Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg må få slåss for alle de som er i min familie»

Men Stoltenberg beklager: - Bør ikke ta den typen telefoner.

TAR FORBEHOLD: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen mener han har rett til å være pårørende som ringer sykehustopper, selv om han er statsråd. Foto: Henning Lillegård
TAR FORBEHOLD: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen mener han har rett til å være pårørende som ringer sykehustopper, selv om han er statsråd. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Statsminister Jens Stoltenberg tar klar avstand fra helseministerens telefoner til sykehusledelen på Ullevål for å hjelpe politikerkollega og samfylking Inge Ryan (SV).

- Men bør ikke ta den typen telefoner, spesielt ikke om mennesker man kjenner. Det har Bjarne Håkon Hanssen beklaget, og det var klokt, sier Stoltenberg til NRK 2-programmet Søndagsavisen i formiddag.
 

Selv om Bjarne Håkon Hanssen i går innrømmet at det var feil av ham å ringe til sykehustoppene som helseminister på vegne av en venn, insisterer han på at han vil ringe på vegne av familien, selv om han er helseminister.

- Jeg tar et viktig forbehold om at jeg må få lov til å slåss for alle de som er i min familie og at jeg har en rett til å være pårørende. Da hadde jeg understreket veldig sterkt at jeg bare ringte som pårørende, sier Hanssen til Dagbladet.


- Men ville ikke det vært like problematisk, all den tid det også er en helseminister som ringer?


- Det ville helt klart vært vanskelig, men jeg forbeholder meg retten til å være pårørende. Men jeg ser det er problematisk her at en får en diskusjon om det kan være snakk om en vennetjeneste i dette tilfelle.


Ringte for SVer

Lørdag kunne Dagbladet avsløre at Bjarne Håkon Hanssen ringte til sykehusdirektør og tidligere Ap-statsråd, Tove Strand, for å forsikre seg om at vennen og SVs parlamentariske leder, Inge Ryan, fikk god behandling på Ullevål universitetssykehus.

Etter kritikkstorm i hele går fra legehold og fra opposisjonen la helse- og omsorgsministeren seg flat og beklaget at han lørdag for en uke siden ringte Strand og to andre sykehustopper.

I går forklarte Ryan at han hadde vært misfornøyd med noe ved oppholdet på Ullevål, men verken han eller Bjarne Håkon Hanssen vil oppklare hva misnøyen besto i.

Klaget over trekk
Men ifølge Dagbladets opplysninger klaget Ryan over trekk på rommet. Ryan hadde lungebetennelse og høy feber og ble innlagt ved Infeksjonsmedisinsk avdeling der det bare er enerom. En del av rommene er toppmoderne isolatrom. Men disse rommene har også mye ustyr og en type aircondition som kan virke ubehagelig.

Direktør ved Ullevål sykehus, Tove Strand, sier hun ikke vil kommentere enkeltpasienter. Heller ikke avdelingsoverlege Vidar Ormaasen vil kommentere Dagbladets opplysninger.

Ble bekymret
Overfor Dagbladet bekrefter Hanssen at det var Inge Ryan selv som tok kontakt med ham.

— Det var Inge Ryan som ringte meg.

Etter det tok Hanssen selv kontakt med sykehusdirektør Tove Strand.

— Jeg sa bare det at jeg hadde snakket med Inge Ryan, og at det var deler av den historien han fortalte meg som jeg var bekymret for. Også ba jeg henne forsikre meg om at han fikk god behandling.

Hanssen skal ikke ha fortalt henne konkret hva ved Inge Ryans historie som gjord at han tok kontakt.

— Nei, jeg gjorde ikke det. Men det viktigste for meg nå er å si at dette kan jeg ikke holde på med. Det skapes et inntrykk av det ytes vennetjenester. Slik skal det ikke være, sier Hanssen.

Vil ikke si hvorfor
Men han vil ikke si hva det var ved sykehushistorien som han reagerte så kraftig på at han mente det var grunn til å ta kontakt med sykehusdirektøren og to andre sykehustopper for.

