- Jeg lukket øynene og ba

Christopher Nelson og Raymond Mont-Littlefield var på vei ut av Irak, da helikopteret deres ble skutt ned søndag. 15 av kameratene døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble det varslet at det ville komme kraftige angrep i Irak i helga. Søndag ble et amerikansk CH-47 Chinookhelikopter skutt ned. 27 mennesker ble skadd, og 15 ble drept i det som er det blodigste enkeltangrepet mot okkupasjonsmakten siden krigen begynte 20. mars.

- Jeg hørte et høyt smell. Så lukket jeg øynene og ba, sier sersjant Christopher Nelson.

27-åringen snakket med pressen fra sykesenga på Landstuhl-sykehuset i Tyskland i dag, sammen med sin jevngamle kamerat, sersjant Raymond Mont-Littlefield.

Mistet bevisstheten

Søndag skulle de ut av Irak. Nelson skulle besøke moren og den ene sønnen sin i Texas, mens Mont-Littlefield skulle hjem for å være til stede da hans høygravide kone nedkom med deres førstefødte.

Soldatene spøkte med hverandre om bord i helikopteret, og noen tok bilder som de skulle vise til familie og venner hjemme. De snakket om sport og planene sine under permisjonen. Så kom eksplosjonen.

- Jeg vet ikke hva som skjedde etter at vi ble truffet. Jeg ble slått bevisstløs, og da jeg våknet var jeg på bakken med vrakrester overalt rundt meg, sier Nelson.

- Jeg så medisinsk personell som prøvde å trekke folk ut av helikopteret. Jeg kjente bensinlukt, men kunne ikke se flammer.

Vitner på bakken har sagt at ukjente menn avfyrte flere raketter. Verken Nelson eller Mont-Littlefield så eller hørte noe før det smalt.

- Etter at jeg hørte eksplosjonen, begynte helikopteret å riste. Jeg la merke til at det falt. Deretter mistet jeg bevisstheten, sier Mont-Littlefield.

- Det neste jeg husker er at jeg våknet på sykehuset.

- Må etterforskes

Begge soldatene sier de vil tilbake til slagmarken når de er friske igjen.

- Jeg tror jeg kommer tilbake hit med tida. Dette kommer til å pågå i mange år. Jeg er klar, og vil være stolt over å reise tilbake. Det er mange mennesker i Irak som trenger vår hjelp, sier Mont-Littlefield.

Christopher Nelson er enig med kameraten.

- Jeg skulle ønske jeg var sammen med troppen min nå. Vi er som en stor familie.

Den demokratiske senatoren Dick Dublin har skrevet brev til forsvarsminister Donald Rumsfeld og bedt om å få vite om helikopteret hadde tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

- Jeg ber deg etterforske, og svare så raskt som mulig på om helikopteret som ble skutt ned søndag hadde et fungerende ALQ-156-system om bord, med rakettavledende bluss og armerte seter, står det i brevet.

SKADD: Raymond Mont-Littlefield (t.v.) og Christopher Nelson møtte pressen fra sykesenga i dag.
SKUTT NED: Amerikanske soldater inspiserer vraket av helikopteret som ble skutt ned søndag.
CHINOOK: Soldatene satt i et slikt CH-47 Chinookhelikopter.