PÅ FLUKT:  Syriske flyktninger på vei inn i Tyrkia. Langt over to millioner syrere har kommet seg ut av sitt borgerkrigsrammede hjemland og er på flukt i nabolandene. På andre siden av grensa, et sted relativt nær den tyrkiske grensa, skal nå de norsk-somaliske jentene på 16 og 19 år være. De skal angre på at de dro inn i Syria, og vil hjem, ifølge jentenes far. Foto: Gregorio Borgia / Ap / Scanpix
PÅ FLUKT: Syriske flyktninger på vei inn i Tyrkia. Langt over to millioner syrere har kommet seg ut av sitt borgerkrigsrammede hjemland og er på flukt i nabolandene. På andre siden av grensa, et sted relativt nær den tyrkiske grensa, skal nå de norsk-somaliske jentene på 16 og 19 år være. De skal angre på at de dro inn i Syria, og vil hjem, ifølge jentenes far. Foto: Gregorio Borgia / Ap / ScanpixVis mer

- Jeg må dra til Syria for å hente ut jentene mine

Fått kontakt med sine døtre via Facebook. De angrer og vil hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den tyrkiske millionbyen Hatay, rundt 50 kilometer fra Syria, sitter den norsk-somaliske faren og venter. I går kveld fikk han bekreftelse på at hans to døtre på 16 og 19 år er i Syria, og at de vil hjem.

- Det er sønnen min som hadde kontakt med jentene på Facebook. Han fikk bekreftet at jentene er i Syria, at de er i god behold, men at de angrer på at de dro og vil at pappa kommer og henter dem, sier familiefaren til Dagbladet via telefon.

Venter på hjelp Norsk-somalieren har fått økonomisk bistand fra familie og venner for å være i Tyrkia og leite etter døtrene sine. Han har gått Hatay rundt til fots, og venter nå på at folk fra Den frie syriske hæren skal ta ham med inn i Syria for å finne døtrene.

- Vi vet ikke akkurat hvor de er i Syria. Men det vet kanskje politiet, siden de kanskje kan overvåke Facebook og se hvor døtrene mine befinner seg, sier faren til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Nå venter jeg bare på grønt lys fra de folkene som skal hjelpe meg. De er veldig greie med meg, og jeg slipper å betale noe for å bli med dem inn i Syria. Det er ikke opp til meg når vi skal dra, jeg venter bare på klarsignal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ekstremisme Familiefaren er ikke sikker på hvordan situasjonen er for jentene hans, og om de holdes i Syria mot sin vilje.

- Men det jeg vet, er at folk som praktiserer den ordentlige islam ikke ville ha godtatt at to jenter drar på egen hånd til Syria. Islam tillater ikke at de dro til. Dette handler ikke om religion. Dette er ekstremisme, sier familiefaren til Dagbladet. 

Mobil avslått Før broren var i kontakt med søstrene i går kveld, var det det to og en halv uke siden faren hadde kontakt med døtrene sist: «Pappa, bare glem det. Det er for sent», sa datteren på 19 år til faren da.

- Det er forferdelig. En ekstrem situasjon for meg og familien. Jeg prøver å ringe jentene hele tiden, men mobilen er slått av, sa faren til Dagbladet for to dager siden.

Nå har han håp.

- Det er bra å vite at de skal være i god behold, og jeg håper alt ordner seg snart.

Niqab For rundt ett år siden begynte de to døtrene hans å gå med niqab, ifølge faren. Han og den eldste datteren var ikke enige om hvordan de tolket islam.

- Før diskuterte alltid jeg og min eldste datter religion. Jeg kan en del om religion, og forsøkte å overtale og veilede henne for å få henne inn på riktig vei. Men de siste tre månedene før hun dro, sluttet hun å diskutere religion med meg. Jeg trodde det var en bra ting. At hun hadde roet seg ned, men nå viser det seg jo at det var helt motsatt, sier faren.

Vil ikke hjem Da Dagbladet snakket med faren tirsdag sa han at norsk politi har bedt ham om å dra hjem til Norge.
- Men jeg er en far og kan ikke reise tilbake før jeg finner døtrene mine, sa norsksomalieren.

- Vi jobber for om mulig å få verifisert det faren gir av informasjon. Så langt har vi ikke noe informasjon om at de holdes mot sin vilje, sier kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo.

Politiets råd til faren er fortsatt at han kommer hjem til Norge, sier hun.

- Vi mener fortsatt at det beste for ham er å komme tilbake til Norge. Vi har etablert et kontaktnett med lokalt politi og vil gi ham oppdatering på den nødvendige informasjonen daglig. Han befinner seg i et område der det er utrygt og kan utsette seg selv for fare, sier hun.