«Jeg må leve med angsten resten av livet»

Raymond Johansen (36) regner med å måtte leve med angsten resten av livet, selv om de som torturerte ham er dømt til strenge straffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg er fortsatt satt ut av spill, men håper at jeg kan komme tilbake til Trondheim og at både jeg og barna mine kan få et trygt liv, sier Johansen til Dagbladet.

Han har vært under beskyttelse av politiet i lang tid, og kan fortsatt ikke oppholde seg i Trondheim. Dommen mottok han på hemmelig sted.

- Jeg er tilfreds med å bli trodd av retten. Viktigere en antall år i fengsel, er rettens klare signal om at slike handlinger ikke kan godtas her i landet, sier Johansen.

Kidnappingen og torturen av 36-åringen representerer ifølge Trondheim tingrett «en ny utvikling av kriminaliteten i landet». Retten slår fast at «flere som tilhører et kriminelt miljø har foretatt en organisert avstraffelse av en uskyldig person», og mener det er nødvendig å reagere med en streng straff.

Dommen

En 23 år gammel russer og to serbere på 41 og 25 år blir av retten betegnet som sakens hovedmenn. De ble i går dømt til fire års fengsel. En 22 år gammel serber og en 47-årig nordmann, som etter rettens mening har hatt en mer begrenset rolle, ble dømt til henholdsvis 2,6 år og 1,6 års fengsel. Alle tiltalte er dømt til å gi Raymond Johansen en oppreisningserstatning på til sammen 120000 kroner.

Nordmannen tok betenkningstid, mens de fire andre tiltalte anket dommen på stedet. Alle virket uberørt da dommer Øyvind Smukkestad leste den alvorlige domsslutningen.

Aktor Per M. Schjetne sier til Dagbladet at det er all grunn til å være fornøyd med domsresultatet.

- Det er ingen store overraskelser i premissene, på bakgrunn av den massive bevisførselen.

- Vi har ikke bare kommet inn i hodet til hver enkelt tiltalt, men også fått fordelt rollene mellom dem, sier aktor.

Hells Angels

Selv om det er kastet mistanke mot andre personer i løpet av rettssaken, og spesielt Hells Angels, vil han ikke sette i gang ny etterforskning.

- Vi vil ikke få flere opplysninger enn dem som har kommet fram i retten, og det er ikke nok til å igangsette ny etterforskning, sier Per M. Schjetne.

Trondheim tingrett finner ikke at mistanken mot Hells Angels har betydning for dommen.

Retten mener det er begått meget alvorlige straffbare handlinger, som i dommen beskrives som «en meget sadistisk tortur».

SADISTISK: Trondheim tingrett betegner mishandlingen av Raymond Johansen som «meget sadistisk tortur» og mener den «representerer en ny utvikling av kriminaliteten i landet».
BLE TRODD: Torturoffer Raymond Johansen.