- Jeg må prøve å være litt Jens, også

Her står Jens Stoltenberg (41), på taket av regjeringsbygget og på maktens tinde. - Men jeg har tenkt å leve så normalt som mulig. Jeg går på Tøyenbadet, hvis ungene vil. Og jeg har tenkt å selge lodd for musikkorpset, det er min spesialitet, sier vår nye statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks uker siden gjorde han et imponerende innhopp som parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Med et byks er han på toppen av regjeringsbygget, med ansvar for landet.

På få uker er livet hans endevendt. Nå vil alle ha hans tid og oppmerksomhet. Alle vet hvor han bor, hva barna heter, og hvilken farge det er på huset. Han må slutte å sykle til jobben, og belage seg på vakthold døgnet rundt.

Men oppi alt sier den ferske statsministeren:

- Jeg har tenkt å leve så normalt som mulig. Jeg må prøve å være litt Jens, også.

Fredag fikk han nøkkelen til kontoret av Kjell Magne Bondevik. I går var arbeidsdagen i gang. Stoltenbergs mål med makten er gi oss gode liv, intet mindre. Og han gleder seg stort til å ta fatt på jobben.

- Jeg vil være med på å gjøre Norge til et godt land å leve i, slik at folk kan bruke sine evner og anlegg til å leve sine egne liv. Og Norge er mulighetenes samfunn. Norge er jo et fantastisk spennende land! sier Stoltenberg.

Ære å tjene Norge

Og som Gro sa til sine medarbeidere i 1981, sier Jens Stoltenberg:

- Dette skal bli gøy! Jeg gleder meg veldig til å ta fatt. Jeg er takknemlig og ydmyk over å ha fått en sånn oppgave. Jeg tror jeg vet hva jeg går til. Jeg regner at det også blir dårlige dager, dager hvor jeg får kritikk og angre på ting jeg har sagt. Men jeg gjør jo dette helt frivillig, sier Stoltenberg.

Ikke personlige venner

Dagbladet skrev i går om at Stoltenberg-regjeringen består av et politisk venne- og familienettverk vårt land knapt har sett maken til. Her er det mange venner, bekjente og gamle studiekamerater.

Stoltenberg ser ikke problemet.

- Jeg er usikker på hva Dagbladet mener med «mine venner». Altså, jeg kjenner jo alle i regjeringen. Men de er ikke mine private og personlige venner. Og det er lenge siden har vært en Ap-regjering med så få medlemmer fra Oslo. Det normale på 90-tallet var at halvparten av regjeringsmedlemmene var fra Oslo. Nå er det seks eller en tredjedel.

- Har du over mange år tenkt ut hvem du en ville ha i regjering?

- Når jeg har truffet mennesker som har imponert meg og som har gjort en god jobb, har det hendt at jeg har tenkt at det mennesket kan vi kanskje en gang bruke i en Ap-regjering, ikke nødvendigvis min regjering.

- Jeg har jo vært med på å tenke på folk i en slik sammenheng siden 80-tallet. Som AUF-leder bidro jeg riktignok i begrenset grad. Men Gro spurte meg om kandidater, og jeg spilte inn navn. Som nestleder i Ap har jeg jo vært med i slike samtaler flere ganger. Jeg merker meg jo flinke personer Ap kan bruke, sier Stoltenberg, som har lagt vekt på kompetanse, erfaring og fornyelse i sin regjering.

- Det jeg ønsket meg, var erfarne fornyere. For å fornye, må man ha erfaring, sier Stoltenberg.

En av jobbene den nye statsministeren vil prioritere, er fornyelse av offentlig sektor.

- For å utnytte våre store muligheter, trenger vi sterke fellesskapsløsninger.

- Jeg er blant dem som aldri har trodd på at det er noen motsetning mellom sterke offentlige velferdsordninger og individuell frihet. Hvis Sverige er i teten på IT, er det ikke på tross av en sterk velferdsstat, men på grunn av.

- De svenske IT-gründerne man nå framhever som så enestående, de har jo gått på god offentlig svensk folkeskole. De tar større risiko fordi de lever i et trygt samfunn. Trygghet er veldig viktig for nyskaping og dynamikk.

Regjeringserklæring

Onsdag skal han presentere sin regjeringserklæring for Stortinget. Det blir ingen en ny variant av Det norske hus. Men ifølge Dagbladets Gudleiv Forr trenger Stoltenberg et språklig uttrykk - eller en vimpel - for det norske sosialdemokratiet i vår tid.

- Det er ikke vimplene som avgjør, men politikkens innhold. Jeg vil angi en retning på politikken og fokusere på Norges muligheter og enestående posisjon i verden. Jeg har flere mål og visjoner, toleranse og mangfold er blant dem, sier Stoltenberg, som ikke vil røpe mer fra erklæringen han jobber med.

- Hvordan blir ditt eget nye liv?

- For det første vil jeg beskytte noe privat. Jeg vil prøve å skjerme et rom og holde en avstand til det offentlige bildet som er av meg.

- Det andre er at jeg har en veldig ambisjon om beskytte noe privat tid. Det er viktig for meg og mine nærmeste. Men jeg tror faktisk det er viktig også for jobben som statsminister. Jeg tror ikke jeg blir en god statsminister hvis jeg bare er statsminister. Jeg må være litt Jens også, og gjøre litt andre ting. For jeg kommer til å være nok på jobben. Og sannsynligvis litt for lite i Nordmarka eller hjemme i sofaen, sier Stoltenberg, som likevel er klar over at livet blir annerledes.

Men han vil fortsette å gå på Tøyenbadet med ungene, og selge lodd for musikkorpset.

- Det blir vel vanskelig å si nei til deg, hvis du ber folk kjøpe lodd?

- Ja, hvis folk kjøper ekstra lodd til Kringsjå musikkorps fordi jeg er statsminister, så er det bare fint, det.

Og statsministeren skal selvsagt gå i butikken, som før.

- Det er jo ingen som handler for meg. Jeg må ha melk og brød, selv om jeg blir statsminister.

Skal gå trapper

Han har likt å sykle til jobben i Stortinget. Nå må han slutte med det.

- Jeg tror det blir vanskelig å fortsette med det, i så fall må jeg ha politivakter bakpå. Og jeg kommer til å gå mindre, noe jeg liker. Jeg kommer heller ikke til å ta T-banen, tror jeg. Men nå ser jeg veldig praktisk på å bli hentet i bil, det er som en forlengelse av kontoret.

I likhet med forgjengeren Bondevik vil han sikre seg trim ved å gå trapper opp til 15. etasje. Men det er ikke Bondevik som har gitt han den ideen.

- Da jeg var nærings- og energiminister, var jeg her tre ganger i uka. Da lærte jeg å gå de trappene her.

Heretter skal han gå dem hver dag.

TRONER PÅ TOPPEN: På få uker har Jens Stoltenberg klatret helt til topps i norsk politikk. I gå startet arbeidet med regjeringserklæringen.