt ned påstand om både erstatning for økonomisk tap og oppreisning for familien.

- Hvordan var familielivet før drapet?

- Alt fungerte bra fram til 5. august. Vi hadde to unger som var aktive i idretten, det var vanvittig mye kjøring, men sånn er det å bo på landet. Vi var opptatt av at barna skulle ha det bra og at de skulle få lov til å holde på med alt de ville, innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig, sier Roar Juel Johannessen i retten.

Han forklarer at han etter drapsdagen har klart å holde seg full jobb, selv om tida etter drapet var svært tøff. Han har ikke vært uføretrygdet siden han fikk en skade i militæret i 1990.

- Da søkte jeg om å bli kvitt stempelet som uføretrygdet, sier Johannessen, som kom seg inn i jobb igjen.

- Ingen tilbud

Men Johannessen forteller at han og familien ikke er fornøyd med krisehjelpen etter drapet 5. august. Dattera Linda gikk inn i et «sjokktraume» dagene etter drapet.

- Psykologen hadde ikke tid til å komme, fordi han hadde syk familie. Jeg ringte til ambulansen, og da de kom, prøvde de å få fatt i psykologen. Men de klarte ikke å få han til å stille opp. Da ringte jeg sognepresten, han dukka opp etter 15-20 minutter. Og da gikk det et kvarter eller tjue minutter før Linda var roligere igjen.

Johannessen forteller også at kona Anne har hatt det tøft, og at han selv ble oppfordret til å oppsøke psykiatrisk hjelp i tida etter drapet.

- Du må legge bort Kristin og Kristins sak, så skal vi få deg medisinert og på beina igjen, sa psykologene til meg. Men det var aldri aktuelt for meg å legge bort saken.

- Så de hadde ikke noe behandlingsopplegg for deg? spør Hallén.

- Nei. De mente de ikke kunne behandle meg på noen måte, før jeg hadde lagt vekk saken.

Begynte å etterforske

- Hvordan gikk det inn på familien at mannen i 2002 ble frikjent? spør bistandsadvokat Nora Hallén.

- Det var en gedigen nedtur. Familielivet vårt ble satt på vent.

Vinteren 2002-2003 spurte han og Kona daværende advokat John Christian Elden om de kunne få utlevert saksdokumentene. Johannessen forteller at han i den tida holdt på å gå på veggene.

- Det hadde aldri blitt gjort før til en familie før, sa Elden til oss. Men i mars får vi dokumentene. Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Men gud hjelpe meg det ble mye arbeid, sier Johannessen, som så forteller om de påfølgende åra hvor han og kona Anne, sammen med nabo og venn Elisabeth Stokke gikk opp alle etterforskningspor.

Skulle ta han

- Hva gjorde at du gikk til skrittet for å få utlevert saksdokumentene? spør Hallén.

- Vi spurte oss selv hva politiet hadde gått glipp av. Her er det noe de ikke har fått med seg noe, tenkte vi. Det var hovedgrunnen, sier Johannessen, som også forteller om «besettelsen» han har hatt får å løse saken.

- Da vi så Kristin ligge der i kapellet, så sto jeg ved siden av henne og sa at jeg skal ta den jævelen som hadde drept henne, koste hva det koste ville. Kristin var ei jente vi stolte på og som holdt det hun lovte. Da skulle også jeg holde det jeg lovet. Vi skulle komme i mål, men vi skulle komme samla til målet, sier Johannessen.

Skal fylle et tomrom

- Hvordan har tida fra pågripelsen i fjor og fram til rettssaken nå påvirket dere? spør Hallén.

- Da får man alt fra 1999 opp igjen for fulle mugger, sier Johannessen, som forteller at familien nå skal fylle et tomrom igjen.

- Men det er et positivt tomrom. Han som sitter der borte, skal sone for den forbanna handlingen han har gjort. Det gir oss ikke Kristin tilbake, men vi har venner og familie rundt oss.

Hotvedts forsvarer, Brynjar Meling, mener at den lange tida som har gått siden drapet, må være formildende for straffeutmålingen.

Lagmannsretten tok i går begjæringen om at moren skulle forklare seg for lukkede dører til følge. Hun ville ikke være i stand til å forklare seg med presse og tilhørere til stede.