«Jeg lurer på hva som foregår oppe i huet på'n»

Partileder Thorbjørn Jagland beskyldes nå for å skade eget parti. I går ble han mer skjelt ut enn noen Ap-leder har opplevd før ham. Til og med partilegenden Haakon Lie (96) er sviende krass i sine bemerkninger om Jagland.Landsstyremøtet åpner klokka 14.00 med taler av Jagland og Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale Ap-folk sto regelrett i kø for å skjelle ut Ap-leder Thorbjørn Jagland i går for hans nedsettende påstander om Jens Stoltenberg. Det sies rett ut at Ap-leder Thorbjørn Jagland er til skade for partiet.

Jaglands uttalelser til TV2, der han indirekte legger skylden for det katastrofale stortingsvalget i fjor på Jens Stoltenberg, slo i går brutalt tilbake på ham selv.

Arbeiderpartiets legendariske partisekretær Haakon Lie, som fyller 97 år 22. september, levnet liten tvil om hva han mente da Dagbladet snakket med ham i går. Han undrer seg over Thorbjørn Jaglands hatske utspill mot Jens Stoltenberg:

- Jeg lurer på hva som foregår oppe i huet på'n, sier Lie til Dagbladet.

Haakon Lie, som i fjor ble feiret for sitt over 80-årige medlemskap i Arbeiderpartiet, vil ikke la seg intervjue mer om den opprivende striden om nestledervervet og kampen mellom Jagland og Stoltenberg. Han misliker situasjonen i partiet.

- Dette som nå skjer, er vondt. Virkelig vondt, sier Lie.

Dagbladet konfronterte Jagland med Haakon Lies uttalelser i går kveld.

- Nei, det..., var alt Jagland sa før han lukket bildøra og kjørte hjem til Lier.

Mer bråk

I dag går partileder Thorbjørn Jagland på talerstolen under Ap's landsstyremøte på Gardermoen. Der vil han stikk i strid med ønskene fra Jens Stoltenberg og en rekke sentrale Ap-politikere fortsette debatten om ukulturen i partiet. Jaglands utfall mot Stoltenberg og deler av partiet har vakt så sterke reaksjoner at dagens landsstyremøtet kan ende i rabalder.

- Thorbjørn hadde mulighet til å gå av med ære og verdighet. Det Jagland nå gjør, styrker meg i alle fall i troen på at han ikke burde fortsatt som leder. Dette er smålig. For meg blir ikke Jagland stående som en av de mest respekterte Ap-lederne, sier fylkesleder i Akershus Sverre Myrli. Han opplever Jaglands uttalelser som overlagt angrep på Jens Stoltenberg.

- Ja, Jaglands uttalelser er et nøye planlagt angrep på Jens. Jagland sier at det ikke var sånn ment. Men budskapet er ikke til å misforstå. Det er ikke første gang. Forrige uke sendte Jagland et brev som også var et angrep på Jens, sier Myrli, som hadde forventet at partiets fremste tillitsvalgte gikk i bresjen for å skape ro og optimisme.

- Det gjør ikke partilederen. Det han sier nå, er ødeleggende for partiet. Det er ikke rart folk ikke stemmer på Ap, sier Myrli.

Selvpining

Stortingsrepresentant og en av Jaglands tidligere støttespillere Ranveig Frøyland snur nå ryggen fullstendig til det Jagland sier og mener partilederens uttalelser vil virke demotiverende på partiarbeidet.

- Vi var enige om at alle tillitsvalgte nå skulle se framover og utmeisle en best mulig politikk for partiet. Da kan vi ikke fortsette å gi hverandre skylden for alt som har gått galt. Det skuffer meg veldig at disse personkarakteristikkene nå dras opp igjen. Det er selvpining, og det trenger ikke partiet nå.

Tidligere statsrådkollega av Jagland og mangeårig stortingsrepresentant Sylvia Brustad er krystallklar i kritikken av Jagland.

- Det blir direkte galt av Jagland når han skyver ansvaret over på Jens for dårlige valg. Vi har et felles ansvar. De uttalelsene han kommer med nå, skader partiet. Nå er jeg drittlei!

Valgresultatet er like mye Jaglands ansvar som andres, sier Brustad.

- Det er latterlig å prøve å legge skyld på en person for Ap's nedtur når vi vet at vi har et kollektivt ansvar. Denne debatten om hvem som har skylden, har ikke noe for seg. Dette må vi nå legge bak oss. Vi har hatt personkamp i Ap i flere år. Det er jævla frustrerende når vi prøver å fokusere på politikk, sier tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen til Dagbladet.

Han mener Jagland skader Ap's og Stoltenbergs muligheter til å fokusere på politikk, ved å holde liv i personstriden.

- Jeg forstår at Jagland prøver å rettferdiggjøre seg, og at han tenker på sitt ettermæle. Og Jagland er en av de mest undervurderte politikere i Norge. Det er få som har vært utsatt for et så hardt press over så lang tid.

Men nå må vi begynne å løse saker for folk flest. De gir blaffen i det vi driver og krangler om internt, sier Akselsen til Dagbladet.

- Gjør Jagland det vanskeligere for Stoltenberg å overta som leder?

- Ja, denne striden har også vært vanskelig for Jens. Den har blitt et gnagsår som har slitt på ham, sier Akselsen.

Leder i Nordland Ap Odd Eriksen sier:

- Dette er bare trist. Det at Thorbjørn uttaler seg slik at det blir oppfattet som om han velter ansvaret for dårlige valg over på Jens. Dette skader Jagland mer enn partiet. Vi burde lagt dette bak oss. Jeg orker ikke bruke mer tid på dette nå. Det tror jeg heller ikke partiorganisasjonen vil, sier Eriksen.

Paul Dahlø, fylkesleder Troms Ap:

- Jeg beklager at Thorbjørn Jagland har valgt en slik sorti som partileder. Jeg hører hva han sier om at noen må si ifra, men jeg er bekymret for debatten, og forundret over det som skjer. Jeg likte ikke det jeg hørte, og beklager utspillet. I Nord-Norge vil vi fokusere på politikk, og det skal vi fortsette med, uavhengig av slik persondebatt.

Solveig Solbakken, fylkesleder Aust-Agder Ap:

- Dette vil jeg ikke kommentere overhodet, jeg vil ikke bidra noe mer til slik persondebatt. Ring meg og spør om politikk i stedet.

Odd Eriksen, fylkesleder Nordland Ap:

- Jeg synes det som når skjer er trist. Jeg ønsker ikke å gå inn på en debatt som den Jagland legger til grunn. Jeg har respekt for ham som leder, derfor er det ekstra trist at han i siste del av sin karriere som partileder gjør det han gjør nå. Jeg tror ikke dette får store konsekvenser for partiet, men det vil redusere innsatsen Thorbjørn Jagland har gjort, og svekke omdømmet hans. Han fortjener det ikke, men han har valgt det selv. Det er bare trist.

Sonja Mandt Bartholsen, fylkesleder Vestfold Ap:

- Jeg setter ikke veldig stor pris på dette. Jeg trodde vi var ferdige med personstriden mellom Jagland og Stoltenberg. Jeg synes det er leit at det har blitt sånn. Vi får håpe på det beste for Arbeiderpartiet, men det blir enda mer hardt arbeid. Jeg har fått reaksjoner allerede, og synes ikke dette er positivt.

Hanne Harlem, tidligere justisminister:

- Jeg tror ikke jeg bidrar til sinnets munterhet om jeg bidrar med mine tanker om dette.

Eirin Faldet, stortingsrepresentant Ap, Hedmark:

- Jeg har hørt det før. Det får stå for Jaglands egen regning, og jeg synes det er trist. Det er aldri bra for et parti å fokusere på personkonflikt. Der er aldri lurt, det har vist seg i alle partier.

Tom Rune Thorvaldsen, fylkesleder Vest-Agder Ap:

- Jeg har mange tanker om dette. Jeg synes dette er uprofesjonelt, og trodde vi nå skulle konsentrere oss om forberedelser til landsmøtet. Dette er uklokt, og forstyrrer partiets arbeid. Jeg håper nå at den ledelsen som kommer blir klar og autoritær, det trenger organisasjonen. Det blir helt søkt hele greia, måten Jagland kommenterte valgresultatene på var helt usaklig. Jeg kommer akkurat fra møte i fylkespartiet, og der sier folk at de må få påfyll slik at de har lyst til å fortsette dette arbeidet. Jaglands utspill virket stikk motsatt. Motivasjonen tappes kraftig av dette.

Gunn Olsen, fylkesleder Telemark Ap:

- Det var ikke noe nytt, men jeg er som ganske mange andre lei av persondebattene. De er ødeleggende for partiet, uansett om det er Jagland eller andre som setter dem i gang. På vegne av Telemark Ap kan jeg si at vi er lei av dette.

Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Ap:

- Jeg satt i møter og fikk ikke sett programmet. Egentlig har jeg ingen kommentar, men vi trengte ikke dette akkurat nå. Det er det mest uvirkelige jeg har opplevd i Arbeiderpartiet.

Grete Berget, barne- og familieminister i Jaglands regjering:

- Dette er sterk kost. Jeg synes det er vondt å se, men nå håper jeg at det kan bli ro. At Jens får føre skuta videre uten at Thorbjørn sitter der som overdommer og overprøver politikken hans.

Grete Faremo, olje- og energiminister i Jaglands regjering:

- Jeg lurer jo på hva Jagland tenker rundt sitt eget ansvar som leder. Jeg synes programmet demonstrerte en uakseptabel slalåmkjøring inn og ut av det lederansvaret han har hatt disse siste ti årene. Det å ikke lykkes som leder er en ærlig sak - og ikke noe hinder for å være en god politiker. Men Jagland tar et helt uforståelig grep om sin avgang. Jeg synes han gjør det vanskelig for dem som skal følge etter.

Ingunn Yssen, tidligere Ap-statssekretær:

- Det er virkelig oppsiktsvekkende at Jagland gjør dette, han som alltid har påberopt seg å ville partiets beste. For dette er ikke bra for Arbeiderpartiet. Jagland har utspilt sin rolle i Ap, men det er ingen hemmelighet. Han sier det jo selv.

Reiulf Steen, tidligere partileder Ønsker ikke å kommentere utspillet fra Thorbjørn Jagland, Yngve Hågensen og Grete Knudsen. Han nøyer seg bare med en karakteristikk: «Dette er bare trist. Dønn trist.»

Følgende personer sentralt i Arbeiderpartiet ønsket ikke å uttale seg om Thorbjørn Jaglands utspill:

Dag Terje Andersen , landbruksminister i Jaglands regjering, Turid Birkeland , kulturminister i Jaglands regjering, Karl Erik Schjøtt-Pedersen , fiskeriminister i Jaglands regjering, Jørgen Kosmo , forsvarsminister i Jaglands regjering, Gerd- Liv Valla , justisminister i Jaglands regjering, Grete Knudsen , handelsminister i Jaglands regjering, Gro Balas , tidligere leder Europabevegelsen, Bjørn Tore Godal , forsvarsminister i Jaglands regjering, Tor Bremer , fylkesleder Sogn og Fjordane Ap, Gunnar Krogstad , fylkesleder Sør-Trøndelag Ap.

SLAKTES: Partileder Thorbjørn Jaglands karakteristikker av Jens Stoltenberg slo i går med voldsom kraft tilbake på ham selv.