OVERGIR SEG: Bildet fra den algeriske TV-stasjonen Ennahar viser angivelig gisler i ferd med å overgi seg til gisseltakerne. Bildet skal være tatt onsdag eller torsdag. Foto: ENNAHAR TV / AFP / NTB SCANPIX
OVERGIR SEG: Bildet fra den algeriske TV-stasjonen Ennahar viser angivelig gisler i ferd med å overgi seg til gisseltakerne. Bildet skal være tatt onsdag eller torsdag. Foto: ENNAHAR TV / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg lukket øynene og overlot alt til skjebnen

Gisselet Ruben (49) beskriver hva som skjedde da bilen han satt i, ble beskutt av hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg lukket øynene og overlot alt til skjebnen, forteller den filippinske sivilingeniøren Ruben Andrada til nyhetsbyrået AP.

Ble angrepet 49-åringen beskriver i detalj hva som skjedde da gisseltakerne torsdag bestemte seg for å laste inn gislene i SUV-er og flytte dem fra personalboligene til raffineriet inne på Tiguentourine-anlegget i In Aménas. Som kjent endte manøveren i at den algeriske hæren gikk til angrep, bl.a. med helikoptre, med resultatet at så vel gisler som -takere ble drept.

- Da vi kjørte fra boligkomplekset, var det skyting overalt, sier Andrada.

Han forteller at bilen han satt i, veltet. Det ga ham og flere andre muligheten til å rømme - men han pådro seg kutt og blåmerker, og ble truffet av ei kule i den høyre albuen.

- Jeg så restene av sprengte kjøretøy, og en gisseltaker hadde mistet beinet, sier han.

Andrada forteller at han og flere andre gisler ble brukt som menneskelige skjold, og ble påsatt belter med eksplosiver rundt halsen som ville detonere dersom de prøvde å flykte.

Fem nordmenn savnet Filippineren er en av de til sammen 107 utenlandske gislene som er frigitt, i tillegg til 685 algeriske arbeidere, ifølge offisielle algeriske tall. 32 gisseltakere og 23 gisler er drept.

Statoil hadde i utgangspunktet 13 norske ansatte på anlegget da gisseltakerne slo til onsdag. Fire unngikk å bli tatt som gisler, mens ytterligere fire er kommet til rette de to siste døgnene. Dermed gjenstår fem nordmenn som det ikke er gjort rede for.

Algeriske myndigheter fikk først hard kritikk for å ha gått til angrep på gisseltakerne, spesielt siden så mange gisler døde - men så vel britiske som franske og norske myndigheter uttrykker forståelse for handlingsmåten.