«Jeg må ikke tegne Muhammed»

En av Europas viktigste aviser, El Pais, trykker Muhammed på førstesiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stadig flere internasjonale medier trykker tegninger av Muhammed for å forklare leserne hva som har fått væpnede palestinere til å gå amok mot EU-kontorer på Gaza, og muslimer verden over til å brenne norske og danske flagg.

Nå har en av Europas ledende aviser, den spanske storavisen «El Pais», illustrert sin førsteside med en karikatur av profeten Muhammed.

Laget av tekst

I tegningen, som første gangen ble trykket i franske Le Monde i går, er Muhammeds ansikt laget av skriftlinjer hvor det står «Jeg må ikke tegne Muhammed» på fransk.

Tegningen illustrerer saken som omtaler alt bråket som har oppstått etter at Jyllands-Posten trykket 12 karikaturer av Muhammed i september i fjor.

Trykkes i muslimske land

Tegningene har ført til en debatt om ytringsfrihet i Europa samtidig som stadig flere europeiske flagg brennes i muslimske land verden over. Til nå har aviser i Frankrike, Tyskland, Spania, Sveits og Ungarn trykket tegningene fra Jyllands-Posten. I Frankrike fikk sjefredaktøren av avisa Raymond Lakah sparken etter å ha trykket bildene.

Også flere medier i muslimske land våget å vise karikaturene.

I Jordan fikk redaktøren av avisen Shihan sparken i går for å ha trykket tegninger fra Jyllands-Posten suplert med en selvkritisk leder om den muslimske harmen.

Tilgitt i Indonesia

I Indonesia viste avisa «Rakyat Merdeka» en av Jyllands-Postens tegninger på sin internettutgave en kort periode i går.

Demonstrantene, som i dag stormet ambassadebygningen som huser den norske, svenske, finske og danske ambassaden i Indonesia, tok turen innom avisa etter å ha brent det danske flagget.

Der ble de møtt av redaktøren som sa de publiserte bildet for å forklare leserne hva saken dreide seg om. Det skal demonstrantene ha akseptert, skriver avisa på nettutgaven i dag, og beklager samtidig hvis noen føler seg støtt av bildet.

I FRONT: El Pais - en av Europas ledende aviser - brukte stor plass på forsiden for å vise hva Muhammed-saken handler om.