- Jeg må tåle en leder-debatt

- Debatter om mine kvalifikasjoner som partileder må jeg tåle, sier Jan Petersen. I helga blir han gjenvalgt etter at han som den første Høyre-leder siden Hambro har brakt Ap tilbake til regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er du spent foran landsmøtet i Bergen fredag?

- Nei, det er jeg ikke. Det var riktig å stå fast på Høyres standpunkt i gasskraftsaken, og det var riktig ikke å bøye av for Bondeviks forsøk på å tvinge gjennom mindretallets syn. Jeg tror det er ro i Høyre om dette nå.

- Hvordan har du opplevd debatten om hvorvidt du er den rette til fortsatt å lede Høyre?

- Ikke på annen måte enn at jeg må være parat til å tåle slike debatter.

- Overrasket

- Er du overrasket over at lederdebatten kom så kort tid etter at du og Høyre var utropt til valgets vinner?

- Jeg ble nok noe overrasket, ja, fordi jeg opplevde det slik at folk var meget tilfreds med valgkampen og valgresultatet, og innstilt på å fortsette inn i stortingsvalget med meg som leder.

- Hva tror du var årsaken til den plutselige kritikken?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Mange, også i Høyre, mener du ikke klarer å gjøre deg tilstrekkelig gjeldende i TV-debatter mot Stoltenberg, Bondevik og Hagen?

- Jeg registrerer den oppfatningen. Og til det er det bare å si at jeg får forsøke å gjøre det bedre i framtidige debatter enn i den forrige. I et toppverv må man hele tida være seg bevisst hvordan man kan forbedre seg. Men en lederfunksjon er mye mer sammensatt enn bare å delta i debatter, selv om det er uhyre viktig.

- Lettere enn Jagland

- Ser du i kritikken av deg paralleller til jakten på Jagland?

- Jeg tror de prosessene var veldig forskjellige, og at jeg har hatt det vesentlig lettere enn Jagland. En lederdebatt foran et landsmøte må dessuten være helt legitimt.

- Så du oppfatter ikke debatten om ditt lederskap slik at det var mediene som kastet seg over deg?

- Både i mitt og i Jaglands tilfelle reflekterer mediene noe som skjer i partiene, og det må vi tåle. Men mediene reflekterer ikke passivt. Journalistene har ringt og ringt og ringt. Men i forhold til den energiske innsatsen de la for dagen, var det ikke mye de fikk tak i for mitt vedkommende.

- Har Høyres hang til høyt forbruk av ledere noe av sin årsak i en sterkt markeds- og konkurranserettet partikultur hvor man er opptatt av at lederne skal «levere varen»?

- Nei, det er en oppfatning som henger igjen fra åttitallet. På nittitallet har det ikke vært slik. Hadde Kaci Kullmann Five vært villig til å fortsette som partileder i 1994, hadde partiet klappet henne gjennom, og hun hadde blitt sittende nær sagt så lenge hun selv hadde ønsket.

erling.ramnefjell@dagbladet.no

RO I PARTIET: Jan Petersen arbeider for å skape ro i partiet.