— Det var noe i den sykehushistorien som virket veldig merkelig. Det er det jeg kan si, men jeg mener at jeg ville ha oppført meg på samme måte om det var noen jeg ikke kjente, også, sier han og legger til:

— Jeg ringte for å forsikre meg om at Inge fikk god behandling, og samtidig ringte jeg for å finne ut av om den gamle regelen om at stortingsrepresentanter skal ligge på Rikshospitalet gjelder fortsatt. Det har jeg fått bekreftet at er borte. Den er ikke relevant lenger.

— Stemmer det at Ryan skal ha klaget på trekk og grunnen til misnøye. Var det derfor du ringte?

—Det har jeg ingen kommentar til.

Lovet god behandling
Hanssen ble beroliget av svaret Strand ga.

— Hun lovet meg at hun skulle forsikre seg om at han skulle få god behandling.

Etter det ringte han til administrerende direktør for Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, for å få oppklaring i reglementet for stortingsrepresentanter og om de fortsatt skal legges inn på Rikshospitalet. Hun skal ha vært opptatt og satte ham i kontakt med administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo universitetssykehus.

— Insisterte du på at de skulle gjøre noe konkret for Inge Ryan?

— Nei, jeg er ikke i stand til å gjøre det, jeg bare ba dem forsikre seg om at han fikk god behandling. Hvis det var slik at ledelsen tok det videre, og det har ført til at han fikk en bedre behandling, så må jo det være på faglig grunnlag, sier Hanssen.

Tung dag
—Avdelingsoverlege Vidar Ormaasen ved Ullevål universitetssykehus sier til Dagbladet at det at du tok kontakt kunne oppleves som et pålegg og en overstyring. Hva har du å si til det?

—Jeg har lyst å si til overlegen og alle andre at dette har vært en lærerik dag. Det har vært en tung dag. Jeg har vært veldig lei meg. Jeg har sett at det har blitt en debatt om vi har et helsesystem som gjør forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker. Når jeg selv ser at jeg bidrar til å skape et inntrykk av det er gjort forskjell på folk, så blir det en veldig trist dag for meg, sier Hanssen.

—Er du kjent med at det ble gjort endringer eller forbedringer etter at du tok disse tre telefonene til Ullevål?

—Det vet jeg ikke noe om, jeg har ikke etterspurt konsekvensene av telefonene jeg tok. Men jeg traff jo Inge Ryan fredag kveld på regjeringens sommerfest. Da spurte jeg om han hadde det bra. Han var jo ikke hundre prosent, men han var god nok til at han var oppe og på fest, sier Hanssen.

Fører ikke logg
Hanssen forteller til Dagbladet at han ofte får telefoner eller henvendelser fra pasienter som mener de ikke har fått god nok hjelp. Ofte tar Hanssen da kontakt med sykehustoppene, på samme måte som i Inge Ryans tilfelle.

— Hvor mange ganger har du gjort det på vegne av andre pasienter?

— La oss si at det har skjedd en 10-20 ganger. Jeg fører ikke noe logg på det. Det kan være at jeg har fått et brev og at jeg i svarbrevet sender en kopi til den aktuelle helseregionen. Da føler jeg at jeg har signalisert at jeg er opptatt av saken. Det er en del av det å være politiker at enkeltpersoner tar kontakt med deg og gjør deg oppmerksom på at de ikke har blitt behandlet rett.

— Hva pleier du å gjøre når du blir kontaktet?

— Jeg ringer og spør om de er fornøyd med måten de har behandlet en pasient på. Det har ikke vært snakk om venner. Da oppleves det som mye mindre problematisk. I denne saken er det et dobbeltproblem. Det ene er at han er en venn. Det andre er at det virker som at jeg mener Inge Ryan skulle ha fått en annen behandling i denne saken fordi han er stortingsrepresentant, sier Hanssen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling