Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg maner til besinnelse, for vi har sett for sterke kommentarer og meninger i sosiale medier

Storforeldremøte i Bærum i kveld.

MANER TIL BESINNELSE: Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog ba i kveld foreldre i Bærum tenke seg om før de kommenterer dødsfallet til den 13 år gamle jenta på sosiale medier.  - Jeg vil mane til besinnelse, sier hun.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANER TIL BESINNELSE: Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog ba i kveld foreldre i Bærum tenke seg om før de kommenterer dødsfallet til den 13 år gamle jenta på sosiale medier. - Jeg vil mane til besinnelse, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOMMEDALEN KIRKE (Dagbladet): - Jeg maner til besinnelse, for vi har sett for sterke kommentarer og meninger i sosiale medier.

Slik innledet ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog sin oppfordring til foreldrene som i dag hadde samlet seg i Lommedalen kirke

Temaet for møtet var dødsfallet til den 13 år gamle jenta som døde nyttårsaften, og hvordan lokalbefolkningen i Bærum har reagert i etterkant. I tillegg fikk foreldrene råd om hvordan de i tida framover kan håndtere saken.

- Vi må ikke drive og dømme hverandre. Barn og voksne med dårlig samvittighet må nå få støtte. Og vi må alle øve oss på å vise respekt. Vi har alle ansvar for å tenke over hva vi sier og gjør, sier ordføreren.

- Drøye påstander om barn Til møtet hadde kommunen invitert foredragsholder og fagansvarlig for Unicef Norge, Kristin Oudmayer.

Også hun var opptatt av hvordan de voksne bør og ikke bør te seg i sosiale medier i etterkant av dødsfallet, og hvordan foreldrene kan være viktige voksenpersonener for egne og andres barn.

- Gjennom polarisering og konflikter etter søken på skyld kan vanskelige saker som denne slite et lite loksamfunn i fillebiter, sier Oudmayer.

Hun viser videre til at hun er kjent med at det i kjølvannet av dødsfallet, og dekningen av det i mediene, har kommet kommentarer og påstander om personer i Lommedalen på sosiale medier.

- Jeg ikke sett barn nevnt med navn, men det er blitt skrevet drøye ting om barn her. Jeg har lest at de er blitt beskyldt for mord, og blitt kaldt barnemordere, sier Oudmayer.
 
- Litt å tenke på - Jeg oppfordrer dere til å tenke nøye gjennom kommentarer dere deler, og oppfordrere dere til å ikke mene noe om skyldsspørsmålet, eller kommentere noe om mobbeanklagene, fortsetter hun.

I stedet bør lokalbefolkningen la politiet og fylkesmann etterforske og granske saken, mener hun.

- La meg bruke et afrikansk uttrykk: «Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn». Det Lommedalen trenger nå er at alle gode krefter finner sammen og drar i samme retning. Det er det barna trenger mest nå. Og det siste de trenger er splid, spekulasjoner og ryktespredning. Jeg håper stunden her i kveld kan gi dere litt å tenke på, sier Oudmayer.

Som Dagbladet skrev i går er Gullhaug skole i Bærum, som den 13 år gamle jenta avdøde var elev på fram til høsten 2012, ettergått i en fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Mor løslates Den 13 år gamle jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt etter at datteren ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Hun ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Gjøvik Tingrett.

FOREDRAGSHOLDER: Kristin Oudmayer i Unicef ga råd til foreldre i Bærum i kveld.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOREDRAGSHOLDER: Kristin Oudmayer i Unicef ga råd til foreldre i Bærum i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Retten besluttet å løslate kvinnen.

Politiet fikk dermed ikke medhold i sin påstand om fire uker varetekt. De valgte å ikke anke rettens kjennelse.

Mora var ikke til stede da kjennelsen ble lest opp i Gjøvik tingrett rundt klokka 17.00 i ettermiddag.

- Tapet av datteren er altoverskyggende, men hun er glad for å bli løslatt, sier siktedes forsvarer Aasmund Olav Sandland til Dagbladet like etter at han og hans klient ble kjent med kjennelsen.

FULLSATT: Lommedalen kirke var fullsatt da kommunen i kveld inviterte til et storforeldremøte.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLSATT: Lommedalen kirke var fullsatt da kommunen i kveld inviterte til et storforeldremøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media