- Jeg løy

Veronica Orderud røpet at hun ikke tålte sin svigerfar og at Anne Orderud Paust ble presset til å kreve deler av gården. Hun innrømmer at hun løy om de falske kontraktene som Per gikk til sak mot faren sin på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Jørn Maurud forsøk på å grille Veronica virket ikke synlig fruktbare. Ikke før han kom inn på rettssaken i 1997 mellom Per og faren. Veronica var klar over at kontraktene ikke var ekte. Hun løy i retten, min fikk først i ettertid greie på at underskriftene var forfalsket, hevdet hun.

Hun ville ikke røpe hvem som undertegnet de famøse kontraktene:

- Det har jeg ikke noen kommentar til.

- Du vet hvem som har skrevet under?

- Ja.

- Er det deg?

- Nei.

Anne ville kreve

I motsetning til Per mener Veronica at Anne Orderud Paust ville gjøre krav på deler av gården. Hun hevdet at Per Paust presset sin kone til å kreve ett av husene.

- Per (Orderud red. anm) hadde overhørt en samtale mellom Per og Anne, forklarte hun.

Anne og Per skal ha skissert flere løsninger, hvor Anne ville kreve ett av husene på gården. Per skal ha vært negativ til en slik løsning.

Intime detaljer

Veronica Ordedruds forsvarer tapte den første kampen om lukkede dører i retten. Aktor Jørn Maurud fikk medhold i at Veronicas dagboknotater kunne brukes i retten.

Dermed måtte den tidvis smilende og særdeles munnrappe drapstiltalte kvinnen forklare seg om sine innerste tanker og følelser.

I dagboka som Maurud leste opp fra, kom det fram at Veronica hadde lite varme følelser for en mann, mest sannsynlig Per. Av dagboka går det fram at hun ikke ville ha barn med denne mannen og at vedkommende var en ond person uten evne til omsorg. - En dritt, ifølge notatene.

Veronica hevdet at notatene ikke kunne leses bokstavelig og at hun kun skrev for å kvitte seg med frustrasjon.

- Tålte ham ikke

Maurud ville inn på Veronicas forhold til sine svigerforeldre. Veronica hadde lite varme følelser særlig for sin svigerfar.

- Vi hadde en felles forståelse for at han ikke tålte trynet mitt og jeg ikke tålte trynet hans, sa Veronica uten nøling.

Om hans kone Marie hadde Veronica litt varmere følelser:

- Jeg antar at hun ut fra sine forutsetninger var en relativt intelligent kvinne, konstaterte Veronica.

Svin

«Svina vil ha rettssak» skrev Veronica etter at Kristian Orderud skrev en urådighetspåtegning i

1997.

Det betyr at Per ikke kunne ta avgjørelser på vegne av gården.

Det var etter dette at hun skrev at hun ønsket svigerforeldrene døde: «Jeg vet jeg synder, men jeg ønsker dem døde.»

- Det var det jeg tenkte og følte der og da.

- Hatet du ham?

- Jeg brukte ikke så mye energi på det. For å elske og hate må man bruke endel energi.

Per Orderud sitter og stirrer ned i bordet, Veronica har blikket festet på aktor uten å kaste mange blikkene i sin ektemanns retning.

Påtrykk

I tidligere avhør har Veronica gitt uttrykk for at hun har vært en slags pådriver for å få Per til å overta gården. I dag forsøkte hun å tone ned inntrykket av at hun sto bak gårdstvisten. Men hun innrømmet at Per ikke hadde nok tiltak til å gjøre det på eget initiativ.

- Det hadde ikke skjedd hvis han ikke hadde giftet seg, sa hun.

- Jeg løy

Selvsikkert og velartikulert kunne Veronica Orderud forklare at hun var klar over at kontraktene som Per gikk til sak mot faren på var falske.

- Det er aldri morsomt å lyve, forklarte hun.

Til tross for at hun delvis har innrømmet å ha vært en pådriver i prosessen, hevdet hun at hun ikke fikk se kontraktene som Per undertegnet med faren.

Hun var ikke så opptatt av detaljene rundt overtakelsen, hevdet hun.

Veronicas forsvarer, Frode Sulland, i retten i dag.