AVVISER ALL KRITIKK: Tidligere Ap-politiker, nå PR-rådgiver, Bjarne Håkon Hanssen i hagen foran First House. Han er tilbake fra ferie og tilbakeviser all kritikk. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
AVVISER ALL KRITIKK: Tidligere Ap-politiker, nå PR-rådgiver, Bjarne Håkon Hanssen i hagen foran First House. Han er tilbake fra ferie og tilbakeviser all kritikk. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Jeg må tenke rasjonelt

PR-Hanssen har fått nok av føleriet rundt sin rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Reaksjonene har vært sterke fra rødgrønne politikere etter at det ble kjent at den tidligere helseministeren, Bjarne Håkon Hanssen, hadde jobbet mot et barnehageforslag fra sine tidligere regjeringskolleger på oppdrag fra den private barnehageselskapet, Espira. Lovforslaget innebærer å begrense private barnehagers mulighet til å ta ut utbytte.

Ap-politiker Marit Nybakk beskrev PR-hjelpen hans som «helt forkastelig og politisk umoralsk». Hanssen hadde blant annet ringt til Ap-representant Arild Stokkan Grande, for å finne ut hvor saken sto. Grande sa til VG Nett at han hadde «sorg i sitt politiske hjerte». Selv har Hanssen fått nok av føleriet.

- Det er nok av folk som føler nå. Jeg føler ingenting, men forsøker å forholde meg rasjonelt, sier Hanssen til Dagbladet.

I dag kom han tilbake på jobb etter ferien, og mener han står på trygg moralsk grunn. Hanssen mener han har opptrådt helt i tråd med reglene for tidligere politikere og PR-rådgivere.

- I den grad jeg observerer noe, så er det at mange krevde strengere regler da jeg varslet at jeg skulle begynne i First House. Nå er det snart gått 10 måneder, men ingen har fremmet forslag om noe slikt på Stortinget ennå. Jeg sitter ikke lenger på Stortinget og kan ikke gjøre det selv, sier Hanssen.

- Mine ord i behold Den tidligere helseministeren var i mange år en av Ap's aller fremste politikere, men i fjor høst meldte han overgang til PR-bransjen. Den gangen lovte han at han ikke kom til å ringe rundt til sine tidligere partifeller for å fikse møter eller påvirke. Likevel ringte han til Grande.

- Jeg mener jeg har mine ord i behold. Grande sier selv det var en helt uproblematisk telefonsamtale. Jeg kan ikke forholde meg til Marit Nybakks moralske standarder og ringe henne hver gang for å høre om det jeg gjør er i tråd med dem, sier Hanssen.

- Men Stokkan Grande sier han er skuffet over deg som sitt største politiske forbilde?

- Stokkan Grande må bare innse at politikeren Hanssen sluttet i fjor høst. Nå er det rådgiveren Hanssen han må forholde seg til. Jeg vil heller utfordre ham til å tenke gjennom barnehageforslaget, sier Hanssen.

Nybakk er blant kritikerne som har stilt spørsmålstegn ved Hanssens troverdighet som PR-rådgiver og ettermæle som politiker.

- Det får være opp til andre å vurdere, men jeg mener jeg har opptrådt i tråd med reglene, sier Hanssen og viser til at han fortsatt ikke jobber med saker på de områdene hvor han fortsatt har karantene - områdene som ligger under Helsedepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Mer åpenhet Han påpeker dessuten at First House ønsker større åpenhet rundt PR-bransjen og hvilke oppdragsgivere de har. De er også for et såkalt lobbyistregister.

- Noe av problemet er at mange synes det vi driver med er mystisk, selv om jeg mener at det vi gjør ikke er noe mystisk. Men på dette området har vi nok vært for ambisiøse fordi vi ser at de fleste av kundene våre ikke ønsker åpenhet. Sånn sett kan Espira være en god start ettersom de har valgt å være åpne, sier Hanssen.