NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarer Tor Kjærvik (t.v.), drapstiltalte Berit Thorstensen og forsvarer Petter Sørensen i Gjøvik tingrett mandag. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer. Foto: Erlend Aas/Scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarer Tor Kjærvik (t.v.), drapstiltalte Berit Thorstensen og forsvarer Petter Sørensen i Gjøvik tingrett mandag. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer. Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer

- Jeg måtte få lapp fra Berit for å ta ut penger

Lillebror Thorstensen forklarer seg om forholdene på «dødens gård».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Dagens rettsmøte startet også litt senere enn beregnet fordi en av fangetransportene var forsinket. I dag starter Knut Arne Thorstensen (33) sin forklaring i Gjøvik tingrett. Han er den eneste av de fem tiltalte som har erkjent drap.

Siden i går har det skjedd et lite plassbytte på tiltalebenken. Storesøster Berit Thorstensen (52) har flyttet fram til første rad og sitter nå, flankert av sine forsvarere, ved siden av lillebror Knut Arne.

I går skjenket ikke Berit lillebroren et blikk. Stemningen dem imellom er ikke hjertelig etter at Knut Arne Thorstensen har tilstått det ene drapet.

Berit styrte pengene
Aktor Thorbjørn Klundseter ba Thorstensen om å fortelle litt om forholdet til storesøster Berit.

De to møtte hverandre for første gang i farens begravelse for tolv år siden. Etter begravelsen flyttet Thorstensen til Oslo, i naboleiligheten til storesøster.

- Berit er jo søstra mi. Jeg syns vi har hatt et bra forhold opp gjennom åra.

Han mener selv han ikke har vært den enkleste å ha med å gjøre de siste årene på grunn av rusmisbruk. Han kom til Vollheim gård i januar 2005 etter å ha sonet en dom. Thorstensen forklarer at de to søsknene ikke kranglet noe særlig.
- Hvis hun var sint på meg så trakk hun seg unna.

Thorstensen forteller videre at han hadde sosialtrygd og selv hentet pengene sine på kommunekassa. Etter at han flyttet til Kolbu etter soning i 2007 fikk han egen konto og pengene inn der.
Pengene gikk inn på Berits konto og han fikk kortet bruke hennes. Han sier i retten at han ikke betalte noe for å bo på gården. Mesteparten av pengene hans gikk til stoff. Men han klarte ikke å finansiere all stoffbruken med midlene fra sosialen.

Han fikk lapp fra Berit når han skulle ta ut penger på den lokale Joker-butikken.
- Hun skrev beskjed om at jeg kunne ta ut så og så mye penger.

Lillebror forklarer i retten at han ikke var så sterk i økonomi så det var Berit som styrte pengebruken hans.
Tøff oppvekst
Thorstensen snakket i retten i dag blant annet om oppveksten sin.
- Det var mye fyll og bråk og juling, sier Thorstensen om oppveksten med faren.
I november 2007 ble han løslatt etter en ny dom. Da fikk han seg en egen bolig.

- Det var en telefonsamtale mellom Ronny og meg. Han sa at Berit hadde blitt syk og at jeg ikke skulle flytte tilbake til Vollheim.
Da han fikk den beskjeden hadde han planer om å være nykter da han slapp ut.

- Men det gikk ikke med den beskjeden der.

Ikke godt forhold til offeret
Thorstensen forklarer at han ikke hadde noe godt forhold til den drepte Jan Petter Aarstad. Han ble funnet drept i brønnen på gården for ett år siden.

- Han var en helt annen person enn meg, sier Thorstensen om Aarstad. Han betegner Aarstad som nervøs, vimsete og en veldig ubestemt person. KA forklarer at han ikke hadde noe særlig tillit til Aarstad. De to hadde ikke noe spesielt godt forhold.

- Det ble sagt at JP hadde tystet på meg og at han var ugrei med bikkjene. At han ødela en del ting på gårdsplassen. Det gjorde jo ikke ting bedre.

Han forklarer at det var storesøster Berit og samboeren hennes Ronny Kjeldsen som sa at Jan Petter tystet på ham.
- Det ble sagt at han ringte politiet når jeg var ute og kjørte stjålne biler. Thorstensen forklarer at de to ikke hadde kontakt i det daglige.

- Han spurte om hjelp til å sette sprøyter og sånn når vi hadde stoff.
Thorstensen sier i retten at Aarstad ville være med og kjøre bil. Enten det var å kjøre til butikken eller for å se etter tomme hus.

- I husene lette vi etter ting vi kunne bruke.

Mye snakk om tysting
Ifølge lillebror Thorstensen hadde Berit og Jan Petter Aarstad et vennskapelig men ikke uproblematisk forhold.

- De gikk over ens mens jeg var der. Det skjedde et par episoder mens jeg satt inne. Det var noe klaging på at han hadde ødelagt vaskemaskiner og motorsager. Men det gikk bra mens jeg var der.

Ifølge Thorstensen var Aarstad redd for motorsager.
- Så han hadde en tendens til å skru dem fra hverandre.

Ifølge Thorstensen var Ronny Kjeldsen lei av Aarstad.
- Det er vel fordi han skal ha gitt bort ting som ikke tilhører ham, vært ufin med dyra og slike ting. Dessuten skulle Aarstad ha tystet på Knut Arne Thorstensen.
- Det var mye snakk om tysting. De mente han hadde tysta både meg og Ronny. Det var Berit som fortalte ham om tystingen.

Knut Arne Thorstensen vil trolig bruke flere dager på sin forklaring.

«Dødens gård»: Jan Petter Aarstad og Ragnar B. Abrahamsen ble begge funnet drept på Vollheim gård. Foto: Scanpix
«Dødens gård»: Jan Petter Aarstad og Ragnar B. Abrahamsen ble begge funnet drept på Vollheim gård. Foto: Scanpix Vis mer