- Jeg måtte bare gjøre det!

Kadra (20) uttrykte glede og lettelse etter gårsdagens TV-avsløring om omskjæring av muslimske kvinner. Hun har vært på flukt fra sin egen familie i ett år, og har siden forhåndsannonseringen av programmet mottatt trusler fra norske muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel frykter ikke Kadra for sitt eget liv.

- Jeg er ikke redd. Dette føles bra!

20-åringen avslørte flere muslimske ledere i gårsdagens TV2-dokumentar «Rikets tilstand» om omskjæring av muslimske kvinner i Norge. Mens imamene overfor TV2-reporter Tonje Stensland sa de er imot omskjæring, oppfordret de Kadra til å følge sine foreldres ønske og la seg omskjære da hun ba dem om råd.

Vil ikke tilgi

Straks etter at debattprogrammet «Tabloid» har gått av lufta, forsvinner Kadra bort fra imamen Ebrahim Saidy. Hans forsøk på å få tilgivelse avvises.

- Dette er ikke noe man kan ta hverandre i hendene på og glemme, sier Kadra.

Saydi er leder i én av to gambiske moskeer i Oslo. Mens imamen umiddelbart etter sending forlater TV2-huset, blir Kadra ført inn på et av bakrommene. Der venter mange på den glade og modige kvinnen. Den spinkle og blide Kadra må svare på spørsmål fra journalister som lurer på om hun nå frykter represalier fra det muslimske miljøet. Med journalist Tonje Steinsland og researcher Hege Storhaug trygt plassert ved siden av seg svarer hun krystallklart og veloverveid på alle spørsmål.

- Nå føles det bra! Det var på tide at de muslimske imamene ble avslørt.

Aldri nervøs

Kadra har ifølge Steinsland oppført seg som en garvet journalist under de skjulte opptakene. Med TV2s journalister plassert som backup med ørepropper i nærheten, lokket hun fram de sjokkerende uttalelsene om omskjæring fra de religiøse lederne.

Kadra forteller at hun aldri var nervøs mens hun utstyrt med skjult kamera avslørte de muslimske lederne.

- Opplegget vårt var så godt at det ga meg trygghet til å gjennomføre. Jeg måtte bare gjøre det! Derfor føler jeg meg heller ikke som noen helt. Jeg håper bare dette kan bedre situasjonen for muslimske kvinner i Norge. Jeg gjorde dette for at de muslimske lederne skulle endre tankegang. De må begynne å respektere de norske lovene.

Nesten avslørt

Så forteller hun om ett av opptakene i en somalisk moské hvor imamen fattet mistanke til den unge jenta som stilte så mange spørsmål. Til slutt ville han ransake henne, men da flyktet Kadra ut av moskeen. Med en flokk somaliske kvinner i hælene.

Kadra er én av få jenter med afrikansk bakgrunn som har brutt med familien på grunn av spørsmålet om omskjæring. Selv tror hun at hennes skjebne bare deles av to- tre andre jenter.

Det ligger mye arbeid bak dokumentaren som TV2 sendte i går. Avtalen mellom Tonje Steinsland og Kadra kom i stand i februar, og Kadra måtte ha betenkningstid før hun bestemte seg for å gjennomføre.

- Jeg tenkte til slutt at dette må fram, dette må være åpent.

Si din mening om omskjæring!

MÅTTE FRAM: «Jeg føler meg ikke som noen helt. Jeg håper bare dette kan bedre situasjonen for muslimske kvinner i Norge,» sier Kadra (20).