Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg må ha hatt en slags blackout

Ulykkessjåføren fra Bjørkelangen-ulykken husker ingenting. - Jeg er vel en ganske god sjåfør, forklarte bilmekanikeren og rallysjåføren.

 VENNINNER:  En siste hilsen til Sara og Tiril lagt ned på ulykkesstedet på Bjørkelangen dagen etter ulykken. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET.
VENNINNER: En siste hilsen til Sara og Tiril lagt ned på ulykkesstedet på Bjørkelangen dagen etter ulykken. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Med det ene ordet«ikke» og risting på hodet svarte den 48 år gamle bilmekanikeren på tiltalepunktet om uaktsomt drap på de to jentene under den skjebnesvangre bilturen på fylkesvei 229 på Bjørkelangen i Akershus på ettermiddagen 11, januar i fjor.

«Nei» var det korte svaret på neste tiltalepunkt om uaktsom kjøring.

Han var preget av situasjonen da han satte seg mellom sine forsvarere Gunhild Lærum og Gard Lier da straffesaken startet i Nedre Romerike tingrett fredag.

Advokat Gunhild Lærum har lenge varslet at sjåføren ville svare nei på skyldspørsmål fordi han ikke husker noe av det som skjedde   på ulykkestidspunktet.

- Jeg må ha hatt hukommelsestap eller blackout eller hva det heter. Jeg er ikke bygd sånn at jeg slår meg til ro med det, og har prøvd å grave fram hva som kan ha skjedd. Det står «sjokk»i alle forklaringer, og jeg kan ikke huske å ha sett noen hest der det skjedde, forklarte tiltalte.

I RETTEN: Aktørene har tatt plass i rettssalen i Nedre Romerike tingrett, fredag morgen - aktor, politiadvokat Kåre Kalvø til høyre, politibetjent Ola Fallang ved  Aurskog Høland lensmannskontor til venstre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
I RETTEN: Aktørene har tatt plass i rettssalen i Nedre Romerike tingrett, fredag morgen - aktor, politiadvokat Kåre Kalvø til høyre, politibetjent Ola Fallang ved Aurskog Høland lensmannskontor til venstre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Tekniske undersøkelser har vist at det ikke var noe galt med den drøyt ett år gamle, firehulsdrevne Volkswagen Transporter, som han kjørte.

Aktor, politiadvokat Kåre Kalvø, startet sitt innledningsforedrag at det var glatt, såkalt underkjølt , på ulykkestidspunktet. Men det er ulike beskrivelser av hvor glatt det var, og dette punktet blir tatt opp seinere i rettssaken, opplyste aktor.

- Ja, jeg kjørte med piggdekk, svarte sjåføren på direkte spørsmål fra aktor.

Rallysjåfør
Tiltalte bekreftet på aktors spørsmål at han har erfaring som sjåfør i mange rallyløp.

- Er du en god sjåfør ?

- Ja, normalt god kanskje, svarte tiltalte stillferdig etter et par sekunders tenkepause.

image: - Jeg må ha hatt en slags blackout

Normalt ville han kjørt av veien når han hadde kommet opp i en slik situasjon når han hadde registrert at han ikke kunne stoppe for noen i veibanen.

- Det er det som har plaget meg mest etterpå, at jeg ikke gjorde det som var naturlig. Jeg husker ikke noe fra hele dagen, forklarte han.

Han la selv fram tre teoretiske årsaker til det som skjedde; 1) at hjernen koplet ut og at han fikk en form for blackout, 2) at han ble blendet av lys i motgående retning og 3) at han skal ha forsøkt å unngå å kjøre på en annen hest langs veien. Men han husker ikke.

- Kan du ha sovnet, spurte aktor ?

- Nei, det utelukker jeg helt, svarte tiltalte raskt.

- Det hadde vært så deilig for meg å kunne si hva som hadde skjedd, for da kunne jeg forsvart meg litt. Men det kan jeg dessverre ikke, sa tiltalte.

 
Kom fra bilverkstedet
48-åringen har et bilverksted fem minutter fra ulykkesstedet, og hver lørdag pleier han å være innom for å rydde etter arbeidsuka og gjøre klart for neste.

Han har også fått fortalt at han skulle kjøre til Bjørkelangen for å se på en leilighet til sin mor.

Ulykken skjedde lørdag 11. januar i fjor, da sjåføren kjørte på de to jentene som var på tur på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

Bilen traff hestevogna med de to jentene bakfra ved enden av en lang, oversiktlig slette like før fartsgrensen går ned fra 80 til 60 kilometer i timen.

Det var ingen vitner til selve sammenstøtet, og retten skal i ettermiddag på befaring på ulykkesstedet.
- Skjønner foreldrene er sinte
Forsvarer Gunhild Lærum innledet med å si at hennes klient er helt knuts og svært lei seg for at han ikke husker noe.

- Vi skjønner at at foreldrene kan være sinte for at han ikke husker noe, men dette er ikke noe forsøk fra denne siden for å unndra seg et eventuelt ansvar for det tragiske som skjedde.

 - Det er ingen tvil om at jentene ikke har noen skyld for det som skjedde, og at de største ofrene sitter på den andre siden, sa advokat Lærum med adresse til plassen der de to jentenes foreldre og deres bistandsadvokater sitter i retten.

Tiltaltes fastlege er ett av vitnene som kommer i retten seinere i dagen, for blant annet å gi en medisinsk vurdering om sjåføren kan ha fått et illebefinnende.,

Også andre medisinsk sakkyndige er innkalt som vitner.

I et avhør på lensmannskontoret fem dager etter ulykken, hadde sjåføren forklart at han gikk beroligende medisiner.

- Har du tatt noe i dag, spurte forvarer Gunhild Lærum i retten i formiddag.

TIL STEDE: Faren til en av de to drepte jentene, Sara, sittende til høyre i bildet, er til stede i retten. Bak de to bistansadvokatene til jentenes familier, Stine Dordy Laier Nybø og Christian Lundin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL STEDE: Faren til en av de to drepte jentene, Sara, sittende til høyre i bildet, er til stede i retten. Bak de to bistansadvokatene til jentenes familier, Stine Dordy Laier Nybø og Christian Lundin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Ja, bare en tablett i dag. Men det var flere den gangen, svarte tiltalte, med referanse til avhøret fem dager etter ulykken.

- Er det en bløff at du ikke husker, spurte advokat Lærum ?

- Nei, jeg er ingen bløffer, svarte tiltalte kontant.

- Hadde du vært på fest eller drukket alkohol kvelden før, spurte Lærum.

- Nei, vi var vel hjemme, vi svarte tiltalte. Han understreket at han var nøye med ikke å kjøre bil dagen derpå og heller ikke bruke mobiltelefon når han sitter bak rattet.

Alvorlige hodeskader
Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

 ULYKKESSTEDET:  Venner og minnet Tiril og Sarah der ulykken skjedde i flere dager etterpå. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET.
ULYKKESSTEDET: Venner og minnet Tiril og Sarah der ulykken skjedde i flere dager etterpå. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET. Vis mer

Sjåføren ble først siktet for uaktsom kjøring, men er nå tiltalt for uaktsomt drap på de to jentene. Strafferammen er inntil tre års fengsel.

Han vedgår at han kjørte bilen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!