Trosser coronaråd:

– Jeg må!

Flere studenter reiser nå hjem, bekymret for egen økonomi – til tross for at studentorganisasjon råder dem til det motsatte.

ØKONOMI: Flere studenter over hele landet havner nå i en skvis. Video: Nicolai Delebekk Foto: BISO MEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I karantene, omtrent så langt nordøst man kommer i Norge, sitter Pia Ottilia Danielsen (23). Til vanlig studerer hun finans på BI i Oslo, men nå sier hun at hun rett og slett ikke har råd til å være i hovedstaden.

Hun måtte dra hjem til familien i Kirkenes, til to uker i karantene.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Frivillig

– Jeg er avhengig av å tjene penger ved siden av studier, hvis ikke går det ikke rundt. Støtten fra Lånekassen holder bare til å betale leien. Og da jobben spurte om noen kunne permittere seg frivillig, svarte jeg ja, forteller hun til Dagbladet.

Og det er det to grunner til. For det første må Pia ta på seg ekstravakter for å tjene nok penger. De ekstravaktene ville hun ikke fått hvis hun hadde fortsatt etter permitteringer. For det andre har hun noen å dra hjem til og få støtte fra. Det har ikke alle.

– Jeg tenker da at det er bedre om de får de timene, hvis ikke de har noen annen mulighet, fortsetter hun. Og legger til at tidsaspektet også var avgjørende.

Ingen aner hvor lenge dette kommer til å vare.

– Ikke reis hjem

Norsk studentorganisasjon fraråder alle studenter å reise hjem som følge av coronakrisen. Organisasjonen er redd for at studenter skal bidra til å spre smitte, og det er Pia Ottilia bevisst på.

– Store deler av familien min er i risikosonen. Derfor har jeg valgt å bo hos broren min i karanteneperioden.

Pia Ottilia er ikke alene. Norsk Studentorganisasjon forteller til Dagbladet om bekymringsmeldinger fra studenter nesten hver eneste time.

– De er kjempebekymret for den økonomiske usikkerheten de ser framover. Først og fremst knyttet til at man er redd man ikke skal kunne betale basisutgifter som husleie og mat, forteller leder i organisasjonen, Marte Øien.

OPPFORDRING: Direktør for intensivbehandlingen ved Peking Union Medical College, Du Bin, har en tydelig oppfordring til resten av verden i møte med corona-pandemien. Video: AP/NTB Vis mer

Havner i en skvis

Det er lenge siden støtte fra Lånekassen var nok til å få hjulene til å gå rundt, spesielt hvis man studerer i en av de store byene. De aller fleste er nødt til å jobbe ved siden av, og når de nå blir permittert har de ingen rettigheter.

Man kan ikke søke om støtte fra NAV, hvis man mottar støtte fra Lånekassen.

– Mandag kom det en ny tiltakspakke der Stortinget åpner for at du kan søke dagpenger hvis du har tjent 0,75G, eller 75.000 kroner, det siste året, forteller Marte Øien, leder i Norsk Studentorganisasjon.

Men det hjelper ikke studenter. Er du student kan du nemlig ikke søke om dagpenger, selv om du jobber ved siden av studiene. Dermed er studentene i en skvis.

– Kan spre smitten

– En ting som må gjøres er å endre regelverket, slik at man åpner for at også studenter kan motta dagpenger.

Men ikke alle studenter tjener nok, altså 75.000 kroner i året, og det er viktig også å finne en løsning for dem, sier Øien.

– Det er kjempeuheldig at studenter nå søker hjemover fordi de ikke har råd til å bo på studiestedet. Dette kan bidra til å spre smitte ytterligere, og understreker viktigheten av å få på plass en snarlig løsning, avslutter Øien.

Organisasjonen er nå i dialog med både Stortinget og Kunnskapsdepartementet for å få dette inn i preposisjonen som skal behandles i Stortinget på torsdag.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Jakter hurtige tiltak

– Jeg opplever bred støtte fra partiene på Stortinget om at vi alle ønsker å løse problemene også for studentene, forteller Torstein Tvedt Solberg til Dagbladet.

Han er utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– Vi ser på flere løsninger, og jeg tror man på mange måter må snu alle steiner her, fortsetter han.

LØSNING: Stortinget jobber nå med å få inn løsninger for studenter i preposisjonen som skal behandles torsdag, ifølge APs Torstein Tvedt Solberg. Foto: Lars Eivind Bones
LØSNING: Stortinget jobber nå med å få inn løsninger for studenter i preposisjonen som skal behandles torsdag, ifølge APs Torstein Tvedt Solberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Et av tiltakene de ser på er nettopp muligheten for å få støtte fra Lånekassen og NAV samtidig. Men også andre løsninger, som for eksempel å be studentsamskipnadene om å utsette leie eller tiltak for å støtte de som ikke har tjent 0,75G det siste året.

Jobber på spreng

– Vi er klar over problemstillingen. I første omgang har vi prioritert ordninger for dem som nå står uten noen form for inntektssikring. Arbeids- og sosialdepartementet og NAV jobber på spreng for å få på plass gode ordninger for alle som nå rammes av coronakrisen, skriver han gjennom sin presserådgiver i en mail til Dagbladet.

Hvilke konkrete tiltak det er snakk om, kan ministeren foreløpig ikke gå inn på.

FORSTÅELSE: Kunnskapsminister Henrik Asheim har forståelse for den økonomiske situasjonen til flere studenter. Foto: Christian Roth Christensen
FORSTÅELSE: Kunnskapsminister Henrik Asheim har forståelse for den økonomiske situasjonen til flere studenter. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

– Jeg har stor forståelse for at det er en del studenter som nå mister en viktig biinntekt i tillegg til studiestøtten sin og som vil få det litt trangere økonomisk framover. Men det er viktig å huske på at studenter fortsatt har en inntektssikring gjennom Lånekassen, som veldig mange andre ikke har og som nå står på bar bakke. Vi har sagt at alle vil fortsette å få studiestøtten sin utbetalt. Så må vi komme tilbake til eventuelle tiltak avhengig av hvor langvarig dette blir, avslutter Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer